Despre sinuciderea programată a pădurii mute

Despre sinuciderea programată a pădurii mute

Bătăliile politice ale momentului lasă în umbră un proiect de lege dorit de mulți, dar sabotat de inițiați. Este vorba de noul Cod silvic. Amendamentele aduse în vară vechiului proiect au ca scop păstrarea actualei legislații, normă care convine de minune ”rechinilor de pădure”.

Altfel spus, inițiativa a 38 de deputați PSD din vara tocmai trecută prin care se propunea, nici mai mult nici mai puțin, construcțiile așa zis turistice în inima pădurilor a fost o capcană.

Jocul la cacealma nu a fost inventat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, zis ”Berlusconi de Pitești”, dar a fost pus în practică de acesta atunci a propus o serie de amendamente la Codul Silvic, potrivit căruia, pădurile vor putea fi incluse în intravilan cu destinație turistică. Vorba domniei sale, ”nimeni nu-i nebun să taie toată pădurea”.

Corect. Nimeni  nu-i nebun să taie și să construiască unde este imposibil din cauza terenului accidentat. Însă, penalul Berlusconi de România nu duce lipsă de inspirație: propune imposibilul și lumea, care include colegii parlamentari, se revoltă și votează împotrivă. Iacă așa, o lege expirată care-i convine de minune rămâne în vigoare câteva luni, fix cât să-și aranjeze ultimele afaceri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar interesul pentru orice exploatație forestieră este enorm așa că, recent, alți 127 de berlusconi pesediști, în frunte cu ministreasa ”Doina Fă Pană” și primul ministru, au propus, din nou, modificarea Codului silvic.

Principalele modificări care au generat dezbateri intense privesc excluderea din fondul forestier naţional a jnepenişurilor, a păşunilor împădurite şi a perdelelor forestiere de protecţie, lucru care dă ”verde” la vânzarea unor terenuri mult râvnite.

În mai puțin de o săptămână vom avea un nou Cod silvic care ocrotește tăierile ilegale și exploatările abuzive, lege care va fi votată de parlamentarii aleși prin voia neamului.

Grozăvia se întâmplă în condițiile în care în ultimii opt ani s-a tăiat ilegal de două ori mai mult decât s-a putut regenera sau împăduri. 

Un raport aproximativ al Curții de Conturi relevă că, în ultimii 20 de ani, nivelul tăierilor ilegale de păduri s-a ridicat 80 milioane metri cubi lemn, pagubele fiind de peste 5 miliarde de euro.

SUMAL - sistemul de urmărire a masei lemnoase prin satelit - este operaţional din 2008, dar din 8 octombrie 2014 se promite a fi extins la nivel național, după ce a fost testat pe câteva județe.

Teoretic, el va permite verificarea în timp real a tăierilor din păduri şi a transporturilor de lemn. Practic, el va fi amânat.

O vorbă din popor spune că ”pădurea este mută”. Altfel zis, pădurea suportă multe. Inclusiv o lege care o condamnă la moarte.