Wikipedia. O operație de dezinformare? Cine se ascunde în spatele acestei enciclopedii online

Wikipedia este în general considerată a fi o enciclopedie online deschisă, transparentă și, mai ales, fiabilă. Cu toate acestea, la o inspecție mai atentă, se dovedește că n-ar fi chiar aşa, notează swprs.

În plus, studiile au arătat că 80% din conținutul Wikipedia este scris doar de 1% din toți editorii Wikipedia , ceea ce reprezintă doar câteva sute de persoane, majoritatea necunoscute.

Este evident că o astfel de structură netransparentă și ierarhică este susceptibilă de manipulare,  iar faimosii „editori plătiți”  de anumite companii sunt doar un exemplu.

Într-adevăr, în 2007, cercetătorii au descoperit că angajații CIA și FBI au  editat  articole Wikipedia cu privire la aspectele controversate, inclusiv războiul din Irak și închisoarea militară de la Guantanamo.

De asemenea, în 2007, cercetătorii au descoperit că unul dintre cei mai activi și mai influenți administratori ai Wikipedia, numit „Slim Virgin”, era de fapt un fost informator al serviciilor de informații britanice .

Mai recent, un alt editor Wikipedia foarte prolific, care poartă numele fals de „Philip Cross”, s-a dovedit a fi legat de serviciile de informații britanice, precum și de mai mulți jurnaliști.

În Germania, unul dintre cei mai agresivi editori ai Wikipedia a fost expus, după o luptă legală de doi ani, considerat agent politic care a servit în armata israeliană ca voluntar. Chiar și în Elveția, angajații guvernului, neidentificați, au fost prinși "înăbușind" intrările Wikipedia de pe serviciul secret elvețian chiar înainte de un referendum.

Scopul principal al acestor campanii secrete pare să fie promovarea pozițiilor guvernelor occidentale și israeliene, în timp ce distrug reputația jurnaliștilor și a politicienilor independenți. Articolele cele mai afectate de acest tip de manipulare includ subiecte politice, geopolitice și anumite subiecte istorice , precum și biografii ale academicienilor, jurnaliștilor și politicienilor nonconformiști.

Nu este de mirare, fondatorul Wikipedia Jimmy Wales, un prieten al fostului premier britanic Tony Blair și un „tânăr lider” al forului Davos, a apărat aceste operațiuni în mai multe rânduri. Vorbind despre Davos, Wikimedia  a acumulat o avere de peste 160 de milioane de dolari , donată în mare de companii mari americane și fundații influente.

În plus, rețelele de socializare și platformele video americane se referă tot mai mult la Wikipedia pentru a încadra sau combate subiecte „controversate”.  Deja, denunțătorul de la NSA, Edward Snowden, a dezvăluit modul în care spionii se ocupă de dezbaterile online, iar mai recent, un șef Twitter s-a dovedit a fi un ofițer din armata britanică. Pentru a adăuga cel puțin un anumit grad de transparență, cercetătorii germani au dezvoltat un instrument de navigare gratuit numit WikiWho, care permite cititorilor să coloreze codul exact cu cel care a publicat în Wikipedia, notează swprs.