Editura Evenimentul si Capital

Ai copii? Iată deducerile la care ai dreptul în calitate de salariat. Au apărut noile norme

Un parinte care are un salariu brut mai mic de 1.500 de lei, si doi copii în întreținere, primește o deducere de 500 de lei
Autor: | | 0 Comentarii | 1835 Vizualizari

Anul 2016 aduce noi modificări fiscale și pentru determinarea impozitului pe venitul din salarii. În acest sens, se majorează valoarea deducerii personale de la 250 lei la 300 lei și se majorează și valoarea salariului la care deducerea personală este acordată în cotă integral.

Ordin privind aprobarea calculatorului pentru determinarea deducerilor personale lunare pentru contribuabilii care realizează venituri din salarii la funcţia de bază, începând cu luna ianuarie 2016, potrivit prevederilor art. 77 alin. (2) şi ale art. 66 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost publicat în Monitorul Oficial numărul 0052 din 25 ianuarie.

Deducerile personale sunt stabilite regresiv, astfel: a) pentru salarii brute de până la 1.500 lei, deducerile personale sunt: - suma de 300 lei pentru salariatul fără persoane în întreținere; - suma de 400 lei pentru salariatul cu 1 persoană în întreținere; - suma de 500 lei pentru salariatul cu 2 persoane în întreținere; - suma de 600 lei pentru salariatul cu 3 persoane în întreținere; - suma de 800 lei pentru salariatul cu 4 sau mai multe persoane în întreținere. b) pentru salarii brute între 1.501 lei și 3.000 lei, deducerea personală sau deducerile pentru persoane în întreținere, se reduc de la sumele mai sus amintite până la zero; c) pentru salarii brute mai mari de 3.001 lei, nu se acordă deduceri. Astfel, explică consultanţii Benţa Consult, pentru copilul minor aflat în întreţinerea părinţilor sau a tutorelui, deducerea personală se acordă fiecăruia dintre părinţi, respectiv tutorelui. Deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală se acordă pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcţia de bază, în limita venitului realizat.

Cine poate fi considerată persoană în întreţinere Sunt considerate persoane aflate în întreţinere soţul/soţia contribuabilului, copiii acestuia, precum şi alţi membri de familie până la gradul al doilea inclusiv. Copilul minor este considerat întotdeauna întreţinut, cu excepţia celor încadraţi în muncă,indiferent dacă se află în unităţi speciale sanitare sau de protecţie specială şi altele asemenea, dacă veniturile minorului sunt mai mici de 300 lei lunar. Dacă venitul unei persoane aflate în întreţinere depăşeşte 300 lei lunar, ea nu este considerată întreţinută. Pentru stabilirea deducerii personale la care are dreptul, salariatul va depune la plătitorul de venituri din salarii o declaraţie pe propria răspundere, care trebuie să cuprindă următoarele informaţii: a) datele de identificare a contribuabilului care realizează venituri din salarii (numele şi prenumele, domiciliul, codul numeric personal);

b) datele de identificare a fiecărei persoane aflate în întreţinere (numele şi prenumele, codul numeric personal). Declaraţiile pe propria răspundere depuse în vederea acordării de deduceri personale nu se emit ca formulare tipizate.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate