Vremea. România, lovită de un val de căldură. De azi începe primăvara?!

Vremea. Se pare că temperaturile ridicate se reîntorc în România după un „episod” de ger, viscol și zăpadă.

Vremea se va încălzi faţă de zilele precedente, dar dimineaţa va fi rece, pe arii restrânse geroasă în centru şi sud. Cerul se va înnora în cea mai mare parte a ţării, iar începând cu orele prânzului aria precipitaţiilor va fi în extindere şi va cuprinde regiunile intracarpatice, iar seara şi noaptea, local şi celelalte zone.

Acestea vor fi mixte în zona montană, la altitudini, în general de peste 1500 m, va ninge şi se va depune strat nou de zãpadã, iar în restul teritoriului vor predomina ploile.

Vor fi condiţii de polei. Izolat, îndeosebi în Carpaţii Occidentali, vestul Carpaţilor Meridionali şi în nordul Carpaţilor Orientali, cantităţile de precipitaţii vor depãşi 15 l/mp.

Vântul va avea intensificări la munte, mai ales la altitudini mari, unde rafalele vor depãşi temporar 80...90 km/h spulberând zăpada, dar şi în restul ţării, cu precădere în regiunile vestice şi estice, în general, cu viteze de 50...60 km/h. Mai ales dimineaţa, în zonele joase, izolat va mai fi ceaţã, arată Antena3.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 4 şi 12 grade, iar cele minime între -2 şi 6 grade.

O iarnă ciudată, explică un specialist

„Traversăm acum o perioadă în care vremea își schimbă radical aspectul o dată la două-trei zile, dar dacă ne uităm puțin în urmă am avut o foarte lungă perioadă în care, cel puțin din punct de vedere al precipitațiilor, nu s-a întâmplat mai nimic.

Nu este bine să avem nici astfel de blocaje atmosferice, așa cum le numim noi, pentru că seceta este instalată în mare parte a țării. Sigur că suportăm destul de dificil și aceste treceri foarte bruște, pentru că ne influențează variațiile de temperatură, apariția precipitațiilor, după o lungă perioadă de lipsă de precipitații. Aceste variații se datorează unor factori la scară europeană, până la urmă. Nu este chiar ieșit din comun acest lucru pe parcursul iernii.

Ceea ce aș spune că este mai ieșit din comun pentru iarna pe care o traversăm este faptul că mai tot timpul am avut influențe dinspre Europa de Vest, dinspre Oceanul Atlantic, dinspre Marea Mediterană, foarte, foarte puțin dinspre Câmpia Rusă sau partea de nord a Europei, de acolo de unde ne vin nouă iarna masele de aer mai reci. Aș spune că mai degrabă acest lucru este mai ieșit din comun”, a explicat directorul executiv ANM Florinela Georgescu, la Digi24.