Acord între Transgaz şi grecii de la Desfa

Acord între Transgaz şi grecii de la Desfa

Compania Transgaz și DESFA, operatorul sistemului național de gaze naturale din Grecia, inclusiv al sistemului național de transport gaze naturale și al terminalului de gaze naturale lichefiate din insula Revithoussa, au anunțat astăzi semnarea unui memorandum de înțelegere, având ca scop abordarea în comun a proiectelor existente și viitoare privind transportul gazelor.

La eveniment au mai participat Evangelos Tournakis, însărcinat cu afaceri al Ambasadei Elene în România, și Ioannis Markos, atașat pentru probleme economice și comerciale în cadrul aceleiași ambasade, a trasnmis Transgaz, într-un comunicat.

Reprezentanții celor două companii energetice au constatat necesitatea dezvoltării în continuare și integrării piețelor de gaze respective pe piața internă a energiei a Uniunii Europene, diversificării rutelor de aprovizionare a gazelor și creării accesului la noi surse de gaze, îmbunătățind astfel siguranța aprovizionării cu gaze naturale la nivel regional și european.

Cele două companii susțin soluții de creștere a cooperării transfrontaliere, promovează accesul transparent și nediscriminatoriu al participanților la piață la rețelele lor de transport gaze naturale și au intenția să contribuie la creșterea siguranței în aprovizionarea cu gaze naturale a regiunii central-est europene, în conformitate cu legislația UE aplicabilă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Memorandumul între cele două companii vine în contextul în care conducta principală care leagă sistemul naţional de transport al gazelor din România la cel din Bulgaria - mai cunoscută ca interconectorului de gaze naturale Giurgiu-Ruse - a finalizat traversarea forajului executat pe sub Dunăre în cursul după-amiezii de duminică, ceea ce înseamnă, practic, conectarea celor două sisteme, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Potrivit documentului citat, la eveniment a participat şi Hamza Karimov, directorul general al SOCAR Petroleum SA, subsidiara locală a companiei petroliere de stat din Azerbaidjan, cu care Transgaz are încheiat un memorandum de colaborare şi schimb de experienţă.

În iunie 2013, SOCAR a câştigat licitaţia pentru achiziţia a 66% din Desfa, însă tranzacţia nu s-a finalizat nici acum. 

În schema "coridorului sudic de gaze", grecii ar urma să vândă gaze în Bulgaria, de acolo în România şi, via Ungaria, ar ajunge în vestul Europei.