Votînd împotriva Guvernului Cîțu, PSD va vota pentru anticipate. Își dă seama Marcel Ciolacu de dezastrul către care împinge astfel Partidul?

A trecut aproape neobservată cea mai importantă știre politică a primelor trei luni ale lui 2020: USR și PLUS au anunțat că renunță la anticipate și votează Guvernul Florin Cîțu la sedința de joi, 12 martie 2020.

Din istorica zi de 26 mai 2020, USR și PLUS, constituite într-o Alianță, și-au făcut din anticitpate tema numărul unu a luptei lor politice.

Atît de mare, de dîrză a fost presiunea pusă de Alianță asupra PNL și asupra lui Klaus Iohannis, încît atît președintele, cît și liderii PNL, din motive care-mi scapă obsedați de competitorul pe partea Dreaptă, și-au asumat rapid steagul declanșării anticipatelor.

Mai ales după victoria supradimensionată a lui Klaus Iohannis asupra Vioricăi Dăncilă, Klaus Iohannis a redus întreaga politică a PNL și a Guvernului Ludovic Orban la crearea cadrului pentru declanșarea anticipatelor. De dragul acestei declanșări, PNL a făcut cadou PSD alegerile într-un singur tur, promovînd legea celor două tururi prin asumarea răspunderii și nu prin OUG.

Succesiunea de fapte aberante din primele luni ale lui 2020 se explică prin prioritatea absolută acordată creării condițiilor pentru declanșarea anticipatelor.

În alte țări ale lumii, declanșarea anticipatelor e simplă. La noi, sub semnul Constituției din 1991, care a conceput anticipatele astfel încît practic ele să nu poată fi declanșate decît în caz de Criză reală în formarea majorității, procedurile obligatorii sînt astfel concepute încît doar un acord politic între partidele parlamentare ar putea duce la anticipate fără costurile unei Crizei politice grave.

Îmbătat de succesele lui 2019, încurajat de slugile care sînt șefii instituțiilor de forță, unii dintre ei de prostia vicleană a lui Tudor Postelnicu, Klaus Iohannis a impus PNL politica dezastruoasă a declanșării anticipatelor cu orice preț.

S-a ticluit astfel o primă cădere de Guvern numai și numai pentru a face primul pas către anticipate. Guvernul Orban putea sta la putere bine mersi pînă în noiembrie 2020. Dacă se concentra pe administrarea țării pînă la alegeri, prevenindu-i pe români că e doar un guvern de tranziție, care nu-și propune decît ținerea țării pe linia de plutire, Guvernul Orban ar fi fost acum Eroul național.

Cea mai bună ocazie de a dovedi că știe să administreze o Criză ar fi fost administrarea Crizei Coronavirus. Guvern plin, ar fi putut da Ordonanțe de urgență. N-a fost așa.

PNL și-a sacrificat primul Guvern de dragul anticipatelor. A căzut Guvernul Orban. Ar fi fost normal ca PNL să ia în serios cel de-al doilea Guvern Orban. În locul unei politici de realizare a majorității, PNL, la porunca lui Klaus Iohannis, a dus o politică de pregătire a căderii în Parlament.

A venit Decizia CCR. Ar fi fost normal ca măcar acum să devină clar liderilor PNL că anticipatele nu mai pot fi ținute. Procesul declanșării era prea lung deja și prea costisitor politic. În loc să administreze țara, PNL se ocupa de anticipate.

Desemnarea lui Florin Cîțu ca premier a ținut tot de declanșarea anticipatelor. Klaus Iohannis știa că Florin Cîțu e oaia neagră a PSD. Era sigur că Florin Cîțu va pica în Parlament.

Scenariul era simplu. PNL votează la vedere pentru. USR și PSD votează împotrivă. Cade guvernul Cîțu, președintele îl desemnează pe Ludovic Orban ca premier, o desemnare dinadins făcută pentru ca și acest Guvern să cadă. Drumul către anticipate era liber.

Într-un editorial publicat după căderea primului Guvern Orban atrăgeam atenția că așa cum vrea Klaus Iohannis să se declanșeze anticipatele procedurile sînt complicate și timpul cerut pentru aceste proceduri e prea lung. În orice clipă poate să apară un eveniment care să dea peste cap toate planurile. Ca ploaia din noaptea de 17 spre 18 iunie 1815 de la Waterloo.

Ca iarna rusească din 1941, cea mai grea iarnă rusească din ultima jumătate de secol. Pentru planurile lui Klaus Iohannis ploaia de la Waterloo, iarna rusească, a fost Criza Coronavirus. Avînd la dispoziție Sistemul instituțiilor de forță, Klaus Iohannis a încercat din răsputeri să minimalizeze Criza, să arate că totul e normal și prin urmare România se poate juca de a anticipatele.

