ARHIVA SIPA conține informații despre DOI FOȘTI PRIM-MINIȘTRI și UN PREȘEDINTE, UN FOST MINISTRU AL JUSTIȚIEI, zeci de magistrați. Desecretizarea Raportului din 2008, esențială pentru a lămuri manipularea documentelor SIPA | „Noi suntem Statul!” (XVI)
- Dan Andronic
- 19 mai 2017, 09:59
30 la sută din informațiile adunate de SIPA priveau infracțiuni de criminalitate organizată, corupție sau infracțiuni împotriva siguranței naționale. Ele vizau judecători, procurori, polițiști, politicieni, ziariști. Acest lucru a fost precizat ofi cial încă de acum 10 ani, nu este o noutate.
Noutatea apare că în urmă cu o săptămână am aflat despre existența unui Raport ofi cial al Ministerului Justiției care scotea în evidență modul halucinant în care au fost manipulate documentele din ARHIVA SIPA în perioada Monicăi Macovei. Mai interesant era faptul că acest scandal a fost îngropat prin secretizarea raportului.
Care este miza redeschiderii acestui scandal legat de ARHIVA SIPA, se întreabă diverși deontologi? Întrucât miza afl ării adevărului nu-i satisface mai ales pe cei care ar trebui să apere independența Justiției, o să vorbesc astăzi despre conținutul acestei arhive. Potrivit unor mărturii ale unor surse din Ministerul Justiției și SIPA, în această arhivă, la momentul preluării de către Monica Macovei, se găseau note informative care vizau nu numai judecători și procurori, ci și oameni politici importanți.
Potrivit acestor surse, vorbim despre numele unui ex-președinte al României, a doi foști prim-miniștri, cel puțin a unui fost minsitru al Justiției, nume pe care nu le voi da publicității pentru a nu deturna dezbaterea publică legată de desecretizarea Raportului Comisiei Chiuariu-Predoiu din perioada 2007 - 2008. Este o dezbatere fi erbinte pentru că vorbim despre un raport ce conține acuzații extrem de grave la adresa modului în care Monica Macovei și echipa desemnată de ea, respectiv Cristi Danileț și Paul Dumitriu, să inventarieze arhiva SIPA și să stabilească unde se duc documentele secrete, la Arhivele Naționale sau la SRI, în funcție de gradul de importanță și valoarea informativă.
O primă declarație clară
„Cel mai grav este faptul că aceste informații se pot folosi și acum, evident în mod ilegal. Monica Macovei a declarat la vremea respectivă, înainte să se sigileze arhiva că domnul Ponta este șantajabil cu ajutorul informațiile care se găsesc acolo”, a declarat în urmă cu două zile judecătoarea Dana Gîrbovan, președinta UNJR.
Este semnificativ că Monica Macovei avea asemenea date ca urmare a accesului în ARHIVA SIPA.
Dacă a aflat că Victor Ponta putea fi șantajat cu acele date, de ce nu este de acord să vedem cum s-a intrat în arhivă, cum și cine a copiat documente clasificate?
O atitudine cel puțin ciudată…
Întrucât am constat că Monica Macovei și unul din membrii Comisie Macovei, Cristi Danileț, susțin cu tărie că aceste documente nu trebuie desecretizate, voi reveni asupra lucrurilor grave cuprinse în acest raport, cu precizarea că mențiunile sunt aproximative.
Membrii Comisiei de inventariere desemnată de Monica Macovei (ministrul al Justiției în perioada 29.12.2004 – 5.04.2007) au ridicat documente din arhiva operativă a SIPA.
Așa cum am afirmat și în materialul anterior, în Raportul Chiuariu-Predoiu din 2008 se spune că membrii Comisiei desemnate au ridicat documente din arhiva operativă aflată în cadrul Serviciului de Informații Clasificate din Ministerul Justiției pe care le-au predat ministrului Justiției Monica Macovei. Documentele erau din toate categoriile - Strict Secret de Importanță Deosebită, Secret de Serviciu, Secret - și nu au fost identificate dovezi că aceste documente au fost restituite de membrii comisiei sau de către Monica Macovei.
