Comisarul Bolovan

Comisarul Bolovan

Este limpede. România va pierde un portofoliu important în Comisia Europeană, pentru că premierul Victor Ponta a fost mai degrabă interesat să-şi trimită la Bruxelles un aparatcik devotat, decât un tehnocrat nefolositor sub aspect politic.

A ales-o pe prietena apropiată a soţiei sale. Daciana Sârbu a fost confidenta Corinei Creţu pe vremea când aceasta îi trimitea scrisori de dragoste lui Colin Powell, fostul secretar de stat american. Invoc acest detaliu din viaţa privaţă a Corinei Creţu, pentru că natura relaţiei dintre ea şi Daciana Sârbu este de interes public.

Pentru că minciuna are întotdeauna picioare scurte, toată şarada "pierderii" portofoliului "Politici Regionale" din cauza lui Băsescu, Iohannis, Blaga, Spiderman, sau a Vrăjitorului din Oz, a fost devoalată public. În nicio clipă a negocierilor de la Bruxelles nu s-a pus problema ca România să primească acest post de comisar. În toate drafturile de la Bruxelles se vorbeşte de poziţia de portofoliul "Ajutor Umanitar".

Doar în scrisoarea pe care Victor Ponta i-a trimis-o lui Jean- Claude Juncker, cu unicul scop de a-şi construi un alibi la Bucureşti, se vorbeşte de "Politici Regionale". Scrisoarea încalcă uzanţele diplomatice, deoarece, potrivit Tratatului de la Lisabona, selectarea comisarilor şi repartizarea pe funcţii este atributul exclusiv al şefului Comisiei Europene. O ţară-membră nu-şi poate impune un punct de vedere. Premierul român i-a sugerat lui Juncker portofoliul "Politici Regionale", implicând statul român, deşi ştia, încă din 30 august, că ţării noastre i-a fost pregătită o altă funcţie.

Singurul scop al scrisorii lui Ponta a fost acela de a o propune pe Corina Creţu şi a-l scoate din joc pe Dacian Cioloş, tehnocratul pe care premierul s-a lăudat public că-l susţine, doar pentru că nu-şi putea permite să-l respingă apriori. Performanţele lui Cioloş în mandatul de comisar pentru agricultură l-au pus la adăpost de eventualele atacuri frontale ale lui Ponta. Când a trimis numele Corinei Creţu la Bruxelles, Ponta i-a transmis practic lui Juncker că Cioloş, care apărea în primele drafturi drept comisar pentru Ajutor Umanitar, nu are practic nicio susţinere politică din partea Bucureştiului.

Portofoliul pe care îl va primi Corina Creţu are foarte puţine legături cu Europa. Ea se va ocupa cu alocarea de ajutoare umanitare în ţări care nu fac parte din Uniunea Europeană. Până acum, principalele beneficiare ale acestor fonduri au fost ţările din Africa.

În consecinţă, Corina Creţu va avea destul de mult timp liber la Bruxelles. Ea se va putea ocupa şi cu activităţi de lobby în beneficiul premierului Victor Ponta, al guvernului său şi al PSD.

Aşa cum spuneam, este limpede că Ponta a fost mai degrabă interesat să aibă un soldat disciplinat al partidului în interiorul Comisiei Europene. Un tehnocrat nu te poate ajuta când vrei să zgâlţâi statul de drept din temelii. În 2012, USL-ului i-a fost fatală lipsa unui pion cu greutate la Bruxelles. Cineva care să încerce să explice că dracul nu e chiar atât de negru. Deşi era...

Este limpede de ce premierul nu l-a susţinut pe preşedintele ANI, Horia Georgescu, pentru poziţia de comisar european pentru Justiţie. Acesta a fost, multă vreme, a doua variantă a României, după Cioloş.

De la Justiţie, Georgescu nu avea cum să susţină Guvernul PSD la toamnă, când scena politică din România va lua din nou foc. În campania prezidenţială, Ponta, Tăriceanu şi gaşca veselă din fruntea ţării pregătesc o nouă suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Circul se întoarce în oraş, cu tot balamucul aferent, pentru ca Victor Ponta să ajungă preşedinte. Sau cel puţin să încerce. În perioada următoare,  tot felul de saltimbanci ai puterii vor scoate flăcări pe gură, care vor îngrijora, încă o dată, spectatorii europeni. Rolul Corinei Creţu va fi acela de a explica că nu sunt flăcări periculoase, ci panglici...