Editura Evenimentul si Capital

DEZVĂLUIRI EVZ Cum sprijină statul economia în recesiune. Guvernul „omoară” un ajutor de 5 milioane de lei, vital pentru întreprinzători

Stație de prelucrare lemn modernizată, anii trecuți, prin schema de minimis
Autor: | | 0 Comentarii | 661 Vizualizari

Un program de finanțare care asigura de peste zece ani un sprijin esențial pentru companii, acordând fonduri pentru încălzirea și curățirea halelor de lucru în care muncitorii lucrau în condiții grele, a fost sufocat de Guvern.

Schema de ajutor de minimis, derulată de Ministerul Economiei, intitulată „Sprijin acordat pentru implementarea Programului de creștere a competitivității produselor industriale”, în cadrul căreia statul pusese pentru 2014 la bătaie oricum o sumă infimă, a fost blocată în anul electoral 2014. În paralel, statul se pregătește însă să facă rost de sute de milioane de lei pentru amnistierea bugetarilor.

Programul care este acum blocat la Ministerul Economiei finanțează îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru angajați. „Nu vă imaginați ce înseamnă să lucrezi într-o fabrică de prelucrare a materialului lemnos. Gândiți-vă că dintr-o tonă de rumeguș doar un sfert devine produs finit, iar restul trebuie cărat în afara fabricii de muncitori sau este pur și simplu inhalat de aceștia, pentru că nu există stații de aspirare. Aceste stații puteau fi cumpărate prin program. La munte, în aceleași stații de prelucrare, se lucrează la minus cinci grade. Același program finanța montarea de centrale termice”, ne-a explicat unul dintre cei care au depus proiecte pentru finanțare.

„Omorât” din fașă

Cererile de finanțare au fost depuse în iunie, dar nici până acum nu s-a făcut selecția acestora. Or, potrivit ghidului de finanțare a programului, până la sfârșitul lui octombrie proiectele ar fi trebuit deja implementate, într-o primă fază, în condițiile în care un  proiect se poate derula pe o perioadă de doi ani. „Termenele etapelor  vor fi cuprinse în intervalul 31 martie - 31 octombrie”, scrie în ghid.

Cum cererile de finanțare nici nu au fost aprobate, nu mai există răstimpul necesar pentru implementarea investițiilor, în condițiile în care până pe data de 31 octombrie au rămas mai puțin de două luni. „Dacă, prin absurd, ar fi aprobate mâine proiectele, până la depunerea contractelor mai trece o lună. Ajungem deja la mijlocul lunii octombrie. Proiectele ar trebui implementate în doar două săptămâni, ceea ce e, practic, imposibil”, ne-a declarat aceeași persoană.

În fiecare din anii anteriori schema ajutorului de minimis a decurs bine, fără excepție. Proiectele au fost aprobate de regulă primăvara, sau uneori chiar din luna ianuarie, o parte din investiții erau realizate până toamna, când avea loc decontarea. Anul următor se implementau res­tul investițiilor. Anul electoral 2014 este însă altfel. „Din informațiile noastre, sumele alocate vor fi redistribuite la rectificarea bugetară din octombrie”, ne-au declarat surse din piață.

Bâlbe ministeriale

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate