Editura Evenimentul si Capital

DEZBATEREA așteptată de toţi românii: Prezidențiabilii Klaus Iohannis și Victor Ponta au răspuns la 10 ÎNTREBĂRI vitale pentru VIITORUL ROMÂNIEI, adresate de REDACŢIA EVZ. EXCLUSIVITATE

Klaus Iohannis şi Victor Ponta.
Autor: | | 265 Comentarii | 12231 Vizualizari

„Evenimentul zilei” i-a pus față-n față pe Victor Ponta și Klaus Iohannis. Cei doi candidați la Președinție au acordat ziarului nostru interviuri în exclusivitate, în cadrul cărora au răspuns fi ecare la 10 întrebări. Este vorba de 10 întrebări identice, care țin de competența Președintelui, și pe care le-am considerat a fi esențiale. EVZ a ales să vă prezinte răspunsurile candidaților după fiecare întrebare, pentru a putea face o comparație între ofertele prezidențiabililor.

1. Numiți trei priorități dacă veți câștiga alegerile.

- Victor Ponta: În primul rând, dincolo de toate acțiunile punctuale, avem nevoie de un pact semnat de toate forțele politice, care să prevadă foarte clar liniile directoare pe principalele domenii. Avem nevoie de un astfel de pact național, pentru a pune capăt politicii de distrugere sistematică a ceea ce au făcut cei dinainte. Așa cum toată lumea a susținut aderarea la NATO și UE, la fel de bine putem avea obiective pe care toată lumea să le susțină în Educație, Sănătate, Infrastructură. În doilea rând, este extrem de important să fie instalat un nou Guvern, care să garanteze continuarea politicilor de creștere economică, creare de locuri de muncă și protejarea pensiilor. În plus, trebuie avută în vedere continuarea reducerii taxelor. Sunt un adversar al austerității și voi rămâne astfel.

Mai multă atenție situației regionale

În al treilea rând, va trebui să acordăm mai multă atenție situației regionale și să încetăm cu decredibilizarea instituțiilor care au un rol fundamental pe această temă și în aceste momente. Parcurgem un moment important pentru România, şi nu vreau ca lupta noastră internă să afecteze procesul de consolidare a poziției țării noastre la nivel regional.

- Klaus Iohannis: Este greu să structurăm doar trei priorități, pentru că programul meu este mult mai amplu și vor fi multe teme de gestionat concomitent sau măcar de pregătit dezbaterea asupra lor. În primul rând vor trebui preluate dosarele curente ale Administrației Prezidențiale și organizată această administrație. În al doilea rând, va trebui un dialog cu partidele politice pe mai multe zone: trebuie verificat în ce măsură mai există sprijin parlamentar pentru Guvern, am anunțat deja că voi cere partidelor să reia procesul de revizuire a Constituției și să modifice legislația care reglementează alegerea Parlamentului. În fine, sunt de pregătit dezbaterile care privesc reforma marilor sisteme publice - educație, sănătate, pensii. Apoi sunt temele legate de politica externă și în primul rând de relația cu Republica Moldova. Angajamentul meu este să schimb modul în care se face politică azi în România. După 25 de ani de la Revoluția din 1989 vedem cum arată lucrurile în țara noastră, vedem câte așteptări au fost irosite, cât de dezamăgiți sunt oamenii, cât de puține rezultate avem față de potențial și, mai ales, vedem încă o dată democrația și drepturile cetățenilor puse în pericol. A venit momentul să spunem: Punct. Și de la capăt. Avem nevoie de o schimbare totală: altfel de președinte, altfel de Parlament, alt Guvern și alți oameni în funcții de demnitate publică.

2. Veți proteja independența Justiției? Cum?

- Victor Ponta: Mă voi asigura că instituțiile din Justiție vor continua să fie susținute! Dincolo de mituri, dincolo de declarații politice, vă pot spune că această guvernare a susținut, mai mult ca oricare alta, financiar instituțiile Justiției. Am susținut mărirea bugetelor pentru instituțiile din justiție, am întărit legislația, am început să punem în aplicare codurile rămase restante. Am plătit datorii, am suplimentat numărul de posturi din domeniu.

