Editura Evenimentul si Capital

EVZ 25 ani

INTERCEPTĂRILE care arată cum TRĂGEA SFORILE Viorel Hrebenciuc pentru a SCĂPA de PUȘCĂRIE. Cârtița generalului Iliescu îi dădea informații. Dan Șova urma să ARANJEZE o GRAȚIERE

Viorel Hrebenciuc și Dan Șova
Autor: | | 97 Comentarii | 5318 Vizualizari

Doi importanți lideri PSD discutau ca la piață despre amnistia unor pușcăriași, doar ca să scape ei de acuzațiile procurorilor DNA. Deputatul Viorel Hrebenciuc este pus sub acuzare în trei dosare de corupție, iar senatorul Dan Șova, în două dosare de corupție.


EDITORIALUL EVZ. Cum acționează grupul infracțional organizat de Hrebenciuc

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Viorel Hrebenciuc (PSD), a fost interceptat de procurorii DNA atunci când negocia cu vicepreședintele PSD, senatorul Dan Șova, modificarea legii de combatere a corupției și o lege de amnistie.

Totul începe pe 15 octombrie, atunci când Hrebenciuc este pus sub acuzare de procurorii DNA în dosarul retrocedărilor ilegale. Colegii săi de dosar: Ioan Adam- deputat PSD și Ilie Sârbu- senator PSD. Pe 17 octombrie, DNA a cerut ridicarea imunității și aviz pentru arestarea lui Hrebenciuc și Adam. În aceeași zi, Hrebenciuc s-a întâlnit cu Șova și i-a cerut să promoveze o lege de amnistie, pentru a scăpa de acuzații. Hrebenciuc încerca să-l scape, prin această lege, și pe Miron Mitrea, condamnat la doi ani pentru corupție.

Pentru că era un demers controversat, legea de amnistie trebuia să fie promovată de ministrul Justiției, iar Dan Șova s-a angajat să discute acest lucru cu ministrul Robert Cazanciuc. În schimb, deputatul se angaja să-l sprijine pe Șova în funcția de șef al PSD, după ce actualul lider, Victor Ponta, ar fi ales președintele României.

În interceptările ambientale se arată că Șova avea doi contra candidați puternici la șefia PSD: vicepremierul Liviu Dragnea și pre ședintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea. Cei doi au mai multe discuții, despre alți colegi de marcă din PSD. Hrebenciuc și Șova au fost puși ieri sub acuzare de procurorii DNA. „Evenimentul zilei” vă prezintă adevărata față a unor politicieni de top.


Corupții din PSD. PSD blochează arestările în Parlament


Controversele legii

Controversata lege a amnistiei, inițiată în februarie 2013 de către deputații Mădălin Voicu (PSD) și Nicolae Păun (Partida Romilor), este ținută în stand by în Comisia juridică a Camerei Deputaților. Opoziția a cerut de mai multe ori punerea legii pe ordinea de zi și respingerea ei, dar PSD a refuzat. Proiectul a fost respins la Senat. În noaptea de 9 spre 10 decembrie 2013, câțiva deputați din comisia juridică s-au întâlnit în secret în Palatul Parlamentului și au făcut modificări importante la legea amnistiei și grațierii. Cea mai importantă modificare: plafonul pedepselor care se amnistiază crește de la 4 la 7 ani.

Interceptările revoltătoare

Viorel Hrebenciuc: Acum îi spun cinstit, cu toată chestiunea, va trebui să facem într- un fel cu amnistia. Uite și tu, mă că...

Dan Șova: Amnistie și grațiere obligatoriu!

Viorel Hrebenciuc: Pe cuvânt îți spun, Dane, și tu să le spui la partid asta.

Dan Șova: Și știți ce trebuie făcut, domnul președintetrebuie să, nu o să putem să abrogăm abuzul în serviciu, dar...

Generalul Mitică Iliescu avea o cârtiță la DNA

Cea de-a treia persoană pusă sub acuzare în acet dosar este generalul în rezervă Dumitru Iliescu (foto stânga), cunoscut ca „Mitică”, fostul șef al Serviciului de Pază și Protecție (SPP). Ieri seară, procurorii îi percheziționau vila, dar acesta era de negăsit. Potrivit unor surse judiciare, el ar fi fugit din țară. Hrebenciuc a fost interceptat atunci când apela la serviciile generalului. Deputatul voia să afle detalii privind anchetele sale de corupție de la DNA, emiterea unor mandate de supraveghere tehnică. El nu știa dacă este interceptat pe mandate de siguranță națională, la solicitarea SRI, sau de corupție, la solicitarea DNA.

Solicitările

Potrivit interceptărilor, realizate pe 13 octombrie, generalul cunoștea un polițist judiciar care lucra la DNA și-i furniza informații. În schimb, Iliescu a solicitat angajarea fiicei sale, Ana - Maria Joițoiu, de profesie arhitect. Aceasta este fina de căsătorie a fostului senator Cătălin Voicu (PSD), care execută o condamnare de șapte ani pentru corupție. „O să vorbesc cu Andrei, să văd”, a promis Hrebenciuc. Alte solicitări ale lui Iliescu, pentru Hrebenciuc: să-l dea afară de la ANPC pe Vlad Bontea, soțul unei nepoate, Alina-Loredana Bontea. Motivul: cei doi erau folosiți ca paravan în firma Agenția Română de Securitate (ARS) și nu mai voiau să-i restituie acțiunile. Iliescu i-a mai cerut lui Hrebenciuc să intervină la șefa Registrului Comerțului, Silvia Mihalcea, pentru a intra în legalitate cu firma ARS.

Hrebenciuc promitea șefia partidului: „Boss, pentru mine să nu fie Liviu Dragnea”

În cadrul unei discuții ambientale, pe 17 octombrie, Viorel Hrebenciuc i-a promis lui Dan Şova că îl va susține să devină preşedinte al PSD, în dauna contracandidaților Liviu Dragnea şi Valeriu Zgonea (foto stânga). Asta, în schimbul adoptării unei legi prin care să fie dezincriminată o faptă penală de care este acuzat Hrebenciuc. Cei doi au discutat și despre condițiile de incriminare a acestor fapte şi despre riscul de a fi condamnat.

Viorel Hrebenciuc: Acum îți spun cinstit, cu toată chestiunea, va trebui să facem într-un fel cu amnistia.

Dan Șova: Amnistie şi grațiere obligatoriu!

Hrebenciuc: Pe cuvânt îți spun, Dane, şi tu să le spui la partid asta.

Șova: Şi ştiți ce trebuie făcut, domnul preşedinte - trebuie să, nu o să putem să abrogăm abuzul în serviciu, dar...

Hrebenciuc: Sigur, e corect aşa. Şi cum am vorbit cu tine la faza cu preşedintele şi modernizezi puțin - adică să mai fie şi activitate la partid.Clar că te impui. Orice aprobă partidul. Ai forță imensă, Dane, ascultă ce spun! Nu sunt nebun. Cel mai mare partid! Solid, e solid, ascultămă ce spun! Nu contează că dispare un baron sau altul, nu contează, Dane!

Șova: Partidul merge!

Hrebenciuc i-a promis că va convinge mai mulți membri ai PSD, aflați în sfera sa de influență, să îl susțină.

Dan Șova: În legătură cu epoca post Victor, toată lumea cu care am vorbit, toată lumea merge cu mine. Nu îl vor pe Liviu în primul rând.

Viorel Hrebenciuc: Boss, pentru mine, cum să-ți spun ție, să nu fie Liviu! În rest, nu am o problemă, practic şi normal că mă focusez pe tine, ştii. Este şi Vali Zgonea...

Șova: Dar ce facem cu Vali? (...)

Hrebenciuc: Hai să-ți spun o chestiune: o să fii preşedinte, o să ai - pe ăştia pe care sunt nu te poți baza pe toți, că nu poți lucra cu Vanghelie să întrebi: Bă, pe cine pun la guvern? Că el vine cu nu ştiu cine. Nu ştiu dacă mă înțelegi. Deci aici tu ai o problemă. Dar cât de cât trebuie ştiut un lucru - sunt ministere în care chiar trebuie să mergi cu tehnocrați, nu o să ai ce să faci, boss.

Șova: Şi cu Vali, cu care m-am tot chinuit.

Hrebenciuc: Cu Vali o să facem o discuție, o să mă laşi pe mine că acum el, aşa. O să fac eu o discuție cu el şi vedem, ne lămurim exact. Fără probleme.

Șova: O să mă duc şi până la Focşani, la Marian (n.r. Marian Oprișan, foto stânga) acasă.

Hrebenciuc : Da, că e de ăsta la care trebuie să ai grijă, să îi hrăneşti orgoliul. Hrăneşte-i orgoliul! Aia e cheia succesului la Marian, îi hrăneşti orgoliul şi....


Corupții din PSD. PSD blochează arestările în Parlament


„Vorbesc cu Daniel Constantin, că ăla ascultă de mine”

Hrebenciuc i-a promis lui Iliescu că va interveni pe lângă ministrul Agriculturii, Daniel Constantin (foto stânga), pentru menținerea în funcție a unei funcționare în cadrul Fondului Național de Garantare.

Dumitru Iliescu: Auziți, cumva pe Silvia Ciornei o ştiți?

Viorel Hrebenciuc: O ştiu, dar nu am văzut-o de câțiva ani. Ce-i cu ea, unde e ea?

Iliescu: Ea este la Fondul de Garanție. Fondul Național de Garanție, FNG.

Hrebenciuc: Da.

Iliescu: Este acolo tot o fată, Silvia, îi spune ei Despa, lucrează acolo.

Hrebenciuc: Da.

Iliescu: S-a schimbat garnitura acolo şi, în general, unii dintre ei se mai mişcă dintr-o parte în alta. Dacă are posibilitatea, numai dacă are posibilitatea, nimic altceva.

Hrebenciuc: Da, o să-i transmit şi o să vorbesc cu Bogdan Ciopel, el trebuie să ştie. Eu am văzut-o acum când a venit la PC, dar nu mai ştiam că a rămas pe acolo. Iliescu: Ea se ştie cu Bogdan.

Hrebenciuc: Da, şi am văzut-o pe acolo, m-am pupat cu ea, na, doamna ministru. Dar îi transmit, văd cum fac. Văd exact unde e, nu cumva să fie ... Dacă e Cristi Socol... Ia stați puțin!

Iliescu: Silvia Despa o cheamă. Soțul ei este Nicu Despa, e colonel.

Hrebenciuc: Numai bine, că e ocupat.

Iliescu: Dar numai dacă se poate.

Hrebenciuc: Stați să vedem unde e ea, dacă ține de Cristi. Este consilierul prim-ministrului pe economic, e copil de-al meu.

Iliescu: Aaaa!

Hrebenciuc: Ei, nu fac eu din astea, vă dați seama. L-a crescut pe Andrei, pe Andrei l-a adus asistentul lui în primul an, e din familie, cum ar veni.

Iliescu: Copiii merg pe la ei şi au venit la mine ieri.

Hrebenciuc: Da, da, da. (Vorbeşte la telefon: Ce faci, măi, Cristi? Ce faci? Ia zi! A, bravo! Şi unde eşti acasă, aici sau la Buzău? Am înțeles. Cristi, spune-mi şi mie, Silvia Ciornei lucrează cumva pe la tine, pe acolo, pe la garantare? Pe unde e? Da? Aha! Dă-mi un SMS cu numărul ei de telefon. Da, da. Bine, te pup! Pa, pa! - n.n.) Da, e la garantare. Mi-a zis că nu ține de el, dar vorbesc cu Daniel Constantin, că ăla ascultă de mine.

Iliescu: Aha!

Hrebenciuc: Vorbesc cu Daniel să ne lase în pace. Îl prind eu pe Daniel, imediat ce îl prind, vorbesc cu el.

Iliescu: Să nu uitați numele.

„Ăsta este un articol doborâtor”/ „Deci, automat, suntem beliți!”

În întâlnirea din 17 octombrie, Şova a discutat cu Hrebenciuc despre necesitatea dezincriminării infracțiunii de folosire a influenţei politice în scopul obţinerii de foloase necuvenite. Hrebenciuc era convins că inițiativa de schimbare a legii trebuie să vină de la ministrul Justiției, Robert Cazanciuc. O altă discuție era despre „salvarea” lui Miron Mitrea (foto stânga), condamnat la doi ani de închisoare pentru corupție.

Viorel Hrebenciuc: Şi mai e Legea 78. Boss, Legea 78/2000, că aici aceeaşi chestie spune. Aia e lege făcută de Stoica în 2000, atunci am aprobato ca tâmpiţii. Până acum câţiva ani lumea nu băga în seamă, nici procurorii nu se uitau la ea. Năstase a fost prima victimă a acestei legi. E un articol 13 care spune aşa: influenţarea în calitate de şef - nu şef...

Dan Șova: De partid.

Hrebenciuc: ...de partid, nu ştiu ce, organizaţie şi altele, nu numai partid, influenţarea şi luarea deciziilor, cum e trecut acolo, pentru obţinerea de foloase necuvenite, bani sau bunuri pentru sine sau pentru altul.

Șova: Aşa l-au băgat şi pe Liviu cu referendumul.

Hrebenciuc: Exact. Şi atunci, boss, ăsta este un articol doborâtor: orice telefon care îl dăm - că eu am zis asta în Biroul Permanent... (...) Am zis, domne, pe această lege, Dane, orice telefon îl dai este influenţare. Dacă eu sun pentru un primar din colegiu, noi trebuie să lămurim ce facem ca parlamentari, care e rolul nostru.

Șova: Da, da.

Hrebenciuc: Deci, automat, suntem beliţi.

Șova: Toţi!

Hrebenciuc: Deci ascultă ce spun, aia nu e o chestiune...

Șova: Nu, codul integrităţii...

Hrebenciuc: Trebuie puse la punct astea pentru că, îţi spun, suntem degeaba. Tot aşa, mă chemase pentru asta acum câţiva ani şi zic: Domne, dar vedeţi că e aşa? Şi zice: „Domnule Hrebenciuc, nu eu am făcut legea”. Ce să îi spun? Ce să îi spun? Aici, uite, la asta, la Braşov şi la acesta, la Sârbu şi la mine, e trecută asta.

Șova: Vreau să vă spun un lucru: când am vorbit cu câţiva judecători - că sunt prieten, sunt 15 ani de bară - „Voi sunteţi nebuni?” Şi mi-au spus: Puişor, dăm ce aţi reglementat voi. Voi aţi scris, noi aplicăm.

Hrebenciuc: Exact.

Șova: Modificaţi legea.

Hrebenciuc: Nu, trebuie făcută o chestiune foarte clară.

Șova: Dar trebuie pornită de la Ministerul Justiţiei cu inteligenţă.

Hrebenciuc: Vezi că asta e procedura acum, vezi că poate să fie şi avantajul tău.

Șova: Da, dar pentru asta ar trebui să nu am dosar, ca să mă poată pune la Justiţie, că am discutat cu Victor treaba asta.

„L-am pus vicepreședinte la ANPC”

Dumitru Iliescu i-a cerut lui Hrebenciuc să intervină pe lângă funcționari publici, aflați în posturi cheie, pentru a-l concedia pe Vlad Bontea, vicepreședintele ANPC. Hrebenciuc a acceptat cererea pe loc.

Această solicitare a lui Iliescu a fost făcută în contextul în care, după ce a înființat societatea Agenția Română de Securitate și după ce a trecut-o pe numele lui Bontea Vlad și pe al soției sale, Bontea Alina Loredana, cei doi refuzau să îi restituie părțile sociale ale societății.

Dumitru Iliescu: Știți că eu societatea am avut-o pe numele nepoatei mele și al lui Vlad Bontea. Ea e căsătorită cu Vlad.

Viorel Hrebenciuc: Da, da.

Iliescu: Fata asta este a treia fată a mea, eu am crescut-o de mică.

Hrebenciuc: Știu, știu!

Iliescu: Nu puteam să țin pe numele meu societatea? Cu tot cu terenuri, cu tot, tot, tot, în iulie mă anunță că nu îmi mai dă societatea.

Hrebenciuc: Vai!

Iliescu: De cine credeți că era pusă? De bărbat-su! Și pe el, nu vă, eu l-am pus vicepreședinte.

„V-am spus că sunteți pe mandat”

Iliescu l-a asigurat pe Hrebenciuc că, prin intermediul ofițerului de poliție de la DNA, poate obține în continuare informații cu privire la evoluția dosarelor în care este cercetat, dar și alte dosare penale de interes.

Iliescu: V-am spus că dumneavoastră sunteți pe mandat.

Hrebenciuc: Mh! Da.

Iliescu: Pur și simplu asta e tot ce am aflat.

Hrebenciuc: Da, da, da. Dar acum pentru care dosar?

Iliescu: Nu știu, nu m-am băgat mai mult și vă spun și de ce. El a spus de ce: Domnule, dacă pun întrebări, șefa mea știe, că a văzut la mine în bibliotecă, în sufragerie, și știe.

Hrebenciuc: Corect, corect! Da, da, da.

Iliescu: Și zice: Dacă mă apuc acum să întreb ...

Hrebenciuc: El unde e acum, că am și uitat? Iliescu: El este acum la sectorul de poliție judiciară și lucrează pe partea judiciară și pe partea de DNA. Hrebenciuc: Mh!

Iliescu: Mi-a spus: Domnule, lucrez la...

Hrebenciuc: În sfârșit, nu contează!

Iliescu: Și a venit cu informația asta, știa și de Ponta, și de toți. Știa cine are dosare, știa de cei special urmăriți șamd.

Hrebenciuc: Da.

Iliescu: Știa de Băsescu, de 27 de milioane, că a stabilit un plan pentru anul ăsta și mandatele pe care să le ia.

