Clanul Ștoacă a revenit, dar nu s-a cumințit. Interlopii adună taxe de protecție de la multinaționale

Clanul Ștoacă a revenit, dar nu s-a cumințit. Interlopii adună taxe de protecție de la multinaționale

Membrii clanului Ștoacă au studiat în pușcărie „piața” și au ajuns la concluzia că banii se fac dacă prinzi „peștii mari”. Importante magazine și firme puternice din București le-au dat taxe de protecție.

Cunoscutul clan interlop „Ștoacă”, spai ma sectorului 4, a fost slăbit de puteri, marți, când polițiștii i-au întins pe stradă pe trei dintre indivizii care adunau taxe de protecție de la un magazin de mobilă cunoscut. Ion Saim (38 de ani), Jar Șinca (34) și Petre Maican (47), importanți locotenenți ai grupării, au fost prinși în timp ce primeau banii de la angajații unei firme pentru a le da voie să plece cu mașinile pline cu mobilă către clienții din București. Livrarea trebuia să aibă acordul clanului Ștoacă, spun anchetatorii.

Agenda de șantaj

De regulă, cei trei încasau cât aveau nevoie- ultima sumă a fost de trei sute de euro, susțin aceleași surse.

FOTO: Clanul Cămătarilor a ridicat sabia la membrii clanului Ștoacă, în urmă cu mulți ani. FOTO: ZIUANEWS

Polițiști sub acoperire au mers pe urma clanului încă din luna noiembrie a anului trecut, după ce au aflat de șantajul de proporții care avea loc în sectorul 4. După flagrantul care a avut loc în apropierea magazinului de mobilă, anchetatorii au percheziționat locuințele membrilor grupării. Au găsit importante sume în valută, un pistol, o sabie și alte arme, dar și o agendă în care erau trecute persoanele și sumele pe care le-au încasat de la acestea. Ștoacă a fost multă vreme cel mai puternic clan din sectorul 5, dar în ultima vreme și-a concentrat puterea în sectorul 4. Activitățile preferate ale interlopilor au fost traficul de droguri, proxenetismul, șantajul și cămătăria.

Ultimele lovituri

Polițiștii au aflat că gruparea s-a întors la îndeletnicirea mai veche de proxenetism, dar și că a început să adune taxe de protecție de la magazinele și firmele importante. În plus, sunt afaceriști care nu îi reclamă.

„Legați” cu heroină

Clanului Ștoacă vinde heroină cumpărată de la iranieni. Zonele de distribuți e sunt Bulevardul Obregia, Șoseaua Giurgiului și Piata Reșița. Șeful clanului este Ion Voinea, zis Ion al lui Ștoacă, arestat în mai multe rânduri. Prin 2004, când a fost reținut, avea la el o legitimație de la Fundața de Luptă Antidrog, foarte asemănătoare cu insignele de poliție. Alți membri cunoscuți sunt Claudiu Melnic, prins cu heroină, Nicolae Daniel Călin, nepotul șefului clanului Ștoacă. Todorel Cosoi, zis „Mătreață”, a fost multă vreme principalul dealer din zona Salaj – Humulești - Ferentari. A fost arestat. Petrică Constantin a fost prins cu heroină și el. Avea drept cărăuș un student consumator. Gheorghe Păun, zis „Zăbărel”, a fost arestat tot pentru trafic, iar Gabriela Iancu a fost prinsă în Parcului Carol, în timp ce transporta cinci grame de heroină, ascunse în vagin.

„Bomba” de la telefonul avocatului Abraham, la judecată

Un bărbat din Braşov care i-ar fi ameninţat pe avocatului Pavel Abraham şi pe prezentatorul TV Mihai Gâdea, pe motiv că sunt de partea lui Bercea Mondial în dosarul în care Mircea Băsescu este acuzat că ar fi luat mită, a fost trimis în judecată. George Romulus Georgescu l-a sunat, în luna ianuarie, pe Abraham, dar i-a trimis și mesaje tendențioase. Abraham a declarat public că Geor-Georgescu l-a amenințat cu moartea, deranjat fiind că a decis să-l apere pe Bercea Mondial, în calitate de avocat. Tot cu moartea l-ar fi amenințat și pe Gâdea, cel care a prezentat la Sinteza zilei înregistrările în care fratele fostului preşedinte ar fi recunoscut mita primită de la familia lui Bercea.

FOTO: George Romulus Georgescu