Niciodată nu am dat telefoane procurorilor

De asemenea, mă voi asigura că din zona politică nu se vor lua niciodată decizii care să afecteze independența Justiției. Când am propuso pe doamna Kovesi la DNA, cred că mi-am asumat o decizie importantă, chiar dacă au existat nemulțumiri inclusiv în tabara susținătorilor mei. Eu niciodată nu am dat telefoane către procurori şi nici nu voi da.

Voi continua să las Justiția să îşi facă treaba, aşa cum s-a întâmplat şi în ultimii doi ani – ani în care nimeni nu poate acuza că Justiția a fost blocată de cineva, din zona executivă, să funcționeze. Eu nu voi fi președintele care să dea telefoane procurorului general sau procuroruluișef al DNA să mă interesez de dosare și nici nu voi ieși în conferințe de presă să vorbesc despre detalii din dosare, detalii despre care nu ar trebui de fapt să știu.

- Klaus Iohannis: Președintele este garantul funcționării independente a Justiției. Eu, ca președinte, voi respinge orice fel de imixtiune a factorilor politici sau a unor grupuri de interese în funcționarea Justiției. Voi respinge orice fel de demers legislativ care ar putea să pună în pericol funcționarea Parchetului General, a Direcției Naționale Anticorupție, a Agenției Nați onale de Integritate. Așa cum am mai spus, voi respinge orice fel de tentativă de a promova o lege a amnistiei și grațierii pentru politicienii acuzați de fapte de corupție. Voi dialoga cu oamenii din Justiție, dar și cu Legislativul pentru a găsi cele mai bune formule care să garanteze independența funcționării Justiției.

3. Veți menține în funcții, când le va expira mandatul, pe șefii DNA și ai Parchetelor?

- Victor Ponta: Atâta timp cât există performanță și se respectă legea, nu văd o problemă în acest lucru!

Până la urmă, iarăși, dincolo de mituri, doamna Kovesi a fost propusă la DNA de către mine. La fel este cazul când vorbim despre conducerea DIICOT sau cea a Parchetului General. Oricum, eu cred că politicienii ar trebui să înceapă să discute tot mai puțin despre Justiție. Sunt în continuare adeptul ideii că Justiția ar trebui să își decidă singură conducerile diverselor structuri, fără implicarea politicului.

- Klaus Iohannis: Vom vedea la momentul potrivit, cred că întrebarea este prematură. Poate atunci vom avea o altă legislație, care să dea mai puține atribuții în acest proces politicului și să lase Justiția să se autoregleze. Vreau să vă spun însă o chestiune de principiu. Nu voi schimba pe nimeni în timpul mandatului, pe criterii arbitrare și nu voi intra în niciun joc politic și în nicio negociere cu politicieni legată de aceste funcții, așa cum a făcut Victor Ponta în ultimul an. Activitatea din ultima perioadă a DNA arată că Justiția funcționează şi este independentă. Întărirea capacității DNA de luptă împotriva corupției este un angajament ferm şi nu doar o simplă promisiune. Este un obiectiv pe care îl voi susține, fără discuții şi negocieri, în mandatul prezidențial.

Deranjat de modul în care Serviciile au devenit țintă în campanie

4. Veți numi șefi ai Serviciilor Secrete de la opoziție?

- Victor Ponta: Nu cred că numirile la conducerea Serviciilor de Informații reprezintă o chestiune cu substanță politică. Șefii Serviciilor trebuie să fie oameni cu o bună pregătire profesională și cu reputație în rândul partenerilor României. Eu sunt foarte îngrijorat de modul total inacceptabil în care Serviciile au devenit o țintă în această campanie și mă întreb în interesul cui. Sigur nu în interesul României. Chiar vi se pare că este un moment în care să acuzăm Serviciile de vrute și nevrute? Situația regională solicită o atitudine mult mai responsabilă din partea politicienilor, indiferent de cât de mult sunt încinși de campanie. Ce s-a întâmplat în aceste săptămâni în România legat de atacurile la Servicii este inacceptabil.

- Klaus Iohannis: Primul principiu care trebuie respectat este controlul civil asupra Serviciilor Secrete. Practica numirii de șefi de Servicii din zona opoziției a fost un exercițiu interesant. Dar, dacă ne uităm la întâmplările din ultima vreme, cel puțin în ceea ce privește conducerea SIE, respectiv pe domnul Meleșcanu, nu a fost neapărat un succes și pare să fi creat unele probleme. A fi sau a nu fi de la opoziție poate fi un criteriu, dar nu singurul și nu unul absolut. Mi se pare mai degrabă că avem nevoie în conducerea Serviciilor de oameni cu o anumită ținută intelectuală, cu o zonă de expertiză și care să prezinte garanția nonpartizanatului odată ocupată acea funcție. Putem găsi asemenea personalități și în zona opoziției și în cea a puterii sau în altele care nu au legătură cu sistemul politic.

