Și cetățenii din Republica Moldova, care trăiesc peste hotare, ar putea să beneficieze de votul prin corespondență. Această modalitate de exprimare a opțiunii electorale, implementat pentru prima dată la alegerile din această toamnă, în câteva state cum ar fi SUA și Canada, ar putea fi disponibil, începând cu anul 2025, în toate țările. Igor Grosu, președintele Parlamentului de la Chișinău, a afirmat că excepție va face doar Rusia.
Vor prin corespondență, în Republica Moldova, 2025
Motivul este legat de faptul că Federația Rusă „este un stat agresor”, iar autoritățile de la Chișinău nu au încredere în procesele democratice din această țară.
Igor Grosu a fost întrebat în cadrul emisiunii „În profunzime”, de la ProTV, dacă va fi posibil ca toți cetățenii din diaspora să poată vota prin corespondență în cadrul alegerilor parlamentare, care urmează să se desfășoare anul viitor.
„În mod normal așa e și noi ne dorim, cu excepția, bineînțeles, stați o clipă să nu uităm: cu excepția statelor agresoare”, a răspuns Igor Grosu.
Întrebat dacă Rusia reprezintă o excepție și de ce, președintele Parlamentului a spus: „Pentru că este stat agresor și un stat în care nici în corectitudinea proceselor nu poți avea încredere”.
Rusia nu intră în calculele electorale
De asemenea, oficialul s-a referit, inclusiv, la declarațiile recente ale purtătoarei de cuvânt a Ministrului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, care a spus că Moscova nu intenționează „să pună obstacole” Chișinăului, dar din contra – îi permite să deschidă mai multe secții de votare pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova, care vor avea loc în toamna anului 2024, pe teritoriul Federației Ruse.
„Toate divagațiile și ce a ieșit din gura unui reprezentat al Ministerului de Externe: deschideți cât mai multe… este mai mult o parodie și o încercare de a profana acest exercițiu. Evident că numai despre proces democratic nu poate fi vorba în Federația Rusă”, a mai precizat Igor Grosu, conform newsmaker.md.