Cum recunoaștem persoanele bipolare? Cu românul la psiholog

Cum recunoaștem persoanele bipolare? Cu românul la psiholog

Tulburarea bipolară, cunoscută și sub numele de tulburare maniaco-depresivă, provoacă schimbări serioase în starea de spirit, în energie, în gândire și în comportament.

Mai mult decât o dispoziție bună sau proastă trecătoare, ciclurile de tulburare bipolară durează zile, săptămâni sau luni. Și, spre deosebire de leziunile obișnuite ale dispoziției, schimbările de dispoziție ale tulburării bipolare sunt atât de intense încât ele interferează cu capacitatea de a funcționa normal.

Persoanele cu tulburare bipolară, în timpul unui episod maniacal, s-ar putea să renunțe impulsiv la locul de muncă, să plătească sume mari pe diverse lucuri mărunte sau lipsite de importanță, sau pur și simplu să se simtă odihnite după ce doarme două ore.

Cauzele tulburării bipolare nu sunt cunoscute, dar se pare că sunt ereditare. Primul episod maniacal sau depresiv al tulburării bipolare apare, de obicei, în anii adolescenței sau la vârsta adultă. Simptomele pot fi subtile și confuze; multe persoane cu tulburare bipolară sunt trecute cu vederea sau diagnosticate greșit - ducând la suferințe inutile. Este important de știut că un tratament adecvat, cu un regim de viață echilibrat, persoanele cu această tulburare pot funcționa normal și pot avea o viață împlinită.

Ne puteți urmări și pe Google News

Semne și simptome

De la bun început trebuie să știm că tulburarea bipolară poate să pară foarte diferită, de la persoană la persoană. Simptomele variază foarte mult în ceea ce privește modelul, severitatea și frecvența acestora. Unii oameni sunt mai predispuși fie la manie, fie la depresie, în timp ce alții variază în mod egal între cele două tipuri de episoade. Unii au tulburări frecvente ale dispoziției, în timp ce alții au doar câteva experiențe pe parcursul unei vieți.

Faza maniacală

În faza maniacală a tulburării bipolare, este obișnuit să experimentăm stări de energie sporită, creativitate și euforie. Dacă întâmpinați un episod maniacal, puteți vorbi foarte mult, să dormiți foarte puțin și, cu toate acestea, să fiți hiperactivi. De asemenea, s-ar putea simți ca și cum ați fi t atotputernic, invincibil.

În timp ce mania se simte bine la început, are tendința de a scăpa de sub control și s-ar putea să va comportați anormal în timpul unui episod maniacal: vă jucați economiile la jocurile de noroc, participați la activități sexuale inadecvate sau faceți investiții prostești, de exemplu.

Simptome de hipomanie

Hipomania este o formă mai puțin severă de manie. Într-o stare hipomanică, vă veți simți probabil euforic, energic și productiv, dar veți putea să continuați cu viața de zi cu zi fără a pierde legătura cu realitatea. Pentru alții, poate părea că aveți doar o dispoziție neobișnuit de bună. Cu toate acestea, hipomania poate duce la decizii incorecte care dăunează relațiilor, carierei și reputației.

Semnele și simptomele comune ale maniei includ:

- Convingeri nerealiste, grandioase, despre abilitățile sau puterile cuiva; - Somn foarte puțin, dar revigorant; - Vorbesc atât de repede încât ceilalți nu pot ține pasul; - Sar repede de la o idee la alta; - Incapabili să se concentreze în anumite momente; - Devin imparțiali și impulsivi; - Acționează în mod nemaipomenit, fără să se gândească la consecințe; ​- Halucinații (în cazuri grave).

Simptomele depresiei bipolare

În trecut, depresia bipolară a fost asociată cu depresia obișnuită, dar un număr tot mai mare de cercetări sugerează că există diferențe semnificative între cele două. În ciuda multor similitudini, anumite simptome sunt mai frecvente în depresia bipolară decât în depresia obișnuită. De exemplu, depresia bipolară are mai multe șanse de a implica iritabilitate, vină, schimbări de dispoziție imprevizibile și senzații de agitație. Cu depresia bipolară vă puteți mișca și vorbiți încet, dormiți mult și câștigați în greutate. În plus, este mai probabil să dezvoltați depresia psihotică - o condiție în care pierdeți contactul cu realitatea - și să aveți probleme majore în ceea ce privește munca și funcționarea socială.

Primul pas pentru a trata cu succes tulburarea bipolară este ca familiile să învețe, să accepte boala și dificultățile ei. Când vă simțiți frustrați sau vinovați, amintiți-vă că tulburarea bipolară nu este din vina cuiva. Acceptarea tulburării bipolare implică recunoașterea faptului că lucrurile nu pot fi niciodată „normale”. Tratamentul recomandat de medicul psihiatru și terapia cu un psihoterapeut pot îmbunătăți enorm calitatea vieții, pentru cel iubit, dar nu înseamnă că acestă tulburare se poate vindeca.