5. Credeți că propunerea de premier o să aibă susținere politică? Veți încerca să schimbați majoritatea din Parlament? 

- Victor Ponta: Nu cred, ci sunt foarte sigur de acest lucru! În Parlament există o majoritate solidă și stabilă, cu o viziune de guvernare clară. Un premier care va continua această linie – și știți deja cele trei nume – va strânge această majoritate în jurul său.

- Klaus Iohannis: Eu nu mă voi implica direct, pentru că nu este misiunea Președintelui să se ocupe de organizarea și reorganizarea majorităților parlamentare. Dar, îmi permit să cred că va fi o evoluție naturală, dacă alegerile prezidențiale sunt câștigate de ACL. Știu acest lucru pentru că mă uit în istoria recentă – cine ocupă o funcție de nivel înalt, cum este cea de prim-ministru, și pierde alegerile, trebuie să deconteze politic acest eșec. Mai mult, orice partid aflat la guvernare care pierde alegeri trece inevitabil peste o perioadă de criză internă. Nu același lucru se întâmplă cu partidele din opoziție. Dar, în cazul de față, pentru PSD va urma o perioadă agitată, în care diferite grupuri de influență își vor fi disputa partidul, iar domnul Ponta nu va mai guverna. Cred că destul de repede se vor crea premisele reconfigurării Guvernului. Deci, nu eu trebuie să încerc, ci pur și simplu așa se va întâmpla. Făcând un pas mai departe, ca să fie limpede pentru toată lumea, doresc ca partidul meu, marele PNL, să ajungă la guvernare și să punem în aplicare viziunea noastră pentru România.

6. Cum vedeți rolul Președintelui într-o eventuală Constituție revizuită și relația dintre puterile în stat?

- Klaus Iohannis: În ce privește prevederileconstituționalecare se referă la Președintele României, am spus în primul rând că doresc să renunț la imunitate și pentru acest lucru este nevoie de modificarea Constituției. Nu cred că Președintele trebuie să se bucure de o imunitate specială. În ce privește relația dintre puterile statului, de cele mai multe ori problema nu a stat în textul Constituției, ci în modul în care diverși actori politici au înțeles spiritul ei. Dar Constituția revizuită trebuie să limpezească mai bine anumite mecanisme de relaționare între Președinte – Guvern – Parlament. Nu cred că miza modificării legii fundamentale ține de atribuțiile Președintelui. Este clar că opinia publică și sistemul politic nu sunt pregătite pentru o schimbare fundamentală în ceea ce privește rolul Președintelui. Nici într-o direcție, nici în alta, nici spre un regim pur parlamentar, nici spre un regim prezidențial. Deci rămânem pe această variantă, a unui sistem semiprezidențial. Tema principală pentru viitorul președinte este să acționeze, cum am spus mai sus, în litera și spiritul Constituției.

- Victor Ponta: Revizuirea Constituției este un demers care nu trebuie abandonat. Miza lui constă în consolidarea democrației românești prin clarificarea rolurilor instituțiilor. Din acest punct de vedere, poziția mea este clară și consecventă: îmi doresc un președinte care să reprezinte țara, să arbitreze eventualele conflicte politice și sociale, nu să le genereze și să lăse guvernarea în sarcina Guvernului. Președintele trebuie să fie sursă de soluții, nu de probleme și de blocaje. El trebuie să coopereze cu Guvernul, cu partidele parlamentare și cu societatea civilă pentru a crea consens în jurul unor mari proiecte. Reperele mele în ceea ce privește revizuirea Constituției sunt cele date de proiectul USL din 2012. Aceasta înseamnă un președinte cu atribuții nu mai mari, ci clar delimitate, separație clară a puterilor executive, eliminarea abuzurilor permise în prezent, asigurarea independenței Justiției și a consolidării statului de drept.

7. Care o să fie relația cu Federația Rusă și China?

Pagina 1 din 2



Alte articole din categoria: Alegeri prezidentiale 2014

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate