ALEGERI ÎN UCRAINA. Kievul pregătește 75.000 de oameni care să asigure securitatea scrutinului

ALEGERI ÎN UCRAINA. Kievul pregătește 75.000 de oameni care să asigure securitatea scrutinului

Autoritățile ucrainene vor desfășura peste 75.000 de oameni, duminică, pentru a asigura securitatea alegerilor prezidențiale, care nu dezlănțuie pasiuni la fața locului, dar separatiștii pro-ruși promit să le perturbe, cu acordul Moscovei.

Cu câteva zile înainte de alegeri, „Frontul de est ucrainean”, unde militarii și insurgenții înarmați pro-ruși se confruntă sporadic din 13 aprilie, cunoaște o acalmie relativă după violențele de la începutul săptămânii.

Pentru a asigura buna derulare a scrutinului, Kievul a anunțat desfășurarea a 55.000 de polițiști și a 22.000 de voluntari.

Separatiștii din regiunile Lugansk și Donețk au promis să împiedice derularea scrutinului în Est, unde aproape două milioane de alegători ar putea să aibă dificultăți în a se prezenta la urne.

Ne puteți urmări și pe Google News

Președintele interimar Oleksandr Turcinov, însoțit de miniștrii Internelor și Apărării, s-a dus pentru prima oară în apropiere de Slaviansk, unul dintre bastioanele rebelilor din Est, încercuit de armată. Locuitorii din est „încep să înțeleagă că teroriștii duc regiunea spre o prăpastie”, a afirmat Turcinov.

Campania electorală, înaintea unui scrutin foarte așteptat de Kiev și de Occident, nu dezlănțuie pasiuni.

Miliardarul pro-occidental Petro Poroșenko este considerat marele favorit de către institutele de sondaje, fiind creditat cu peste 20% de puncte avans față de fosta eroină a revoluției portocalii din 2004, Iulia Timoșenko, care și-a ratat revenirea în politică după eliberarea sa din închisoare, în februarie.

„Eu îl cunosc bine pe Putin, am o mare experiență a discuțiilor cu el, este un negociator puternic și dificil” , a declarat el pentru AFP, citată de Agerpres, estimând totuși că un compromis este posibil.

Criza ucraineană, generată la sfârșitul anului 2013 dintr-o mișcare de contestare la Kiev a autorității fostului președinte Viktor Ianukovici, urmată de anexarea Crimeii la Rusia și de declanșarea unei insurecții armate în Estul țării, a consacrat revenirea ambițiilor Rusiei pe scena internațională și a deschis o perioadă durabilă de confruntări între ruși și occidentali,