Amabsadorul american compară situația ROMÂNIEI cu cea de după RĂZBOIUL CIVIL din SUA

Amabsadorul american compară situația ROMÂNIEI cu cea de după RĂZBOIUL CIVIL din SUA

Ambasadorul american în România, Hans Klemm, a comparat azi, într-o conferință de presă la Drobeta Turnu Severin, situația actuală din România cu cea din SUA, de după războiul civil din 1865.

Întrebat de un jurnalist dacă a existat o perioadă în istoria Statelor Unite comparabilă cu ce s-a întâmplat în România, în ultimii 27 de ani, Hans Klemm a răspuns..,Probabil că nu...Poate am putea compara cu războiul civil din SUA, la câteva decenii după 1865, în anumite părți din sudul Statelor Unite, care au pierdut războiul”.

El a explicat că situația prin care a trecut România în ultimii 100 de ani și la fel și alte părți ale Europei, după Primul Război Mondial, a fost o provocare, pentru că s-au produs schimbări masive în domeniul social și economic. „Secolul 20 a fost foarte provocator pentru România și pentru centrul și estul Europei, în general. Predecesorul meu (ca ambasador în România) acum 100 de ani, în 1917, a fost  Charles J. Vopicka. Atunci ambasada era la Iași, pentru că regale Ferdinand și regina Maria au mutat guvernul României la Iași, din cauza ocupației germane în Valahia, și presupun că și aici în Mehedinți. Când Vopicka a sosit la Iași în septembrie 1917, a găsit o situație foarte grea, stresantă – guvernul se mutase acolo, dar orașul Iași era ruinat și erau mulți soldați rănițI, după bătălia de la Mărășești și veneau soldați și de pe frontul de est, erau mulți refugiați care au fugit din calea armatei germane. Nu era hrană, nu era apă, erau multe boli, febră tifoidă. Un an mai târziu, România s-a schimbat foarte mult și țara s-a îndreptat spre o victorie importantă și spre unirea sa - Moldova, Valahia și Transilvania”, a continuat ambasadorul lecția de istorie.

A amintit, apoi, că anii următori „au fost foarte grei”, a urmat Al Doilea Război Mondial, iar în urmă 70 de ani, în 1947, predecesorul său vedea și „se confrunta” cu problema consolidării guvernului communist în România, cu „abdicarea regelui Mihai, un moment tragic în istoria României”.

Ne puteți urmări și pe Google News

A urmat revolta de la Brașov, în 15 noiembrie 1987, care anunța sfârșitul regimului Ceaușescu, care a venit peste doi ani. „Iar apoi, în 1997 (după o pauză între ambasadorul Moses Rosen și ambasadorul James Rosapepe), erau deja lucruri bune de sărbătorit: România și SUA au semnat parteneriatul strategic, iar anul acesta sărbătorim 20 de ani de atunci. Dar, economic, 1997 a fost, cred, un an foarte, foarte greu, cu transformări enorme de la economia socialistă la economia de piață și sistemul democratic. Acum, în 2017, România este complet integrată în UE și NATO, face parte din comunitatea democratică, cred că ar trebui să sărbătorim cât de departe a ajuns România și, cel puțin parțial, și datorită parteneriatului cu SUA”, a explicat ambasaodrul american.

„Au fost 100 de ani extraordinari pentru România și nu știu dacă se poate compara cu ceea ce a fost în SUA. În mintea mea, ar putea fi doar ce s-a întâmplat după încheierea războiului civil, în partea de sud a Statelor Unite. Impactul economic și social pe care l-a avut războiul nu a fost cu adevărat depășit decât 100 de ani mai târziu, în 1965”, a conchis diplomatul american.