Ziua Eroilor! Povestea Eroului Necunoscut

Sursa: INQUAM - INSTANT - CEREMONIE ZIUA ARMATEI - PARCUL CAROL

Ziua Eroilor! Povestea Eroului Necunoscut! O tradiție dar și o dramă petrecută acum puțin peste un secol în România Mare!

Eroul Necunoscut este  o tradiție franceză de după Primul Război Mondial. În plan universal, i s-a spus Marele Război, iar în România i s-a spus Războiul de Reîntregire Națională. Franța a decis să comemoreze eroii de război, după Conferințele de pace de la Paris Versailles, iar statele lumii au decis să se alinieze acestei tradiții.

România s-a preocupat de această tradiție în perioada 1919-1923. Cum în acest an Înălțarea Domnului când se celebrează Ziua Eroilor se celebrează pe 13 iunie 2024, am ales să rememorăm  acum evenimentul de acum 101 ani, de Ziua Eroilor-Înălțării Domnului din 17 mai 1923.

Eroul Necunoscut - Regina Maria are ultimul cuvânt, Generalul Mărdărescu execută!

Pe model francez, Regina Maria a insistat să se aprobe Legea 502 din  27 februarie 1919 prin care osemintele eroilor de război să fie adunate în Cimitirele Eroilor. Decretul Lege 4106 din 12 septembrie 1919, a  stipulat înființarea unei organizații speciale, denumite Societatea Mormintelor Eroilor Căzuți în Război. Ministrul de Război General de divizie Gheorghe Mărdărescu, titular al acestui portofoliu (azi Ministerul Apărării Naționale, fost Ministerul Forțelor Armate în anii comunismului) în intervalul 1922-1926 a decis ca în mai 1923, cu ocazia Înălțării Domnului (Ziua Eroilor se celebrează anual cu ocazia Zilei Înălțării Domnului, la 40 de zile după Sfintele Paști) să se facă slujba de consacrare a Mormântului Ostașului Necunoscut. Biserica Ortodoxă Română, în anul 1920 a decis ca Ziua Înălțării Domnului să fie și Ziua Eroilor Neamului!

S-au ales 10 sicrie ale unor eroi de război fără nume din regiunile istorice ale României: Moldova (inclusiv Basarabia), Ardeal (inclusiv Banat, Crișana, Maramureș), Oltenia, Dobrogea, Muntenia.  Ele au fost pregătite în intervalul 5-9 mai 1923. Practic, slujba de consacrare trebuia să aibă loc pe 17 mai 1923, când era Ziua Înălțării Domnului.  Ordinul Ministrului de Război Nr.567 a reglementat ca elevul-fruntaș Amilcar Constantin Săndulescu, elev al Liceului Militar D.A.Sturdza din Craiova să fie desemnat în a alege sicriul. Toate sicriele au fost duse la Mărășești.

Era un elev excepțional, născut la 2o februarie 1911, care fusese avansat la gradul de fruntaș în Liceul Militar. Tatăl său, învățătorul Constantin Săndulescu dăduse jertfa supremă pentru țară pe front în 1916. Era originar din Mădulari-Beica-Vâlcea, dar era cantonat la Regimentul 66 Infanterie Balș din Romanați ( unitate în prezent desființată din orașul meu natal - acolo sunt acum o școală pentru elevii cu cerințe educaționale speciale și un pichet de pompieri militari n.a.).

Amilcar Săndulescu a ales sicriul cu numărul 4 pe 14 mai 1023, la Mărășești, spunând: „acesta este tatăl meu”! Sicriul ales a fost transportat cu un tren militar în Capitală în actualul Parc Carol de pe Câmpia Filaretului, ajungând la 15 mai 1923.  Celelalte sicrie vor fi înhumate cu slujbă specială la Mărășești.

Solemnitatea de la 17 mai 1923  - Înălțarea Domnului. Sfârșitul tragic și prematur al fruntașului Amilcar Constantin Săndulescu

Mormântul Eroului Necunoscut a fost sfințit cu o slujbă specială de Înălțarea Domnului, în acel an. pe 17 mai 1923, purtând inscripția: „Aici doarme fericit întru Domnul Ostașul Necunoscut, săvârșit din viață în jertfa pentru unitatea neamului românesc. Pe oasele lui odihnește pământul României întregite. 1916-1919”. În anul 1927, sculptorul Emil Willy Becker a realizat monumentul clasic cu piloni și lanțuri de delimitare. Asociația Cultul Patriei a  amplasat candela cu focul nestins, iar la 28 octombrie 1934,s-a sfințit crucea la Mormântul Eroului Necunoscut.  Amplasamentul a fost pe așa-numita „terasă Cuza Vodă” din actualul Parc Carol, în fața Pavilionului care a găzduit primul Muzeu Militar al României (unde astăzi este Mausoleul Eroilor Comuniști).

Din păcate, pe 28 iulie 1923, aflat în vacanța primită pentru rezultatele la învățătură, la Mare, la Techirghiol, elevul Amilcar Constantin Săndulescu avea să moară înecat. Înmormântarea sa a avut loc la 30 iulie 1923, în Cimitirul Sineasca din Craiova. Strada care leagă actualul Liceu CFR ( acolo a fost primul Liceu Militar al Craiovei, numit D.A.Sturdza) de intersecția cu străzile Amaradiei (sediul Brigăzii Multinaționale NATO) și Doljului poartă nunele lui Amilcar Săndulescu.

Eroul Necunoscut a fost mutat din Parcul Carol  la 23 decembrie 1958, fiind depus în Mausoleul de la Mărășești, inaugurat în 1938,  pentru a face loc Mausoleului Eroilor Comuniști. Eroul Necunoscut a fost readus în Parcul Carol, la 26 octombrie 1991, la marginea Parcului Carol, printr-o ceremonie specială.  Mutarea pe amplasamentul originar  din 1923 a avut loc  la 25 noiembrie 2006.