Vremea nebună începând din ianuarie. Situație nemaîntâlnită la București

Vremea. Drumuri înzăpezite. Sursa Foto- Dreamstime

Dacă luna decembrie a adus o vreme închisă și cu multe precipitații, se pare că ianuarie ne pregătește o surpriză de proporții. Luna lui Gerar nu își va respecta renumele, ci se va comporta mai mult ca una de primăvară.

ECMWF, institulul european de meteorologie, prognozează o vreme blândă, chiar neobișnuit de caldă în ianuarie. Cele mai mari abateri de la normal vor fi în sudul țării.

Spre exemplu, la București. Capitala va avea, conform previziunilor actuale, temperaturi pozitive în timpul zilei pe parcursul întregii luni. Mai mult decât atât, precipitațiile vor lipsi cu desăvârșire.

Așa că este puțin probabil să avem zăpadă în Gerar, lucru care se întâmplă foarte rar, chiar și în sudul țării.

Cele mai mari temperaturi din toate timpurile

Dar temperaturile foarte ridicate în ianuarie nu sunt chiar neobișnuite.

Recordul în deține anul 1984, când la Adjud (Vrancea) s-au înregistrat 18,6 ºC, iar la Bacău 18,2.

În anul 2002, la Alexandria a fost 18, 5 ºC, în timp ce la București Afumați au fost 18.

Vremea România, ciclon. Sursa foto: windy

Temperatura minimă absolută

Dar tot în luna ianuarie s-a înregistrat și temperatura minimă absolută: -38,5 °C Bod (jud. Brașov), la 25 ianuarie 1942.

La București, minima absolută este de -32,2 ºC, înregistrată tot în 25 ianuarie 1942, la stația meteorologică Bucureşti-Băneasa.

La stația meteorologică Bucureşti-Filaret, minima absolută a fost înregistrată de asemenea în 25 ianuarie 1942 și are valoarea de -30,0 ºC, iar la Bucureşti-Afumaţi, aceasta s-a înregistrat în 18 ianuarie 1963 și este -26,2 ºC.

Recordul grosimii stratului de zăpadă

Luna ianuarie deține și recordul grosimii stratului de zăpadă.

Pe 26 ianuarie 1892 s-a înregistrat valoarea maximă a grosimii stratului de zăpadă înregistrată la stațiile meteo situate la sub 1.000 m alt: la Roman, în Moldova, au fost 250 cm.

Cea mai ridicată valoare măsurată în țară a fost pe 19 martie 1945, la vf Omu: 390 cm, arată datele ANM.

În celebra iarnă din 1954, stratul maxim măsurat în țară la stațiile meteo a avut 173 cm la Călărași și 150 cm la Turnu Măgurele, dar troiene au măsurat, din cauza vântului care a suflat și cu 130 de km/h, 4-5 metri înălțime! Se întâmpla, însă, în luna februarie.