Hrebenciuc: Da, da. Mandatele pe cât timp se dau?

Iliescu: Mandatul se dă în general pe șase luni de zile.

Hrebenciuc: Șase luni? Deci sunt încă pe mandat.

Iliescu: Dacă este un mandat pe siguranță națională, înseamnă că mai sunt câteva săptămâni, dar se poate prelungi, nașule.

Hrebenciuc: Păi, la mine se prelungește în mod sigur.

Iliescu: Acum să vedem despre ce este vorba. Pot să mă interesez și la SRI, pot să mă documentez și la DNA.

Hrebenciuc: Mh!

Iliescu: Pot să mă interesez. Dacă vreți, pot să vă dau.

„La Registru e fata mea”

Generalul (r) Dumitru Iliescu a intervenit pe lângă Viorel Hrebenciuc pentru a reveni în posesia unei firme. În acest sens, avea nevoie de o înregistrare la Registrul Comerțului, instituție condusă de Silvia Mihalcea (foto stânga), fosta consilieră a lui Hrebenciuc. Firma Agenția Română de Securitate trebuia înregistrată pe numele lui Iliescu după ce adevărații asociați, nepoata și soțul ei, au refuzat să-i restituie acțiunile.

Viorel Hrebenciuc: La Registru e fata mea.

Dumitru Iliescu: Cine?

Hrebenciuc: Silvia.

Iliescu: Nu ştiam.

Hrebenciuc: Păi, nu a fost la cabinet la mine zece ani? E foarte bună. Vă ştie ea, nu trebuie să o cunoaşteţi.

Iliescu: Daţi-mi şi mie numărul ei. Nu mă duc eu, trimit pe cineva (...)

Hrebenciuc: Nici Andreea nu răspunde. Mă sună ele. Cât stăm noi de vorbă, mă sună una din ele. Poate o fi plecată, se mărită și ea acum. În sfârșit, mă sună ele.

Iliescu: Și am luat toate măsurile necesare, am blocat tot peste tot, în fine. Sunt într-o situație destul de delicată, pentru că, fiind în familie, mai cunoaște ...

Hrebenciuc: Mă sună Silvia. (Vorbește la telefon: „Ce faci, Silvia? Ești în vacanță, ce-i cu tine? Dar unde ești? Aaa, nu ai fost în concediu? Când e nunta, Silvia? A, mai e timp. O să te caute din partea mea... Pa, pa!”) Era la Asirom, telefonul era în geantă, ca la femei.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
07:00 Surse: Lista scurtă de MINIȘTRI a PSD. ARTILERIA GREA a partidului intră în joc 19:26 Tăriceanu a făcut ANUNȚUL. Ce spune despre o majoritate ALDE-PNL 16:44 Portretul-robot al VIITORULUI PREMIER. Cine vine la Palatul Victoria 16:19 Klaus Iohannis despre premier: O să REZOLV foarte REPEDE problema MAJORITĂȚII 15:12 PSD pregătește „Guvernul fără pitpalaci” 15:00 Planul chinezesc al echipei Ponta - Grindeanu 14:28 Capul fostului ȘEF SRI George Maior, CONDIȚIE pusă în PSD pentru noul Guvern 13:05 De ce nu vrea PNL să intre la guvernare 09:28 Greșeala FATALĂ din LISTA de PREMIERI a lui Dragnea, descoperită de Băsescu 16:25 Ce spune Iohannis despre ALEGERILE ANTICIPATE 13:45 Ce ASCUNDE programul CONSULTĂRILOR la Cotroceni 12:53 STRATEGIA PNL înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU VREA la guvernare - surse | Exclusiv EvZ 12:51 Portița matematică a lui Klaus Iohannis: PSD riscă să piardă guvernarea 10:57 Cine nu i-a RĂSPUNS la telefon lui GRINDEANU după ce a fost DEMIS 09:58 Noul premier: lista scurtă din PSD - surse 09:27 Evoluție INCREDIBILĂ în SONDAJE pentru PSD, în urma CRIZEI INTERNE. Influența SCANDALULUI asupra electoratului 08:52 Ce va face ministrul Justiției PÂNĂ în ULTIMUL MINUT, după demiterea Guvernului. Declarațiile lui Toader 00:20 Grindeanu ARE O INFORMAŢIE-BOMBĂ DESPRE ŞEFUL PSD: „I-am spus lui Dragnea…” Premierul a vorbit şi despre SCHEMA MARII TRĂDĂRI care L-A DEZAMĂGIT CRUNT 18:50 Cronica Războiului conjugal din PSD. România lui Cristoiu

Articole salvate