De ce se DEBARASEAZĂ Trump de oamenii care i-au fost DEVOTAŢI?

De ce se DEBARASEAZĂ Trump de oamenii care i-au fost DEVOTAŢI?

Care au fost motivele? De ce sunt îndepărtaţi cei mai fideli oameni care i-au stat alături lui Trump în cele mai grele momente contribuind la succesul campaniei sale? Au greşit ei s-au în jurul lui Trump se face curăţenie? Pentru că unul dintre cei mai credincioşi preşedintelui Trump, Steve Bannon, stegarul dreptei populiste, a fost îndepărtat de la Consiliul pentru Siguranţă Naţională al Casei Albe. Haideţi să vedem despre ce este vorba!

Reorganizarea (subţire motivată) a avut în vedere şi o reducere a rolului unui alt fidel, consilierul pentru siguranţă domestică, Tom Bossert. Sunt în schimb din nou promovaţi ca membri cu drepturi depline ai organismului, care e dedicat să pregătească Casa Albă pentru crize şi provocări, atât directorul naţional al Intelligence, Dan Coats, cât şi comandantul şef ale Statelor majore reunite ale forţelor armate, generalul Joseph Dunford.

Noi echilibre cu alţi oameni

Mişcarea pare o victorie clară a noului Consilier pentru siguranţă naţională, generalul H.R. McMaster, care luase locul lui Mike Flynn măturat din pricina suspiciunilor care planau despre legăturile sale cu Rusia. McMaster a încercat încă de la început să marginalizeze exponenţii ''mai politici'' ai Consiliului doriţi de Trump, iar acum a obţinut putere deplină. El va fi acela care de acum înainte va decide agenda întâlnirilor atât a National Security Council cât şi al servicului paralel Homeland Security Council unde se află Bossert, implicat în siguranţa domestică. Coats şi Dunford, care fuseseră reduşi la un rol de invitaţi ocazionali, se reîntorc la a fi ''participanţi permanenţi'' la toate discuţiile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nominalizare contestată încă de la început

Nominalizarea lui Bannon în Consiliu fusese întâmpinată cu polemici feroce încă de la început: organismul e în mod tradiţional păstrat pentru experţii în intelligence şi siguranţă, mai puţin politizaţi, în timp ce unicul merit al lui Bannon era acela de a fi servit în marină şi de a fi fost mâna dreaptă a lui Trump în victorioasa campanie electorală. Înainte de a fi alături de Trump, Bannon fusese directorul site-ului media al extremei drepte Breitbart New.

De curând, Consiliul  pentru siguranţă naţională fusese scuturat şi de alte noi scandaluri: doi din membri apropiaţi preşedintelui au ''pasat'' informaţii clasificate responsabilului republican al Comisiei Intelligence de la Cameră, Devin Nunes, cu scopul susţinerii tezei că ex preşedintele Barack Obama ar fi hotărât supravegherea ilegală a campaniei lui Trump, o acuzaţie care până acum s-a dovedit nefondată. Bannon, chiar pierzându-şi portofoliul siguranţei, rămâne ''senior strategist'' al Casei Albe. Dincolo de toate putem spune că prietenia în politică nu este nici sigură şi nici de lungă durată. Până si americanii dovedesc asta.