Zi decisivă în Republica Moldova. Cetăţenii cu drept de vot, invitaţi să se expună în privinţa integrării europene

Referendum Republica Moldova

Odată cu alegerile prezideniale de duminică, în Republica Moldova se desfăşoară şi un referendum de modificare a Legii fundamentale. Alegătorii urmează să se expună dacă țara ar trebui să modifice Constituția pentru a include dorința cetățenilor moldoveni de aderare la Uniunea Europeană (UE).

Referendumul din 20 octombrie are ca scop declararea prin Constituție a faptului că integrarea în UE este „obiectivul strategic” al țării. Dar şi de a preveni viitoarele guverne să deraieze țara de la traiectoria pro-europeană.

Pentru ca referendumul să fie declarat valid, prezența la vot trebuie să fie de peste 33 la sută.

Buletinul de vot pentru referendum

La referendumul din 20 octombrie 2024, cetățenii vor răspunde la întrebarea la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Lungimea buletinului de vot este de 330 mm, iar lățimea este de 160 mm. Culoarea buletinului de vot va fi violetă. La solicitarea organelor electorale din circumscripțiile respective, buletinele de vot, întocmite în limba română, au fost traduse și într-o altă limbă, pentru a facilita participarea la scrutin a minorităților etnice.

Buletinul de vot pentru referendum conține întrebarea supusă consultării publice. În dreapta textului întrebării se plasează pe orizontală două patrulatere cu cuvintele „DA” și „NU”, iar sub acestea – două cercuri.

Alegătorul aplică ștampila cu mențiunea „Votat” în unul dintre cercurile de sub patrulaterele inscripționate cu „DA” / „NU”.

Buletinul de vot conține proiectul de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova.

Parcursul european al Republicii Moldova din ultimii ani

În ultimii patru ani, după instaurarea unei guvernări pro-europene la Chişinău, Republica Moldova a făcut paşiimportanţi privind integrarea europeană.

Conducerea ţării a depus, în martie 2022, o cerere de aderare la Uniunea Europeană. Iar în iunie 2022 i-a fost acordat statutul de țară candidată.

În noiembrie 2023, Comisia Europeană a emis o recomandare de deschidere a negocierilor de aderare cu Republica Moldova.

Susţinut de Occident şi respins de ruşi

După ce autorităţile de la Chişinău au decis desfăşurarea referendumului privind integrarea europeană, Republica Moldova a devenit un câmp de bătaie dintre Est şi Vest.

Zeci de politicieni occidentali au salutat iniţiativa Chişinăului şi au chemat moldovenii să participe la referendum.

Pe de altă parte, Kremlinul s-a arătat vădit indignat. Iar partidele pro-ruse de la Chişinău au declanşat o amplă campanie de propagndă pentru deturnarea referendumului constituţional.