Editura Evenimentul si Capital

ACUZAŢII GRAVE la Târgu Mureș. Elevii români sunt forțați să plece din cauza unui LICEU MAGHIAR ÎNFIINŢAT ILEGAL

Colegiul Naţional "Unirea", din Târgu Mureş
Autor: | | 3 Comentarii | 1327 Vizualizari

Cazul elevilor forțați să plece dintr-o unitate de învățământ din Transilvania ia o întorsătură neașteptată. Părinții copiilor și conducerea Colegiului Național „Unirea” susțin că Liceul Romano- Catolic a fost înființat ilegal și cer premierului Dacian Cioloș o anchetă guvernamentală

Î ntr-un memoriu adresat Ministerului Educației Naționale (MEN), prim-ministrului Dacian Cioloș și președintelui României, Klaus Iohannis, cadre didactice, părinţi şi elevi din Colegiul Naţional „Unirea”, din Târgu Mureș solicită o anchetă guvernamentală menită să elucideze modul în care a fost retrocedată clădirea instituției de învățământ către Biserica Romano-Catolică, dar și modul în care sunt obligați să evacueze spațiile de învățământ. Totodată, un grup de părinți a înaintat prefectului județului Mureș un memoriu în care arată că Liceul Romano-Catolic, care funcționează într-un corp de clădire al Colegiului „Unirea”, a fost înființat ilegal. Aceștia îl acuză pe inspectorul școlar general al ISJ Mureș, Ștefan Someşan, că a dispus înființarea acelei unități de învățământ cu încălcarea legii. „Deși nu îndeplinea condițiile legale pentru obținerea personalității juridice - nu avea minimum 300 elevi, nu exista Hotărâre de Consilu Local, nu dispunea de patrimoniu propriu și nici de sediu – nedeținând contract de închiriere sau comodat valabil încheiat, Inspectoratul Școlar Mureș emite Decizia nr 1145/2014 prin care <>”, se arată în memorial adresat prefectului.

Directorul Colegiului Național „Unirea”, Andreea Naznean, a explicat, pentru „Evenimentul zilei”, că inspectorul școlar județean a emis o decizie de înființare a unei unități de învățământ, la aceeași adresă cu Colegiul „Unirea”, pe 12 septembrie 2014, înainte de o hotărâre a Consiliului Local, care a fost dată abia pe 16 septembrie 2014. Acea hotărâre a fost atacată, însă, de prefect iar Curtea de Apel Târgu Mureș a stabilit că e ilegală. Drept urmare, susțin profesorii, nu mai putea funcționa o altă unitate de învățământ în acea locație. „Nimeni nu a văzut vreo hotărâre a Consiliului Local, îndreptățit să ia această decizie”, susține Andreea Naznean. Ca să poată funcționa, liceul nou înființat a atras de la Colegiul „Unirea” clasele cu predare în limba maghiară din ciclul primar și gimnazial „fără respectarea procedurilor privind planul de școlarizare”.

Vor schimbarea contractului valabil 20 de ani

Șeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureș, Ștefan Someșan, susține că a respectat legea și că a încercat să tempereze acest scandal despre care susţine că este o neînţelegere între conducerea Colegiului "Unirea" şi cea a Liceului Romano-Catolic. "Planul de învăţământ a fost aprobat pe baza rapoartelor înaintate de cele două unităţi de învăţământ. Nu merg eu să le număr clasele", susţine Someşan.  Acesta susţine că liceul cu predare în limba maghiară funcţionează legal. El a adăugat că se va respecta contractul semnat între Biserica Romano-Catolică și Primăria Târgu Mureș, iar cele două clase cu elevi români nu vor fi evacuate.  În acest context, Andreea Naznean ne-a explicat că este vorba despre un contract valabil pe 20 de ani, începând din anul 2014.

Pe de altă parte, directorul Liceului Romano-Catolic, Tamasi Zsolt, ne-a declarat că problemele legate de eliberare a două clase au apărut atunci când, față de înțelegerea inițială, au venit mai mulți elevi decât preconizau la acest liceu. El susţine că s-a stabilit, de comun acord cu conducerea Colegiului "Unirea", cedarea treptată a claselor, de-a lungul anilor şcolari, în funcţie de numărul de elevi care îşi desfăşoară activitatea în Liceul Romano-Catolic. „Vom cere un act adițional la contract, iar prin Hotărâre de Consiliu Local eu cred că îl vom obține, iar cele două clase vor trebui eliberate”, susține Tamasi. Şi el ne-a spus că liceul este înfiinţat legal, deşi reprezentanţii  instituţiei abilitate din partea MEN să îşi dea acordul pentru funcţionare, ARACIP, au vizitat unitatea de învăţământ abia în luna octombrie, anul trecut, la o lună după începerea şcolii. Despre prezenţa deputatului Laszlo Borbely la întâlnirea cu conducerea Colegiului "Unirea", Tamasi ne-a precizat că liderul UDMR face parte din Consiliul de Administraţie şi, în această calitate, a venit să verifice situaţia claselor pentru renovarea acestora pe timpul verii.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Educaţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate