Egiptul și monarhiile din Golf au trimis trupe pentru a împiedica o lovitură de stat în țara cu o poziție vitală în sudul Peninsulei Arabice. SUA și Turcia susțin ofensiva militară.
Peninsula Arabică a devenit de ieri noul punct nevralgic de pe harta lumii, odată cu extinderea conflictului dintre forțele guvernamentale yemenite și rebelii șiiți Houthi. Pe măsură ce insurgenții împing linia frontului spre sudul țării, unde se află portul strategic Aden, Arabia Saudită, vecinul de la nord, a decis să intervină militar în conflictul din Yemen înainte ca întreaga țară să cadă pradă insurecției armate. Operațiunea „Furtuna de Foc” a fost lansată de Arabia Saudită și aliați din Consiliul de Cooperare al Golfului, a declarat ambasadorul saudit la Washington, Adel al-Jubeir.
Potrivit postului public de televiziune saudit, 100 de avioane de luptă participă la operațiunea militară lansată contra rebelilor Houthi în Yemen. De asemenea, circa 150.000 de soldați au fost desfășurați în Yemen. Loviturile aeriene lansate miercuri noaptea de aviaţia saudită au distrus depozite de muniţii ale rebelilor Houthi şi au cauzat moartea mai multor lideri ai acestora, potrivit agenţiei de presă Al-Arabiya.
FOTO: Luptele dintre forțele guvernamentale și rebelii Houthi au transformat multe orașe yemenite în ruine FOTO: AGERPRES
SUA, implicate logistic
Forţele Aeriene Regale Saudite au preluat ieri dimineaţă controlul asupra spaţiului aerian yemenit, adaugă sursa citată. Pe de altă parte, un oficial iordanian a confirmat ieri dimineaţă că avioane ale forţelor aeriene iordaniene participă la operaţiunea condusă de Arabia Saudită contra miliţiilor houthi în Yemen. Tot ieri, Egiptul a anunțat că patru nave militare sunt în drum spre Yemen.
Washingtonul a confirmat că susține logistic și informațional campania militară din Yemen pentru a pune capăt acțiunilor destabilizatoare ale rebelilor Houthi. Turcia a anunțat, de asemenea, că sprijină ofensiva condusă de saudiți, în timp ce Pakistanul examinează o cerere de a se alătura intervenției armate. Campania Arabiei Saudite a primit ieri și girul Ligii Arabe care a denunțat o „lovitură de stat” a insurgenților.
Iranul a criticat însă ofensiva saudită, calificând-o drept „o agresiune susținută de SUA”. Iranul șiit este cu atât mai iritat cu cât rivalizează pentru influență în Orientul Mijlociu cu Arabia Saudită sunită. Rebelii Houthi (a căror denumire vine de la numele primului lider, Husein al-Houthi, ucis de forțele yemenite în 2004) vor să pună bazele unei enclave șiite în nordul Yemenului. Rebelii au cucerit deja capitala Sanaa, președintele yemenit Abd Mansur Hadi refugiindu-se în sudul țării.
O țară cu poziție strategică
Reacția promptă a țărilor din Golf se explică prin poziția strategică pe care Yemenul o deține. În primul rând, țara se învecinează direct cu Arabia Saudită, principalul producător mondial de petrol, iar guvernul de la Riad nu își permite riscul unui vecin care să-i destabilizeze situația internă. Prețul petrolului a crescut ușor ieri, în urma anunțului ofensivei militare saudite. În al doilea rând, Yemenul are acces la Strâmtoarea Bab El Mandeb pe unde trece o rută comercială vitală care face legătura cu Canalul Suez. Nu în ultimul rând, din Yemen, armata americană controla prin atacuri cu drone mișcările islamiste din Peninsula Arabică și din Somalia.