Editura Evenimentul si Capital

Valeriu Zgonea a fost EXCLUS din PSD şi va PIERDE şi şefia Camerei Deputaţilor. Liviu Dragnea, despre posibilitatea ca Victor Ponta să preia conducerea Camerei: "Domnul Ponta e pregătit pentru toate funcţiile" | UPDATE

Liviu Dragnea şi V
Autor: | | 98 Comentarii | 6616 Vizualizari

Comitetul Executiv Naţional (CExN) al PSD l-a exclus astăzi pe Valeriu Zgonea, cu unanimitate de voturi. În urma acestei decizii, ar urma ca PSD să îi retragă formal şi sprijinul politic pentru funcţia de al treilea om în stat, cea de preşedinte al Camerei Deputaţilor. În replică, Zgonea a spus că decizia PSD i-a amintit de inchiziţie şi că îi mulţumeşte lui Dumnezeu că nu i-a luat şi "inima de social-democrat". Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat înainte de ședință că nu mai poate face echipă cu preşedintele executiv Valeriu Zgonea.

UPDATE 16: 24: Liviu Dragnea a declarat, la finalul şedinţei CExN: "PSD a arătat astăzi că deciziile ce privesc viitorul şi soarta PSD trebuie luate numai în interiorul partidului (...) Îmi pare rău de această situaţie, dar decizia va fi respectată începând de astăzi (..) Nu i-am propus lui Victor Ponta să fie preşedintele Camerei Deputaţilor (...) După Paşti, în prima şedinţă, vom discuta despre succesorul lui Valeriu Zgonea (..) La CExN nu am discutat deloc despre aşa ceva (...) În mod firesc, această funcţie se va elibera (...) Am vorbit ieri cu Victor Ponta. Acum e la Istambul (...) Domnul Ponta e pregătit pentru foarte multe funcţii, pentru toate funcţiile (...) Privitor la conducerea Camerei Deputaţilor, punctul meu de vedere va fi expus în interiorul partidului (...) Contează foarte mult ce vor spune deputaţii din grupul PSD (...) De luni, nu mă mai interesează absolut deloc ce poziţie publică sau politică va mai ocupa Valeriu Zgonea".

Întrebat dacă, la un moment dat, Zgonea s-ar putea întoarce în PSD, Dragnea a spus că nu ştie. "Ieri, nişte colegi mi-au transmis că vrea să-şi ceară scuze şi să mergem mai departe împreună. Eu am spus că dacă vrea să-şi ceară scuze, să îşi ceară scuze partidului", a susţinut Dragnea.

UPDATE 16.12 Liviu Dragnea vrea să-l înlocuiască pe Valeriu Zgonea cu Victor Ponta la preşedinţia Camerei Deputaţilor. Potrivit unor surse de la vârful PSD, Ponta ar fi acceptat oferta lui Dragnea.

UPDATE 15.45: 

Potrivit surselor EVZ, Dragnea s-a abţinut de la vot, dar, în prealabil, s-a asigurat că liderii PSD îl vor executa pe Zgonea. Evenimentul zilei a anunţat încă de luni că Dragnea va lăsa decizia la mâna liderilor de filiale pentru a-l exclude pe preşedintele Camerei Deputaţilor.

La finalul şedinţei, Valeriu  Zgonea a declarat:

"În loc să plece el (Dragnea n. red.), plec eu! (...) Este o mare eroare ca liderul să nu îşi asume responsabilitatea, având în vedere situaţia în care se află. Am atras atenţia că vulnerabilizăm partidul (...)

Bănuiesc că preşedintele partidului vă va spune de ce plec eu şi rămâne el (...) Eu voi păstra funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor până când grupul care m-a propus va solicita retragerea mea. Apoi se va vota în plen (...)

Delictul de opinie e o problemă în PSD (...) Mi-am amintit de Inchiziţie (...) Este decizia lor, vă repet: în loc să plece el, plec eu.

Asta-i viaţa (...) Inima mea bate socia-democrat. Din păcate, în PSD, a face scut împotriva justiţiei este mai important decât orice altceva.

În perioada următoare mă voi reţine de la alte declaraţii, fiindcă altfel voi fi ca ei (...) Eu rămân un om de stânga (...) Datorez PSD peste 20 de ani din viaţa mea (...) Niciodată nu regret poziţiile şi părerile pe care le susţin. Când am văzut că partidul face scut în jurul penalilor, m-am revoltat (...) Nu regret nimic (...) Dacă exprimi o opinie eşti condamnat (...) decizia este profund nedreaptă (...) nu am înţeles raportul Comisiei de Integritate (...) Este o mare eroare că liderul nu îşi asumă responsabilitatea

Comitetul Executiv Naţional (CExN) al PSD – convocat miercuri, la Palatul Parlamentului – are rolul de a tranşa soarta omului doi în partid, Valeriu Zgonea, care riscă excluderea sau suspendarea, şi de a analiza „la rece” situaţia facilitată de condamnarea definitivă a lui Liviu Dragnea, în dosarul „Referendumul”.

De-a lungul ultimei săptămâni, mai mulţi lideri ai PSD au solicitat demisia lui Zgonea, dar, întrucât s-au lovit de refuzul categoric al acestuia, apropiaţii lui Liviu Dragnea intenţionează să-l excludă din partid, cu larga susţinere a teritoriului. O alternativă este şi suspendarea, însă totul depinde de comportamentul lui Zgonea în timpul şedinţei CExN. De asemenea, Dragnea intenţionează să-şi mazilească rivalul şi din fruntea Camerei Deputaţilor.

Potrivit surselor EVZ, Liviu Dragnea va adopta o atitudine de neutralitate, în timp ce apropiaţii săi (coordonaţi de Codrin Ştefănescu) sunt mandataţi să sară la gâtul lui Valeriu Zgonea.

Dragnea a exclus categoric orice colaborare cu Zgonea

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat miercuri că în acest moment nu mai poate face echipă cu Valeriu Zgonea - preşedinte executiv al partidului. Întrebat în acest sens, Dragnea a răspuns: "Categoric, nu". "Astăzi, Comitetul Executiv Naţional, printre alte lucruri, trebuie să hotărască dacă îmi acordă în continuare sprijin politic sau nu pentru această funcţie (de preşedinte - n.r.). Există o prevedere statuată în care oricând CExN poate menţine sau retrage sprijinul politic pentru fiecare membru din Biroul Permanent Naţional. Vor fi mai multe voturi. Acelaşi lucru se va aplica şi în privinţa preşedintelui executiv. În ce priveşte decizia referitoare la soarta domnului Zgonea sau cariera politică a sa, colegii mei vor decide ce se va întâmpla. Vreau să precizez că, cu toate că în trecutul nu foarte îndepărtat, două - trei luni, au mai fost de cel puţin două ori curente pe care eu le-am oprit, de data asta nu o să mai am un punct de vedere, o să las CExN să ducă la capăt ceea ce simte pentru acest partid", a afirmat Dragnea, potrivit Agerpres, înainte de începerea şedinţei conducerii PSD.

Iliescu, despre excluderea lui Zgonea: Nu e o soluţie!

Fostul președinte Ion Iliescu a intervenit miercuri, din nou, în războiul Dragnea-Zgonea, susţinând că securea războiului trebuie îngropată de urgenţă. Concret, el le-a transmis o scrisoare deschisă (postată pe blog) liderilor Comitetului Executiv Naţional, în care avertizează că eventuala excludere a lui Valeriu Zgonea din PSD nu va rezolva nimic. Mesajul lui Iliescu vizează unitatea şi solidaritatea PSD, în perspectiva apropiatelor alegeri locale. „Evenimentul Zilei” publică scrisoarea lui Ion Iliescu.

