ALERTĂ. Secțiile de votare s-au deschis. Peste 18.000.000 de alegători sunt așteptați la urne. Cum VOTAŢI?

ALERTĂ. Secțiile de votare s-au deschis. Peste 18.000.000 de alegători sunt așteptați la urne. Cum VOTAŢI?

Cele peste 18.000 de secții de votare organizate la nivel național pentru alegerile prezidențiale s-au deschis, duminică, la ora 7,00.

Un număr de 18.284.326 de alegători sunt așteptați la vot în primul tur de scrutin, procesul electoral urmând să se desfășoare până la ora 21,00.

Pentru alegerile prezidențiale au fost organizate în țară 18.550 secții de vot, în străinătate cetățenii români putând să voteze în 294 de secții de votare. În București sunt organizate 1.245 de secții. În sectorul 1 al Capitalei vor funcționa 162 de secții, în sectorul 2 — 202, în sectorul 3 — 274, în sectorul 4 — 178, în sectorul 5 — 196, iar în sectorul 6 — 233 de secții de votare.

În ziua votării, românii aflați în țară își pot exercita dreptul de vot în baza cărții de identitate, cărții electronice de identitate, cărții de identitate provizorie, buletinului de identitate, pașaportului diplomatic, pașaportului diplomatic electronic, pașaportului de serviciu, pașaportului de serviciu electronic, carnetului de serviciu militar — în cazul elevilor din școlile militare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei care se află în străinătate și în state care permit accesul pe teritoriul lor pe baza cărții de identitate în ziua alegerilor pot prezenta la urne pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar, titlul de călătorie, cartea de identitate, cartea electronică de identitate.

Cetățenii români cu domiciliul în străinătate care în ziua votării se află în țară își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în România în baza pașaportului simplu cu menționarea țării de domiciliu (CRDS), pașaportului simplu temporar cu menționarea țării de domiciliu (CRDS), pașaportului simplu electronic cu menționarea țării de domiciliu (CRDS), în plus români cu domiciliul în străinătate care în ziua votării se află în străinătate își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în străinătate și în baza titlului de călătorie.

Alegătorii care nu votează la alegerile prezidențiale în localitatea de domiciliu, precum și cei din străinătate trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere când se prezintă la urne, prin care își asumă că nu au mai votat și nu vor mai vota la acel tur de scrutin, potrivit BEC.

În această categorie intră alegătorii care se prezintă la vot și dovedesc cu actul de identitate că domiciliază în raza teritorială a secției de votare respective, însă au fost omiși din copia listei electorale permanente; cei care în ziua votării se află în altă comună, oraș sau municipiu decât cel de domiciliu; membrii biroului electoral al secției de votare, persoanele însărcinate cu menținerea ordinii și care nu sunt înscrise în copia listei electorale permanente din acea secție; alegătorii care votează la secțiile de votare din străinătate.

Deținuții în baza unui mandat de arestare preventivă sau care sunt în executarea unei pedepse privative de libertate, dar nu li s-a interzis exercitarea drepturilor electorale votează prin intermediul urnei speciale. Cu urna specială votează și persoanele netransportabile din motive de boală sau invaliditate.

EVZ îţi prezintă cele mai importante ştiri şi analize despre alegerile prezidenţiale din 2014. De asemenea, pe evz.ro vei putea afla în timp real  rezultatele sondajelor exit-poll de la alegerile prezidentiale 2014. Cei mai bun portal de stiri va transmite in timp real rezultate turului 1 al alegerilor prezidentiale 2014 si rezultatele finale ale alegerilor prezidentiale 2014.

EVZ.RO vă prezintă cele mai importante știri despre ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2014.

CITIȚI pe EVZ.RO sondaje, prezența la urne, rezultatele exit-poll-urilor și rezultatele la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2014 în timp real.