„Barosanii cu epoleți” au milioane de euro în conturi. Salariile de excelență „umflă” pensiile șefilor din Poliție

„Barosanii cu epoleți” au milioane de euro în conturi. Salariile de excelență „umflă” pensiile șefilor din Poliție

Șefii din aparatul central al Poliției Române au beneficiat de peste 80 la sută din salariile de excelență acordate tuturor angajaților, în ultimii ani. Sindicaliștii din MAI au precizat că au cerut ministrului afacerilor interne, Carmen Dan, anularea acestor sume deoarece nu se acordă celor care merită, ci acelora care au „pile” și acelora care vor să se pensioneze cu suma aferentă, adăugată la salariu. Astfel, un chestor poate trece în rezervă cu un venit de 17.000 de lei.

De 28 de ani încoace, modul în care se impart beneficiile de merit în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Poliția Română sunt ținute la secret, prin Ordin al Ministrului de Interne (OMAI). Indemnizațiile sau salariile de excelență nu sunt adăugate veniturilor din declarațiile de avere.

Un subiect „tabu” față de care s-au revoltat cei mici, adică sindicatele care au constatat că sumele de bani pentru fapte deosebite, excepționale, le reveneau șefilor sau cunoștințelor acestora, chiar dacă unii erau zugravi sau femei de serviciu, de care beneficiau în interes personal. În acest mod, un chestor, de exemplu, poate ieși la pensie, liniștit, cu un venit cuprins între 12.000 și 17.000 de lei, în raport cu funcția deținută. Asta în timp ce venitul unui agent, după 35 de ani de muncă, este cuprins între 2.500 și 3.400 de lei.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Primele, la vedere

De câțiva ani de zile, la sediul Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP) s-au strâns numeroase exemple de acest gen. Drept urmare, sindicaliștii au cerut eliminarea salariilor de merit deoarece o bună parte dintre cei care le-au primit au rămas cu ele incluse în salariu, iar alți polițiști, indiferent de meritele profesionale, nu beneficiau de acest drept.

„Doamna ministru a acceptat. Urmează ca și sindicatele să se pună de acord în privința primelor de merit, care să fie acordate, odată la trei luni, celor care au obținut merite deosebite. Ele trebuie anunțate în ședință publică”, a declarat, pentru „Evenimentul zilei”, liderul SNAP, Iulian Surugiu.

 

Sute de „excelenți” în ultimii trei ani

În urma unei analize referitoare la acordarea salariilor de excelență din ultimii trei ani, SNAP a constatat că un număr aproximativ de 300 salarii de acest fel acordate celor din cadrul aparatului central au fost dirijate către subunități, cu scopul precis de a fi acordate agenților de poliție care au rezultate deosebite în muncă. Numai că, „în urma vicleniilor întreprinse de către unii șefi și de cei care dispun de aceste salarii de excelență”, statistica arată, clar, că „premierile” au ajuns tot la șefi. „Este vorba despre sume de milioane de euro acordate din bugetul statului, prin MAI, care s-au dus, sistematic, către șefi”, a dezvăluit, pentru EVZ, Iulian Surugiu. Ofițerii primesc salariu de excelență în cuantum de 50% din salariul de bază pe 6 luni, iar simplilor agenți, li se acordă 30-40%. „Nu cerem mai mult decât ofițerul care merită. Însă nu putem fi de acord ca un agent care este primul care intervine, în stradă, la un eveniment și prinde un infractor periculos ori salvează viața unui om să fie ocolit, iar șeful lui să primească solda de excelență”, a explicat Surugiu.

O „mită mascată”

Președintele SNAP, Iulian Surugiu a declarat, pentru EVZ, că aceste „solde de excelență” reprezintă „o mită mascată acordată șefilor, în special celor din MAI și din aparatul central al Inspectoratului General al Poliției Române”.

„Legea prevede să se dea 5 la sută pentru fiecare unitate, însă acolo sunt cele mai multe persoane care primesc salarii de excelență. După o analiză în teritoriu, cu ajutorul liderilor locali, am constatat că, în general, șefii de structuri, fie de la inspectoratele județene, fie de la sectoarele Capitalei, își acordă sau acordă preferențial aceste solde de merit care reprezintă 50 la sută din venit, cu șase luni înainte de pensionare, pentru a beneficia de o pensie consistentă”, susține Iulian Surugiu.

Practic, susține liderul de sindicat, șefii decid acordarea acestor salarii de excelență și beneficiază de prevederile legii pensiilor militare de stat nr. 223/2015 care permite includerea în valoarea pensiei a unor astfel de sporuri.

În acest mod, un chestor poate ajunge la un venit cuprins între 12.000 și 17.000 de lei, în raport cu funcția deținută, sumă cu care se poate pensiona. Asta în timp ce venitul unui agent, după 35 de ani de muncă, este cuprins între 2.500 și 3.400 de lei.

 

Statistică: comandanții au împărțit „mălaiul”

Datelele furnizate de SNAP arată că, în ultimii trei ani, peste 80 la sută din salariile de excelență s-au dus către cadrele de conducere:

● Anul 2016 - 83-85% din suma alocată a fost dirijat către cadre cu funcții de conducere și ofițeri, iar restul a fost distribuit agenților de poliție;

● Anul 2017 - 78-81% din suma alocată a fost acordată celor cu funcții de conducere - comandanților și ofițerilor;

● Anul 2018 – deși ministrul de interne a alocat un numar important de salarii de excelență, de la aparatul central, către agenții de poliție, în primele 6 luni, 80% din bani s-au dus tot către ofițeri și cei cu funcții de conducere, iar agenții au ramas cu aceleași sume mici.