Editura Evenimentul si Capital

ANRE s-a RĂZGÂNDIT iar: Nu mai scumpeşte gazele, ci le ieftineşte, şi nu cu 2-3%, cât anunţa azi dimineaţă, ci cu 1,5%

Autor: | | 0 Comentarii | 980 Vizualizari

După ce în urmă cu două săptămâni a declarat pentru EVZ că preţul gazelor naturale consumate de populaţie ar putea creşte cu 2-3% de la 1 mai, preşedintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileț, a afirmat azi dimineaţă că va avea loc o ieftinire cu 2-3%. Acum, un comunicat al instituţiei anunţă că de fapt ieftinirea va fi de 1,5% în medie, iar reducerea nu se va aplica pentru toţi consumatorii casnici.

 „Chiar astăzi avem un Comitet de Reglementare foarte important. Tarifele de distribuție scad cu 6%, ceea ce va duce la scăderea prețului final la consumator de 2-3%”, a afirmat în această dimineaţă Havrileț, citat de Agerpres.

Acum, un comunicat al ANRE precizează că prețurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la clienții casnici vor scădea, la 1 mai, în medie, cu 1,5%, pentru 94% dintre clienții casnici (2.947.221 clienți casnici din categoria de consum B1), potrivit unei decizii luate de Comitetul de reglementare al ANRE.

Potrivit sursei citate, această scădere se datorează în principal reducerii tarifelor de distribuție pentru SC E.ON Distribuție România SA cu circa 8,8% și pentru SC Distrigaz Sud Rețele SRL cu circa 2,4% și recuperării parțiale de către societăți a costurilor istorice cu achiziția gazelor naturale destinate furnizării la clienții casnici.

Astfel, începând cu data de 1 mai 2016, pentru un număr de 1.517.273 clienții casnici, din categoria de consum B1 (consum anual până la 2.400 mc), al căror furnizor este SC E.ON Energie România SA, prețurile de furnizare a gazelor naturale vor scădea cu circa 1,9%, iar pentru un număr 1.429.948 clienții casnici, din categoria de consum B1, al căror furnizor este SC Engie România SA, prețurile de furnizare a gazelor naturale vor scădea cu circa 1%", se arată în comunicat.

 

Preţul mai mic majorează importurile

Preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, a afirmat că piața este în situația în care prețul de import a devenit mai mic decât cel al gazelor de producție internă şi în această situație importurile au crescut din nou, ajungând la 10% din consum.

„Consumul național în acest moment este de 15-16 milioane de metri cubi pe zi, iar importul ajunge la 1,5 milioane de metri cubi, deci 10% din total. Aceasta arată că s-a schimbat filosofia pe piața gazelor, ceea ce nu este rău, pentru că perioada care ne interesează cel mai mult este cea de iarnă. Astfel, se revine la situația de normalitate în care importăm gaze vara la preț mic și lăsăm producția internă pentru iarnă”, a continuat Havrileț.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate