Iohannis, anunțul momentului: Suntem în Schengen. Ciolacu: O victorie a muncii în echipă. Update

Sursa foto Photo 101330355 © Spettacolare | Dreamstime.com

Update - Ciolacu: Este o victorie a muncii în echipă

„România va fi membru cu drepturi depline în spaţiul Schengen începând cu 1 ianuarie 2025. Este o decizie istorică care a fost luată în urmă cu puţin timp la Consiliul JAI reunit la Bruxelles. Aceasta este o victorie a dreptăţii şi a demnităţii naţionale şi un semnal clar că nu vom accepta vreodată să fim cetăţeni de mâna a doua în Europa!

Este, înainte de toate, un triumf al tuturor românilor, indiferent de opţiunea politică sau de situaţia socială. Este o victorie a muncii în echipă pentru binele ţării. Pentru că la acest moment au contribuit lideri de opinie din ţară şi din străinătate, personalităţi publice şi oameni obişnuiţi, alături de miniştri, diplomaţi, europarlamentari şi tehnicieni din zeci de instituţii”, a declarat, joi, Marcel Ciolacu.

„Pentru companiile româneşti care fac afaceri cu parteneri din statele europene, eliminarea controalelor la frontiere va facilita comerţul şi va reduce costurile logistice. Asta înseamnă că mărfurile româneşti vor deveni mai competitive, ceea ce va stimula economia şi va crea noi oportunităţi de afaceri şi locuri de muncă. Iar, pentru români, această decizie aduce beneficii concrete şi imediate.

Mai ales pentru cei din diaspora, care călătoresc frecvent în România, în special în perioada sărbătorilor. Nu se va mai sta zeci de ore la frontiere, ci se va circula liber, fără controale suplimentare. Asta înseamnă mai mult timp petrecut cu familiile şi mai puţin stres în călătorii”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

Premierul a adăugat că ”România merită să fie tratată cu respect şi că cetăţenii acestei ţări au drepturi egale cu cei europeni”.

Update - Iohannis, anunțul momentului: Suntem în Schengen. Merităm. Update

Președintele Klaus Iohannis a anunțat decizia luată la consiliul JAI cu privire la intrarea completă a României în spațiul de liberă circulație Schengen.

El a vorbit despre beneficiile aderării tereste la Schengen, după ce în urmă cu un an România și Bulgaria fuseseră admise aerian și maritim în spațiul de liberă circulație.

Iohannis a mai spus că admiterea țării noastre este una pe deplin meritată și a mulțumit celor implicați.

„Astăzi am o veste bună! România este în Schengen cu drepturi depline! În această dimineaţă, la Bruxelles, a fost luată decizia privind aderarea ţării noastre şi cu frontierele terestre la spaţiul Schengen, cu aplicare din 1 ianuarie 2025, o decizie aşteptată prea mult timp de către noi toţi.

Datorită eforturilor coordonate ale autorităţilor române şi a demersurilor intense care s-au făcut la nivel politico-diplomatic – şi vreau să evidenţiez aici în special Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Afacerilor Externe, ne putem bucura, în sfârşit, de un drept binemeritat, dobândit în mod legitim de România”, a declarat preşedintele.

„Avantajele apartenenţei noastre la spaţiul comun de liberă circulaţie sunt multiple şi au impact direct asupra cetăţenilor, asupra economiei şi a imaginii externe a ţării noastre.

Avantajele pentru România ale admiterii în Schengen

Eliminarea controalelor la frontierele interne înseamnă circulaţie mai rapidă şi mai simplă pentru cei care călătoresc, timpul petrecut la graniţe va fi considerabil redus, iar costurile logistice pentru companii vor scădea, ceea ce va creşte rapid competitivitatea produselor şi a serviciilor româneşti pe piaţa europeană.

În acelaşi timp, creşte considerabil şi atractivitatea României pentru investitorii străini, care vor vedea un avantaj comercial în conectivitatea sporită a ţării noastre. Apartenenţa deplină la spaţiul Schengen consolidează, aşadar, poziţia strategică a României ca poartă între Estul şi Vestul Europei”, a precizat Iohannis.

Preşedintele a amintit că Aderarea la spaţiul Schengen a reprezentat un obiectiv strategic important pentru ţara noastră şi că de-a lungul timpului, au existat o serie de obstacole, în ciuda faptului că România este de mult timp pregătită tehnic pentru a respecta exigenţele Schengen.

„Pentru a înlătura toate aceste dificultăţi şi pentru a convinge partenerii europeni că avem tot dreptul să facem parte din Schengen, m-am implicat personal astfel încât să obţinem un rezultat pozitiv. Am purtat, în acest sens, nenumărate discuţii cu omologii mei, am participat la reuniuni şi la consultări de natură să convingă fiecare ţară în parte să îşi exprime susţinerea pentru noi.

Decizia de astăzi este o confirmare clară, fără nici un fel de interpretare, a unei realităţi. Locul României este în spaţiul Schengen, în baza performanţelor şi a angajamentului nostru”, a spus Iohsnnis.

Iohannis despre cei care vor România afară din UE

„Totuşi, în ultima vreme am văzut încercări grave de a minimaliza importanţa Uniunii Europene. Mai mult, s-au făcut auzite voci care contestă beneficiile apartenenţei noastre la spaţiul european. Cetăţenii au nemulţumiri şi sunt îndreptăţiţi să ceară mereu mai mult şi mai bine de la clasa politică din ţara noastră, dar cei care dau vina pe Uniunea Europeană pentru aceste nemulţumiri nu ne vor binele”, a remarcat Iohannis.

„Dar, de câte ori ne gândim la o viaţă mai bună şi la un trai mai prosper, ne gândim la cum arată viaţa într-o ţară occidentală, şi de multe ori auzim sloganul „vrem o ţară ca afară”. Ne dorim mai multe libertăţi, nu mai multe restricţii, ne dorim mai multă libertate de opinie, nu mai puţină.

Aşadar, de fapt, ne dorim mai multă Europă, nu mai puţină, iar cei care instigă la negarea beneficiilor şi valorilor europene sunt adversari ai democraţiei şi ai libertăţii şi vor izolarea ţării noastre. România este o ţară stabilă, o ţară solidă şi sigură! Direcţia europeană rămâne singura noastră cale reală de dezvoltare, iar toate forţele politice democratice au obligaţia de a lucra împreună pentru a păstra nealterat acest parcurs. Vă felicit şi vă mulţumesc!”, a încheiat preşedintele Iohannis.

Update - Predoiu: Suntem pregătiți să intrăm în Schengen. Ce va fi în primele șase luni

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat, înainte de a intra la ședința decisivă a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) că „suntem gata să intrăm în Schengen, suntem pregătiți să intrăm în Schengen și merităm să fim primiți”.

El a mai explicat că va urma o perioadă de tranziție de șase luni, în care la granițele de vest vor exista controale similare cu cele de la frontiera dintre Ungaria și Austria. „Vor fi controale aleatorii și controale bazate pe analiza de risc”, a precizat Cătălin Predoiu.

Ministrul de Interne a mai spus că s-ar putea să apară discuții și dificultăți legate de situația din Siria, unde dictatura comunistului Bashar al-Assad a fost înlăturată de rebeli, conduși de un fost afiliat al rețelei teroriste Al Qaeda și de unde ar putea pleca un număr mare de persoane, care ar pune presiune pe granițele UE.

Dar, a spus Cătălin Predoiu, România a luat în calcul și aceste provocări și a discutat deja despre adaptarea la noua situație. În plus, a mai spus ministrul, țara noastră a fost permanent în contact cu Bulgaria, țară care speră să intre în spațiul Schengen concomitent cu România, dar și cu Ungaria, țară care deține președinția rotativă a UE.

Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) va vota joi ridicarea controalelor asupra persoanelor la frontierele interne cu România și Bulgaria și între acestea, de la 1 ianuarie 2025, a confirmat marți un oficial al UE.

Săptămâna aceasta, decisivă pentru aderarea României la Schengen

Pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 9 decembrie figura punctul „Decizia Consiliului privind stabilirea datei pentru eliminarea controalelor asupra persoanelor la frontierele interne terestre cu Bulgaria și Romania și între acestea", pe baza articolului 4, alineatul 2, din Actul de aderare a Bulgariei și Romaniei din 2005.

Totuși, subiectul aderării României și Bulgariei la Schengen o să fie abordat și în ședința de miercuri dimineață a COREPER II, însă este puțin probabil ca ceva să se schimbe, având în vedere ultimele evoluții.

Austria nu va mai folosi dreptul de veto împotriva României

Austria a anunțat, luni seară, că nu va mai folosi dreptul de veto pentru a bloca aderarea totală a României și Bulgariei la zona Schengen, prin vocea ministrului de interne Gerhard Karner.

Putem trece la următorul pas în cadrul Consiliului [Justiție și Afaceri Interne], a declarat ministrul austriac de Interne Gerhard Karner, citat într-un comunicat de presă al ministerului său. „Dupa „Air Schengen”, „Land Schengen” este acum deschis pentru Romania și Bulgaria”, a declarat Karner.

Doza de incertitudine: mentinerea controalelor la frontierele terestre pentru o perioada de cel putin șase luni

Singurul lucru pe care exista o doza de incertitudine este prevederea privind mentinerea controalelor la frontierele terestre dintre Ungaria și Romania și dintre Romania și Bulgaria pentru o perioada de cel putin șase luni, prin aplicarea art. 25a (4) și (5) din Codul de Vize Schengen, pentru a atenua potentiala schimbare a modelului migratoriu care ar putea aparea ca o consecinta imediata a eliminarii controalelor la frontierele terestre și pentru a preveni orice amenintare grava la adresa ordinii publice sau a securitatii interne, asa cum este mentionat în Declaratia comuna a Romaniei, Bulgariei, Austriei și Ungariei, facuta publica la Budapesta pe 22 noiembrie.

Aderarea României pe frontierele terestre însoțită de o declarație cu Austria

Intrebat despre acest aspect, oficialul UE cu care a stat de vorba Agerpres a declarat ca „posibila introducere a controalelor la frontierele interne de catre Bulgaria și Romania este o decizie nationala".

Schengen. Sursa foto: Arhiva EVZ

Cel mai probabil, decizia privind aderarea României și Bulgariei la zona Schengen pe frontierele terestre va fi însoțită de o declarație comună a celor două țări cu Austria, așa cum s-a întâmplat și în cazul deciziei din 30 decembrie 2023 privind aderarea pe frontierele aeriene și maritime și cea care se referea la "continuarea eforturilor comune de combatere a migrației ilegale".

România aplică intergral regulile Schengen pentru frontierele interne și maritime

Mai mult, Karner a declarat luni seara că votul Austriei împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen din decembrie 2022 și insistența sa în combaterea imigrației ilegale au dus la o scădere a numărului de migranți interceptați în apropierea frontierei Austriei cu Ungaria, cea mai frecventă rută de intrare în țară.

„Fără acest veto, această reducere masivă a trecerilor ilegale la frontieră nu ar fi avut loc”, a spus el, menționând 70.000 de interceptări anul trecut până în octombrie și 4.000 în aceeași perioadă a acestui an, conform actmedia.eu.

România și Bulgaria aplică deja integral regulile Schengen din 31 martie 2024, când controalele la frontierele interne aeriene și maritime cu Bulgaria și România au fost eliminate, pe baza deciziei Consiliului din 30 decembrie 2023.