Cutremurul din Arad a fost urmat de mai multe replici. Care sunt diferențele majore față de seismele din Gorj

Cutremurul din Arad a fost urmat de mai multe replici. Care sunt diferențele majore față de seismele din Gorj Sursa foto: Belish | Dreamstime.com

Marți seară, județul Arad a fost zguduit de un puternic cutremur. Seismul, de suprafață a fost simțit în mai multe localități din Banat, Crișana și Ardeal. Acest seism a atras atenția seismologului Mihai Diaconescu, care a evidențiat o diferență semnificativă între cutremurele din Arad și cele din Gorj.

Cutremurul s-a produs în ziua de 6 Iunie 2023 la ora 20:26:51 (ora locală a României) în Crișana, Arad, la adâncimea de 6 km. Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 20 km E de Arad, 50 km NE de Timișoara, 71 km SE de Bekescsaba, 95km N de Reșita.

Diferența dintre cutremurele din Arad și cele din Gorj

Mihai Diaconescu a punctat că seismul a fost urmat apoi de patru replici. „Cutremurul a fost urmat de niște secvențe, în număr de 4, un cutremur de 2.1, 3.2, 1.5, 1.1. Adâncimea acestor cutremure e superficială, până în 10km, spre deosebire de secvență din Târgu Jiu care este între 12 și 20 de km”, a explicat acesta, potrivit realitatea.net.

Autoritățile au fost solicitate ulterior de localnici, anunțând că mai multe clădiri au fost afectate, iar tencuiala a căzut de pe ele. Primarul Aradului, a fost surprins de cutremur în direct, în timp ce se afla la un post local de radio.

Ne puteți urmări și pe Google News

Avem un cutremur între timp, sper că trece destul de repede. Iată-ne cum ne mișcăm”, a spus moderatorul.

Da, îl simțim bine aici, că suntem la etaj”, a spus Călin Bibarț.

Suntem la etajul 7. Vedem cum se mișcă microfoanele și toate. Cutremur în direct, 20:27 de minute, nu știm epicentrul, nu cunoaștem gradul”, a adăugat moderatorul.

Cu siguranță vor mai fi și replici. Să sperăm că nu avem probleme în oraș. Chiar acum îmi scrie soția că a fost mare ... fiecare cum resimte”, a spus primarul Bibarț.

Cum trebuie să procedăm în caz de cutremur

În caz de cutremur există anumite reguli clare care trebuie respectat, astfel încât sănătatea noastră să nu fie pusă în pericol.

  1. Păstrează-ți calmul: Încearcă să rămâi calm și să-ți păstrezi liniștea. Gândește-te că cutremurul va trece și că există măsuri pe care le poți lua pentru a te proteja
  2. Găsește un loc sigur: Încearcă să te deplasezi către un loc sigur în timpul cutremurului. Stai departe de ferestre, oglinzi și obiecte care ar putea cădea și răni.
  3. Ascunde-te sub un obiect solid: Dacă ești în interior, adăpostește-te sub o masă solidă, sub un birou sau sub o ușă rezistentă la cutremur. Aceasta te va proteja de obiectele care cad și te va ajuta să eviți rănile.
  4. Evacuează clădirile: Dacă te afli într-o clădire cu mai multe etaje, ar trebui să te pregătești pentru evacuare. Urmează indicațiile de evacuare și folosește scările, nu lifturile.
  5. Ai grijă de tine în spațiile deschise: Dacă te afli în aer liber, îndepărtează-te de clădiri, stâlpi de electricitate și alte obiecte care ar putea cădea. Găsește un spațiu deschis și adăpostește-te în genunchi pentru a-ți proteja capul și gâtul
  6. Fii pregătit: Asigură-te că ai un kit de supraviețuire cu alimente, apă, medicamente și alte articole esențiale la îndemână. Acest kit ar trebui să conțină, de asemenea, o lanternă, baterii de rezervă, truse de prim ajutor și alte echipamente de siguranță.
  7. Rămâi informat: Ascultă știrile și indicațiile autorităților locale pentru a afla ultimele informații despre cutremur și pentru a primi instrucțiuni suplimentare.