„Dragi prieteni, membri ai Comitetului Executiv Național. Mă adresez dumneavoastră într-un moment pe care îl consider delicat pentru partid. Considerați acest mesaj drept expresia îngrijorării mele, îngrijorare determinată de evoluțiile la vârful partidului. Esența acestui mesaj este un apel la unitate și continuitate în PSD. Să nu repetăm greșeli ale trecutului, care ne-au costat.

Înainte de orice, partidul are responsabilități atât față de membrii și simpatizanții săi, de oamenii de stânga din România, cât și față de toți cetățenii.

Trebuie să-și facă datoria, nu să se piardă în lupte pentru putere, care nu au nicio miză pentru români.

Știți foarte bine că nu sunt adeptul excluderilor și al altor măsuri de forță. Ele ne-au făcut mult rău. Dacă apelăm și acum la așa ceva, nu vom rezolva nimic.

Reamintesc faptul că și președintele partidului, și președintele său executiv au fost aleși de membrii de partid, respectiv de delegații la Congres, pentru ceea ce au făcut pentru partid. Domnul Liviu Dragnea a dat măsura capacităților sale de organizator în anii care s-au scurs de la venirea sa în partid. I-am transmis, vineri, după anunțarea sentinței, faptul că am considerat și consider lipsită de sens condamnarea sa. Domnul Valeriu Zgonea a venit în PSD în anii în care eram în opoziție, în urmă cu două decenii, și îmi amintesc de entuziasmul cu care își asuma răspunderi și lucra în folosul partidului.

Claudiu Manda, sare la gâtul unchiului: "Zgonea a greşit!"

Preşedintele PSD Dolj, deputatul Claudiu Manda, consideră că Valeriu Zgonea a greşit prin criticile aduse lui Liviu Dragnea înainte de începerea campaniei pentru alegerile locale, adăugând că o decizie în privinţa sa este aşteptată în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al social-democraţilor, care are loc miercuri. "Nu aveam nevoie de dezbateri de genul acesta înainte de campania electorală. Suntem, din fericire pentru noi, cumva un partid consolidat cu un lider ales în congres. Liderul a avut aceeaşi problemă şi când a fost ales, că o ştiam, numai că de data asta vorbim de o chestiune definitivă. Nu cred că era momentul să purtăm o discuţie în acest moment", le-a declarat Claudiu Manda jurnaliştilor, înainte de a intra în şedinţa CExN al PSD. El a adăugat că nu s-a pus problema ca organizaţia de la Dolj să propună vreo sancţiune. "Aşteptăm în primul rând colegii din Comitetul Executiv să vedem ce vor decide. Să-i aşteptăm pe colegi, înainte de toate, să vedem ce spune fiecare dintre ei. (...) Să vedem care sunt lucrurile pe care le vor propune colegii noştri. (...) Eu am o relaţie apropiată cu domnul Zgonea, este colegul nostru de la Dolj. De aia îmi va fi foarte greu să vorbesc, eu cel puţin, probabil, că nici nu o să iau cuvântul în această şedinţă, dar sunt sigur că sunt alţi colegi care au ce să spună despre sau despre alta dintre situaţii", a mai declarat liderul PSD Dolj, citat de Agerpres. Manda a adăugat însă că a fost deranjat şi de declaraţiile făcute de Zgonea după ce candidatul PSD la Primăria Craiova, Olguţa Vasilescu, a fost pusă sub acuzare de procurorii DNA. "Şi eu sunt supărat pe declaraţiile domnului Zgonea de atunci, dar asta nu înseamnă că în acest context ne ducem să plătim poliţe sau să facem lucruri de genul acesta. Eu cred că toţi colegii vor avea un cuvânt de spus în şedinţa asta şi rămâne să vedem cum se va termina această şedinţă", a menţionat el. Întrebat dacă va vota pentru excluderea lui Zgonea din partid, preşedintele PSD Dolj a precizat că votul care se va da în CExN va fi unul secret, fiind vorba de persoane. "E vot secret şi nu am cum să vă spun eu dumneavoastră. Mie îmi e foarte greu să mă pronunţ, pentru că domnul Zgonea e coleg de la Dolj", a arătat Manda.




Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate