Cum evaluezi corect o casă

Cum evaluezi corect o casă

Atunci când vrei să cumperi o locuință nu este suficient să găsești doar arhitectura mult visată, deși acest aspect îi face pe mulți să se grăbească la achiziționare. De asemenea, chiar și proprietarii trebuie să cunoască valoarea propriei locuințe și ce îmbunătățiri ar putea face, în linii mari, pentru o lungă durată a structurii și pentru a-și autoevalua casa la un preț onest. Specialiștii unor agenții de vânzări imobiliare importante ne-au împărtășit câteva secrete „off the market”

Valoarea terenului versus valoarea construcției

În zonele centrale ale orașelor, adesea prețul pentru o casă sau un apartament este reprezentat în proporție de 80% de valoarea la care este cotat metrul pătrat. Astfel, construcția în sine este evaluată pe plan secundar în favoarea locației.

Așadar, un vânzător trebuie să țină cont de piața terenurilor și, totodată, cumpărătorul trebuie să analizeze atent prețurile care pot fi umfloate artificial.

Instalația de apă și cea electrică, mai importante ca finisajele

Anul construcției este întotdeauna un factor decisiv în privința prețului, dar se poate ajunge la o valoare mai mare dacă se refac instalațiile de apă, de curent și de gaz. Acestea îmbunătățiri evaluează și cotează locuința la un preț mult mai bun decât ar face-o finisajele de calitate. Este obligatoriu ca orice cumpărător să ceară și să analizeze planurile casei înainte de a lua o decizie spre cumpărare. Importanța materialelor folosite pentru instalații cât și amplasamentul acestora în pereți sau sub pardoseală sunt majore, ele fiind un reper pentru durabilitatea construcției și necesitarea investirii unor sume importante în confort și utilitate. Un certificat care să ateste reînoirea acestor utilități poate crește prețul casei pe piață cu 10%.

Reabilitarea termică, + 15% din preț

Apartamentele din blocurile care au beneficiat de reabilitare termică exterioară au fost cotate la un preț cu 15% mai mare decât cele care nu au trecut prin acest proces.

Totodată, specialiștii susțin că mărirea este una artificială, deoarece în scurt timp majoritatea blocurilor din marile orașe vor beneficia de reabilitare termică.

Mijloacele de transport în comun în apropiere, important sau nu?

Deşi poate părea un factor foarte util, agenţii imobiliari susţin că acesta este ultimul criteriu după care se ghidează un cumpărător. Majoritatea zonelor din marile oraşe au puncte de acces către transportul în comun oriunde există cerere. Cu adevărat importante pentru cei care vor să achiziţioneze o casă sunt puncte precum: spital, grădiniţă, şcoală, hypermarket.

 

Ne puteți urmări și pe Google News