1 În incinta arhivei SIPA a fost găsit un xerox, care era activat cu cheie de acces, care avea la momentul plecării echipei Macovei din Ministerul Justiției peste 3.000 de pagini copiate. Potrivit raportului din 2008 acesta a fost folosit pentru executarea unor copii ale documentelor din arhiva SIPA. Informația a fost confirmată public de către Ingrid Mocanu, fost director al Direcției Juridice din MJ. Aparatul de copiere a fost sigilat de către membrii Comisiei Chiuariu-Predoiu.
2 A fost dispusă rescrierea hard-disk-urilor ce conțineau evidența operativă a ARHIVEI SIPA, fiind distruse fără posibilitatea de recuperare. Nu a fost identificat nici un ordin scris al ministrului Monica Macovei sau vreo informare a CSAT fiind vorba de distrugerea unor date esențiale, cu caracter de secret de stat ale unui serviciu de informații, reglementat prin lege.
3 Camerele video de supraveghere instalate de Rasirom (regie autonomă a SRI) la intrarea în arhivă nu au funcționat luni de zile, neexistând nici o dovadă video a modului în care s-a intrat și s-a ieșit din ARHIVA SIPA.
Și această afirmație a mea a fost confirmată de un comunicat al SRI. Potrivit acestuia „În anul 2005, societatea RASIROM a avut un contract de instalare a unui subsistem de control al accesului din cadrul sistemului de protecție fizică a informațiilor clasificate pentru spațiile ocupate de Direcția Generală de Protecție și Anticorupție, integrarea sistemului fiind finalizată în decembrie 2005. În luna februarie 2007, RASIROM a semnat un contract de mentenanță cu Administrația Națională a Penitenciarelor ce avea ca obiect mentenanța sistemului prin realizarea de revizii semestriale. Deoarece în primul semestru al anului 2007 nu a fost efectuată nicio inspecție, RASIROM a fost solicitat în luna septembrie realizarea unei intervenții datorită unor defecțiuni constatate de beneficiari la sistem, însă fără a rezulta data care apăruseră acestea”.
Adică SRI ne spune că a instalat niște camere de supraveghere și control la ARHIVA SIPA, dar ele n-au funcționat și ei nu știu de când. E cel puțin ciudat ca o regie a SRI să instaleze echipamente de supraveghere în 2005 și să semneze contract de întreținere 2007, dar este clar că ARHIVA SIPA a fost un paradis al dosarelor. Eu zic să presupunem că din februarie 2005 până în septembrie 2007. Sursele citate vorbesc despre faptul că nu exista nici măcar un sistem de back-up, așa că dacă ar fi să se refacă circuitul persoanelor care au intrat în această arhivă ar trebui făcute audieri de martori și eventual jurnalul de intrări de pe sistemul de cartelă magnetică.
4 Nu au fost identificate nici procesele-verbale privind activitatea Comisiei Macovei, în disprețul oricăror norme legale privind accesul în cadrul unei arhive ce conține documente secrete de stat.
Trebuie să recunoașteți că aceste afirmații sunt extrem de grave, iar interesul publicului, nu numai al celor care fac obiectul documentelor cuprinse în ARHIVA SIPA, este legitim, iar nevoia de a afla adevărul este urgentă.
Ce conținea ARHIVA SIPA
La momentul preluării de către Monica Macovei a arhivei SIPA ea conținea date și informații despre judecători, procurori, polițiști, angajați ai penitenciarelor, dar și POLITICIENI și ZIARIȘTI.
În ARHIVA SIPA se găseau nu numai documentele din unitatea centrală, ci fuseseră aduse și dosarele informative ale celor 7 unități teritoriale. Ceea ce este extrem de important de înțeles este faptul că, potrivit normelor de lucru în SIPA, dosarele și notele informative erau compuse din două categorii: cele care fuseseră lucrate și care se găseau în arhivă și cele care nu fuseseră arhivate, aflate în mapele operative ale ofițerilor de informații. Monica Macovei și Comisia numită de ea le-a avut la dispoziție pe toate!
Ca să înțelegem dimensiunea reală a acestui efort trebuie spus că aceste informații erau obținute prin următoarele mijloace:
> înregistrările ambientale din penitenciare, destul de reduse la aceea vreme, dar zonele importante, respectiv, arestul IGPR, arestul Poliției Capitalei, închisoarea de la Jilava, cea de la Poarta Albă, Târgșor și alte câteva, erau acoperite cu tehnica specifică denunțurile celor aflați în penitenciare
> rețeaua de informatori din sistemul penitenciar și lumea interlopă
> subofițerii din penitenciare
Rețeaua de informatori a SIPA
În momentul de vârf al existenței SIPA erau încadrați 150—160 de oameni, din care putem extrage doar 70-80 de ofițeri de informații. Dacă aplicăm principiile de lucru într-o rețea informativă, rezultă că rețeaua de informatori era formată din 250-300 de persoane.
Numai că valoarea informațiilor depășea cu mult numărul de oameni implicați, din 2001 - 2002 eforturile SIPA fiind concentrate pe documentarea clanurilor țigănești, trafic de droguri, trafic de persoane, prostituție, grupuri infracționale. Dar și CORUPȚIA în rândul JUDECĂTORILOR, PROCURORILOR. Din acest câmp de interese au rezultat adesea și informații valoroase despre POLITICIENI, OAMENI DE AFACERI și ZIARIȘTI.
Ca să puteți avea o dimensiune a cantității de informații transmise altor structuri de informații vă pot spune că, potrivit unei declarații a unui fost membru în conducerea SIPA în perioada 2002 - 2003, serviciul de informații al Ministerului Justiției a transmis către UM 0215 (viitorul UM 0962) peste O MIE de NOTE INFORMATIVE. Toate erau păstrate în copie în ARHIVA SIPA și erau trecute succint și în computerele distruse de echipa Monicăi Macovei.
Trebuie precizat faptul că SIPA trimitea note informative și la SRI, SIE sau MApN, în funcție de subiectele care apăreau în acestea.
Un alt amănunt important este faptul că erau trimise doar notele informative care erau verificate, nu toate, dar că Monica Macovei le avea strânse pe toate, în arhiva operativă și cea normală.
În loc de concluzie
Disperarea arătată de Monica Macovei, Cristi Danileț, Andreea Pora, Alex Costache, Ionel Stoica și toți membrii acestui grup care încearcă să blocheze desecretizarea Raportului din 2008 al Comisiei Chiuariu - Predoiu are, în opinia mea, caracterul unui demers menit să îngroape adevărul și să se acopere răspunderea penală a celor care au făcut aceste lucruri.
Este ciudat că această grupare, care se proclamă a fi apărătoarea independenței Justiției, este liniștită cu ideea că dintr-o arhivă ce conținea dosarele unor magistrați cu informații compromițătoare au putut dispărea documente, iar vinovații nu trebuie aflați!
Mie îmi sună a complicitate!
Cu atât mai mult cu cât acest Raport poate fi desecretizat în 30 de secunde fiind, așa cum s-a afirmat, doar un document cu caracter de Secret de Serviciu, care poate fi desecretizat de cel care a făcut-o, respectiv Ministrul Justiției.
Văzând disperarea celor care încearcă blocarea aflării adevărului despre manipularea documentelor din ARHIVA SIPA în perioada Monicăi Macovei, am lansat un apel public la desecretizarea acelui Raport din 2008.
Mai mult, am afirmat că cei care dețin date despre el ar trebui să iasă public, secretizarea unui asemenea act de control având scopul blocării aflării adevărului și a stabilirii vinovățiilor reale.
O dezbatere reală asupra lui nu se poate face decât în condițiile în care toți cei interesați au la dispoziție toate elementele conținute în Raportul din 2008.
EVZ îl va publica, dacă va intra în posesia lui, cu toate riscurile legale ce decurg din acest gest.