Vremea se strică din nou în perioada următoare. ANM prognozează ploi și vijelii în cea mai mare parte a țării. Deși astăzi temperaturile vor rămâne ridicate în întreaga țară, de mâine vremea se va schimba din nou din cauza unui val de aer rece care va afecta România.
Cod galben de averse și descărcări electrice în mai multe județe
Meteorologii au emis, marți, o avertizare cod galben pentru instabilitate atmosferică accentuată în 25 de județe, valabilă până aproape de miezul nopții. Se prognozează că vor cădea și 40 de litri de apă pe metru pătrat.
”În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20...25 l/mp şi izolat de peste 40 l/mp. Astfel de fenomene se vor semnala astăzi, pe arii restrânse, şi în restul ţării”, a mai transmis ANM.
Conform ANM, până la ora 23:00, se vor înregistra perioade de instabilitate atmosferică accentuată caracterizate prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină, intensificări ale vântului și vijelii. Zonele afectate sunt Moldova, Muntenia, estul Transilvaniei și local din Maramureș.
Vremea se schimbă radical. ANM anunță furtuni și vijelii
Începând de mâine, temperaturile vor înregistra o scădere și nu vor mai depăși 21 de grade Celsius, în timp ce minimele vor coborî până la 15 grade Celsius.
Valul de aer rece care va pătrunde din nord-est în zilele următoare va aduce atât scăderea temperaturilor, cât și o mare instabilitate atmosferică, manifestată prin ploi, averse torențiale și furtuni.
Valul de aer rece va intra în țara noastră începând chiar de astăzi, creând condițiile propice pentru formarea averselor și furtunilor pe zone extinse din nord-est, centru și nord, iar local și în restul teritoriului. În unele zone izolate, pot apărea vijelii și căderi de grindină. Aerul rece va acapara cea mai mare parte a Moldovei în timpul nopții, astfel încât ploile se vor deplasa miercuri către regiunea sud-vestică a țării.
Cum va fi vremea în zilele următoare
Vremea se va înrăutăți miercuri după-amiază, când probabilitatea de averse torențiale și furtuni puternice va fi mai mare în Oltenia și în unele zone din sudul Munteniei, dar sunt prognozate furtuni și în anumite regiuni din Transilvania, Banat și Crișana.
În anumite zone, cantitățile de apă vor depăși 30 - 40 l/mp în intervale scurte de timp, ceea ce ar putea cauza inundații rapide pe unele râuri mai mici. În schimb, vor exista și regiuni care vor fi ferite de majoritatea precipitațiilor, în special în sud-est, conform meteoradar.ro.
Când vor începe să crească temperaturile
Temperaturile vor înregistra o scădere semnificativă după mijlocul acestei săptămâni. Joi, temperaturile maxime vor oscila între 15 și 21°C în cea mai mare parte a țării. Vântul moderat din est va accentua senzația de răcire, în timp ce ploile vor persista în sudul și vestul țării. În unele zone, mai ales în vest, acestea vor fi însoțite de descărcări electrice.
Vremea se va îmbunătăți către sfârșitul acestei săptămâni. Cu toate acestea, va rămâne răcoroasă pentru această perioadă, iar în weekend sunt posibile din nou furtuni în anumite zone.