Criză de învățători și profesori la Iași. Deficit mare mai ales în rural

Criză de învățători și profesori la Iași. Deficit mare mai ales în rural

Profesorii de la materiile de bază au început să fie din ce în ce mai rari la școlile de la țară, anunță Inspectoratul Școlar Județean Iași. Aceeași situație este și în învățământul preșcolar.

Soluția găsită pentru moment de Inspectoratul Școlar Județean Iași a fost aceea a plății în regim cu ora a cadrelor pensionate.

Educatorii şi învăţătorii cu calificare sunt prea puţini pentru cele aproximativ 3.000 de grupe şi clase de copii din judeţ, din care 1.000 sunt în mediul urban şi 2.000 în mediul rural. Potrivit Ziarului de Iași, pentru cei 64.416 copii de grădiniţă, clasă pregătitoare şi clasele I-IV este în sistem un număr insuficient de cadre didactice, clase întregi rămânând chiar şi fără personal didactic calificat sau necalificat.

Conform aceleiași surse, sunt și cazuri de învățători care trebuie să meargă la două școli diferite în fiecare zi.

 „În mediul rural există un deficit de personal didactic calificat la disciplinele învăţător, educator, profesor de limba engleză şi limba franceză. Avem aici un număr de 98 de suplinitori necalificaţi, fără studii superioare corespunzătoare postului. De regulă aceşti dascăli sunt localnici în comunele aflate la distanţă mare de oraşe şi cu o infrastructură deficitară“, a declarat Camelia Gavrilă, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Aceşti dascăli sunt angajaţi deoarece acceptă salarizarea, în condiţiile în care nu trebuie să suporte cheltuielile de navetă. O parte dintre aceşti suplinitori necalificaţi, 52 la număr, au studii superioare în alte domenii.

În unele comune lipsesc până și profesorii de matematică, probă la care elevii de clasa a VIII/a susțin teste naționale.

Locurile în care sunt cei mai mulţi dascăli suplinitori necalificaţi sunt comunele Plugari, Andrieşeni, Mădârjac, Dagîţa, Şipote Sireţel, dar şi alte sate amplasate în zone greu accesibile, cu drumuri rele şi unde nu prea există mijloace de transport în comun. Inspectoratul Şcolar a găsit însă o soluţie pentru moment, şi anume încadrarea în regim de plata cu ora a cadrelor pensionate. Astfel, deşi au lucrat o viaţă cu copiii, un număr de 94 de educatori, învăţători şi profesori s-au întors anul acesta la catedră.

Ne puteți urmări și pe Google News