Cristian Diaconescu: Parchetul să ancheteze in rem faptele comise de premier şi alţi politicieni în vara anului 2012

Cristian Diaconescu: Parchetul să ancheteze in rem faptele comise de premier şi alţi politicieni în vara anului 2012

Fundaţia Mişcarea Populară (FMP) a depus marţi o sesizare penală la Parchetul General prin care solicită anchetarea in rem a unor presupuse fapte de abuz în serviciu comise în vara anului 2012 de un grup de politicieni, între care şi premierul, în contextul demersurilor pentru suspendarea preşedintelui, a anunţat preşedintele FMP, Cristian Diaconescu.

"Astăzi, Fundaţia Mişcarea Populară, în temeiul dispoziţiilor art.288, alineat 1, raportat la art.290, alineat 1 din Codul de procedură penală, a depus o sesizare pentru persoane care au exercitat şi exercită funcţii de demnitate publică la nivel central pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art.297 alineat 1 din noul Cod penal, anume abuz în serviciu, în ceea ce priveşte ceea ce noi considerăm abuzul împotriva statului de drept comis în vara anului 2012", a afirmat preşedintele FMP într-o conferinţă de presă susţinută cu ocazia împlinirii a doi ani de la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu.

Fundaţia solicită Parchetului General să constate faptul că, în exercitarea funcţiilor deţinute, prim-ministrul a acţionat în mod nelegal prin emiterea unor acte cu încălcarea dispoziţiilor legale.

"Acţiunile sale au adus atingere relaţiilor sociale referitoare la atribuţiile fundamentale ale statului de drept, constituind un pericol real şi evident pentru siguranţa statului", a mai afirmat Diaconescu.

Parchetul General mai este solicitat să administreze probe din care, în opinia juriştilor FMP, 'va reieşi cu claritate acţiunea concretă a unei grupări de oameni politici în frunte cu prim-ministrul României fără concursul căruia acesta plan de afectare a statului de drept nu ar fi devenit operaţional'.

"Acţiunile domniilor lor au condus la deturnarea unor competenţe şi pârghii oficiale legale în ceea ce priveşte executarea puterii executive. Şi, din acest punct de vedere, considerăm că se impune în baza unei evaluări in rem, deci în legătură cu fapta, Parchetul General, ţinând cont de toate consecinţele interne şi internaţionale ale acţiunilor comise în acea perioadă de către o serie de politicieni din România aparţinând USL, să tragă concluziile necesare din perspectivă penală în ceea ce priveşte săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu", a declarat preşedintele FMP, citat de Agerpres.

Preşedintele FMP a amintit că, pe 3 iulie 2012, tot într-o zi de marţi, erau înlocuiţi Avocatul Poporului şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului.

'Pe 10 decembrie 2013, ceea ce denumim marţea neagră, se punea în discuţie amnistia şi graţierea inclusiv pentru fapte de corupţie, act normativ care şi astăzi aşteaptă în Parlament vremuri mai bune din punct de vedere politic pentru a fi aplicat. Scopul demersurilor politice din România şi, evident, ţinta viitorului preşedinte - dacă acesta, Doamne fereşte!, va fi din zona de stânga - este adoptarea cât mai repede a acestui act normativ. Chiar înainte de deciziile ce urmează să fie luate în ceea ce priveşte reorganizarea sistemului judiciar', a mai declarat Cristian Diaconescu.

Preşedintele FMP a făcut apel la europarlamentarul Monica Macovei şi la liderul FC, Mihai Răzvan Ungureanu, să se alăture demersului adresat Parchetul General.

Ne puteți urmări și pe Google News
Recomandările noastre