Editura Evenimentul si Capital

DEMERSUL EVZ A AVUT SUCCES. Ucigașul Larisei Chelaru va fi supus unei noi expertize psihiatrice

EVZ a atras atenția asupra eliberării ciudate a lui Robert Ciobanu
Autor: | | 16 Comentarii | 2020 Vizualizari

Autoritățile au decis să reanalizeze condițiile în care Robert Ciobanu a fost eliberat condiționat din penitenciar, după ce presa a dezvăluit acest lucru. Ucigașul Larisei spune că vrea să se facă nevăzut și și-a șters contul de Facebook. „Evenimentul zilei” a discutat cu un criminolog despre riscul recidivei în acest caz.

La mai bine de nouă ani de la comiterea crimei, autoritățile au cerut o nouă expertiză psihiatrică în cazul lui Robert Ciobanu, ucigașul Larisei Chelaru (8 ani). Potrivit unor surse, citate de publicația ieșeană „7 Est”, expertiza este cerută pentru a vedea dacă eliberarea sa prezintă sau nu un pericol social.

Prima expertiză a lui Ciobanu a fost făcută în 2006 şi, de atunci, datorită comportamentului ireproşabil din Penitenciarul Iaşi, nu a mai fost cerută niciuna. După spusele lui Robert, concluzia raportului de atunci a fost una singură: suferă de „tulburări”. „Nu am primit un diagnostic diferit de ceilalți deținuți”, susţine Robert. Expertiza a fost făcută la Bucureşti, loc unde adolescentul de-atunci a fost transferat la începutul lui 2006, medicii legişti stabilind că la momentul săvârşirii faptei a avut discernământ. Potrivit articolului 81, alin. (1) din Noul Cod Penal, „organul de urmărire penală sau instanța dispune efectuarea unei noi expertize atunci când concluziile raportului de expertiză sunt neclare sau contradictorii, ori între conținutul și concluziile raportului de expertiză există contradicții”.

O nouă evaluare

În 2005, tânărul care acum îşi caută locul şi acceptarea în societate, cu ajutorul unui consilier de probaţiune, a omorât-o pe fata vecinilor, Larisa Chelaru. A sugrumat- o, asfixiat-o și a dus-o într-o boxă. Timp două luni trupul copilei a stat acolo, după care a fost pus într- o cutie de la televizor şi aruncat la tomberonul din faţa blocului. La două luni de la crimă, trupul a fost găsit şi de poliţişti. Robert spune că nu-şi mai aminteşte în ce a constat evaluarea psihiatrică. „Au trecut atâția ani și nu-mi mai amintesc nimic. Mi s-a spus că sufăr de tulburări și atât. Nimic diferit față de rezultatele pe care le-au primit colegii mei”, a spus Robert, jurnaliștilor de la „7 Est”.

„Se va face o expertiză psihiatrică. În Penitenciarul Iași nu a fost cerută una deoarece comportamentul lui nu a impus așa ceva. La asta se adaugă și faptul că la momentul comiterii crimei era minor. Vom vedea care va fi rezultatul. În funcţie de acesta, se va vedea ce paşi vor trebui urmaţi, fie că va fi sau nu vorba de un tratament pe care să-l urmeze”, a declarat Oana Paicu, consilierul de probaţiune al tânărului.

Expertiza

Potrivit Art.172, alin. (1) din Noul Cod Penal, efectuarea unei expertize se dispune când este necesară și opinia unui specialist pentru constatarea, clarificarea sau evaluarea unor fapte sau împrejurări ce prezintă importantă pentru aflarea adevărului în cauză. „Poate fi cerută o nouă expertiză, având în vedere că, în 2006, Robert era minor. Expertiza se referă la un anumit moment, fie după comiterea unei fapte ori la mult timp după aceasta. Acum intră în altă categorie de vârstă și mai mult ca sigur rezultatul nu va mai fi același. Anii de detenție au rolul de reeducare. Potențial pentru comiterea unei fapte de aceeași natură este mare, însă nu ne putem baza pe presupuneri”, ne-a declarat un medic psihiatru.

Ce cuprinde raportul

● Partea introductivă, în care se arată cine a dispus efectuarea expertizei, data când s-a dispus aceasta, numele si prenumele expertului, obiectivele, data la care a fost efectuată, materialul pe baza căruia expertiza a fost efectuată, dovada înștințării părților, dacă au participat la aceasta și au dat explicații, data întocmirii raportului de expertiză;

● Partea expozitivă, prin care sunt descrise operațiile de efectuare a expertizei, a metodelor, programele și echipamentele utilizate;

● Concluziile, prin care se răspunde la obiectivele stabilite, precum și orice alte precizări și constatări rezultate din efectuarea expertizei, în legătură cu obiectivele expertizei.

Avertismentul criminologului: „Riscul de recidivă este de maxim cinci ani!”

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate