Culisele guvernării. Ce surprize le pregătește Guvernul primarilor

Culisele guvernării. Ce surprize le pregătește Guvernul primarilor

„Evenimentul zilei” a obținut, în exclusivitate, un document guvernamental de 96 de pagini care schimbă regimul salarizării, precum şi cel al incompatibilităţilor şi al conflictului de interese pentru aleşii locali.

Guvernul va unifica cele 18 legi care ghidează administraţia publică locală întrun singur document, intitulat „Codul Administrativ” al României, un proiect-umbrelă menit să elimine prevederile contradictorii şi să simplifice legislaţia stufoasă.

EVZ a intrat în posesia variantei de ultimă oră pe care Guvernul vrea să o lanseze în toamnă. Documentul a fost elaborat în colaborare cu reprezentanţii aleşilor locali.

Una dintre schimbările majore se referă la salarizarea primarilor. În acest moment, primarii şi viceprimarii, împreună cu preşedinţii şi vicepreşedinţii de Consilii Judeţene primesc în loc de salariu o indemnizaţie, cu interdicţia expresă de a încasa orice alte sporuri. Codul Administrativ, în varianta aflată în lucru, schimbă din temelii acest lucru. Astfel, primarii vor primi în ziua de salariu, pe lângă indemnizaţie, un spor de vechime în muncă, precum şi alte sporuri dacă sunt implicaţi în proiecte europene. Peste 6.500 de aleşi locali ar putea beneficia de aceste prevederi.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu cred că stă în picioare”

Contactat de EVZ, preşedintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaţilor, Adrian Solomon, s-a declarat sceptic cu privire la noua prevedere. Potrivit acestuia, indemnizațiile primarilor trebuie să fie egale.

„Aş vrea să văd această inovaţie salarială fundamentată juridic. Nu cred că poate să stea în picioare. Primarul nu este purtător de sporuri”, a spus Solomon.

„Pe durata mandatului (primarii și viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de Consilii Judeţene, n.r.) au dreptul la o indemnizație lunară, stabilită potrivit legii, la care se adaugă numărul maxim de clase de salarizare corespunzător tranșelor de vechime în muncă, calculat potrivit legii, precum şi un număr maxim de clase de salarizare conform prevederilor legislației privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pentru implementarea unor proiecte finanțate din fonduri externe nerambursabile, în condițiile legii”, apare în draft-ul Guvernului, ca modificare la Legea 215/2001 a administraţiei publice locale.

Sporuri pe bandă rulantă

Un alt element de noutate este că proiectul guvernamental le dă consiliilor cocale dreptul să acorde „sporuri şi alte facilităţi” întregului personal „angajat în cadrul serviciilor publice de interes local”. În prezent, consiliul local are voie să dea sporuri doar angajaţilor din domeniul sanitar şi didactic. În noua variantă, va putea să primească „sporuri şi alte facilităţi” orice angajat al primăriei care lucrează într-un număr mare de servicii publice: alimentare cu apă şi gaze naturale, canalizare, salubrizare, energie termică, iluminat public şi transport public local, educaţie, servicii sociale, sănătate, cultură, tineret, sport, ordine publică, protecţia mediului, conservarea monumentelor istorice şi a parcurilor , evidenţa persoanelor, poduri şi drumuri, servicii de urgenţă de prim ajutor, locuinţe sociale.

Șefii de CJ devin mai puternici

Guvernul intenţionează să le acorde preşedinţilor de consilii judeţene dreptul să numească şi să demită „conducătorii instituţiilor şi serviciilor publice de interes judeţean”, lucru pe care nu îl pot face în prezent. Astfel, liderii de CJ pot numi şefii de la direcțiile judetene de evidenta a persoanei, de asistența socială și protecția copilului, de la serviciul județean de pază, de la camera agricolă județeana, printre altele.

Primarii, mai ușor de suspendat

În acest moment, dacă un primar este arestat preventiv atunci el este suspendat automat din funcţie până când iese din arest. Guvernul adaugă noi situaţii în care un primar este suspendat din funcţie. Potrivit proiectului de Cod Administrativ, în afara cazului în care este arestat preventiv, un primar, viceprimar, consilier local sau judeţean va fi suspendat din funcţie şi dacă primeşte măsura arestului la domiciliu sau a „controlului judiciar însoțită de obligația de a nu exercita profesia, meseria sau de a nu desfăşura activitatea în exercitarea căreia a săvârşit fapta”.

Cum își pierd mandatele

Un alt element de noutate este că primarii şi consilierii îşi pierd definitiv mandatul pentru „condamnarea prin hotărâre rămasă definitivă pentru săvârşirea unei infracţiuni electorale pe durata procesului electoral în cadrul căruia a fost ales, indiferent de pedeapsa aplicată şi de modalitatea de individualizare a acesteia”. Consilierii şi-ar mai pierde mandatul şi dacă nu depun declaraţiile de avere şi de interese în termen de 90 de zile de la data prevăzută în lege, spune proiectul. Viceprimarul poate fi schimbat de către consiliul local „ca urmare a încălcării Constituţiei, celorlalte legi sau prejudicierii intereselor ţării, ale unităţii administrativ-teritoriale ”, se mai arată în noul Cod.

Cine semnează, răspunde penal

Toată lumea care a pus pixul pe un act administrativ răspunde penal, este principiul propus de Guvern. „Actele autorităţilor administraţiei publice locale angajează, exclusiv, în condiţiile legii, răspunderea contravenţională, administrativă, civilă sau penală, după caz, a funcţionarilor care susţin şi fundamentează oportunitatea emiterii sau adoptării lor în cadrul procedurilor şi operaţiunilor administrative sau contrasemnează, după caz, pentru legalitate aceste acte”, spune Guvernul în proiectul Codului Administrativ.

Lovitură pentru ANI

Guvernul mai propune eliminarea incompatibilităţilor pentru aleşii locali care fac parte din asociaţii de dezvoltare intercomunitară (ADI), sau din operatori regionali de servicii comunitare. Pentru a accesa direct fonduri de la Uniunea Europeană, mai multe localităţi mici s-au unit în renumitele ADI. Asociaţiile au devenit un subiect extrem de sensibil după ce Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a început să-i acuze de incompatibilitate pe primarii şi pe liderii de consilii judeţene care făceau parte din adunările generale ale acţionarilor asociaţiilor respective. În anul 2013, peste 1.200 de edili se aflau în această situaţie. În Codul Administrativ, incompatibilitatea este eliminată.

„Primarii și președinții consiliilor județene sunt reprezentanții de drept ai unităților administrativ- teritoriale în adunarea generală a asociațiilor respective (...) Funcția de reprezentare nu face obiectul prevederilor referitoare la regimul incompatibilitățiilor prevăzute de legislația specifică”, spune draftul guvernamental.

În plus, ADI-urile primesc prin lege dreptul să devină „de utilitate publică”, lucru care înseamnă că pot primi bani direct de la Guvern, până acum banii venind din cotizaţiile membrilor şi din proiectele derulate cu fonduri europene.

Rudele şi conflictul de interese

Consilierii locali nu au voie în acest moment, potrivit legii 215/2001, să voteze hotărâri în care are au „un interes personal de natură patrimonială” sau prin rude sau afini până la gradul IV inclusiv. În formă propusă de Guvern, legislaţia este îmblânzită: un consilier local are voie să voteze o hotărâre dacă în urma acesteia profită unchii, verii, nepoţii de frate/ soră şi soţii acestora. Rămân sub incidenţa conflictului de interese copiii, părinţii, fraţii, soacrele, norele şi cumnaţii aleşilor locali.

În alte cazuri, legea devine mai dură. „Calitatea de ales local este incompatibilă cu calitatea de acţionar semnificativ la o societate comercială înfiinţată de consiliul local, respectiv de consiliul judeţean. Incompatibilitatea există şi în situaţia în care soţul, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv ale alesului local deţin calitatea de acţionar semnificativ”, se arată în textul elaborat de Guvern. Dacă acum acest tip de incompatibilitate merge doar către rudele şi afinii de gradul I, adică fiii, părinţii, soacrele şi norele, în varianta Guvernului intră sub incidenţa legii şi fraţii, cumnatele şi cumnaţii.

Ca regim general al conflictului de interese, prevederile elaborate de Guvern spun: „Primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul o rudă ori un afin al acestuia până la gradul II inclusiv”.

Alte noutăți

● Fiecare primar va prezenta anual câte un raport privind situaţia economică, socială și de mediu a localității pe care o conduce;

● Primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene pot fi membri în consiliile de administrație ale unităților de învățământ de stat;

● Prefectul poate verifica legalitatea dispoziţiilor preşedintelui consiliului judeţean;

● Viceprimarii din sectoarele Capitalei sunt aleşi la propunerea primarului de sector;

● Vicepreşedinţii de consiliu judeţean sunt aleşi la propunerea preşedintelui consiliului