Florin Cîțu își îndeplinise rolul de low-profile atît de bine că și-a creat renumele de idiot util. PSD urma să voteze împotriva Guvernului Cîțu potrivit înțelegerilor de prin boscheți cu Marcel Ciolacu. USR avea să voteze împotriva Guvernului. Era un lucru fatal, dacă ne gîndim că USR fusese luni întregi Apostolul Anticipatelor.

A venit însă Criza coronavirus. Sau mai precis imposibilitatea de a mai întreține propagandistic atmosfera prielnică jocului cu anticipatele. Un partid care nu ia seamă la realități riscă să se prăbușească asemenea PCR în decembrie 1989.

USR și PLUS au sesizat pericolul mortal întruchipat de uriașa discrepanță dintre agenda populației (pericolul Coronavirus, efectele economice ale Crizei din Sănătate, preocuparea cotidiană pentru a face față măsurilor de restrîngere a libertăților individuale) și, luînd pe toată lumea prin surprindere, a anunțat că renunță la tema anticipatelor și votează Guvernul Florin Cîțu.

Importanța știrii n-a fost percepută de presă și nu numai din prostie, ci și din antipatie față de USR. Ea, știrea, e însă de o importanță crucială în jocul politic prezent.

Dacă și Ayatolahii anticipatelor au renunțat la anticipate, atunci partidele care vor juca în favoarea anticipatelor prin votarea împotriva Guvernului Cîțu vor fi lovite de un seism cumplit. Toate celelalte partide au sesizat pericolul. Și au anunțat că vor vota pentru investirea Guvernului Cîțu. Cu o singură excepție: PSD.

Sub conducerea lui Marcel Ciolacu PSD e gata să voteze împotriva Guvernului Cîțu.

De ce?

Pentru că Marcel Ciolacu nu vrea să încalce înțelegerea cu Klaus Iohannis privind anticipatele.

Cum să votezi pentru premierul Florin Cîțu cînd Florin Cîțu a fost desemnat ca premier tocmai la sugestia PSD?

Ca și în cazul asumării răspunderii pe legea celor două tururi PSD avea nevoie de desemnarea lui Florin Cîțu pentru a putea justifica votul împotriva Guvernului Cîțu și a pregăti astfel anticipatele.

Prin asta PSD se supune orbește șantajului cu amenințarea OUG privind localele în două tururi.

Dacă votați un Guvern plin și nu anticipate, vom da OUG de care vă temeți!

Actuala conducere a PSD e decisă să voteze împotriva Guvernului Cîțu.

Ea susține că PNL are suficiente voturi pentru a trece Guvernul.

S-a gîndit vreun moment Marcel Ciolacu la ce se va întîmpla joi în Parlament?

PNL va vota pentru investirea Guvernului Cîțu.

Sau cel puțin așa va declara peste tot.

Nu va putea fi acuzat că și-a trîntit propriul Guvern.

Dar nici că a adîncit Criza Coronavirus.

USR, Pro Romînia, ALDE, PMP vor vota pentru investirea Guvernului. Cel puțin așa au anunțat liderii partidelor respective.

Singurul partid care din punct de vedere oficial va vota împotriva Guvernului va fi PSD.

Marcel Ciolacu e convins că aceste voturi nu vor duce la căderea Guvernului.

Și dacă vor duce?

Și dacă Băieții din Păduri vor aranja că un număr de parlamentari de la alte partide, inclusiv de la PNL, care nu vor vota la vedere, vor fi împotriva Guvernului Cîțu.

Guvernul Cîțu va pica.

Își imaginează cineva din PSD ce va însemna asta pentru români?

Convingerea că în timp ce ei se confruntă cu Criza de Sănătate Criza politică s-a adîncit dramatic.

Din nou consultări la Cotroceni, din nou desemnarea unui premier, din nou audieri în Parlament.

Nu-i exclus ca de data asta desemnarea – a lui Ludovic Orban – să se facă pe bune.

Da, dar imaginea că partidele se joacă de- a căderea Guvernelor va fi puternică în rîndul electoratului.

De ce a căzut Guvernul Cîțu?

Din cauza PSD.

PNL a votat la vedere pentru investire.

Și asupra PSD se va năpusti o mașinărie infernală pentru a-l acuza de iresponsabilitate, de adîncire a Crizei de Sănătate.

De tot ce va merge prost în gestionarea Crizei coronavirus și a Crizei economice care-i va urma va fi acuzat PSD.

Poate că Marcel Ciolacu are o înțelegere cu Cotrocenii.

Și om corect vrea s-o respecte.

Foarte bine. S-o respecte. Dar cu ce preț?

Nu cumva prețul dezastrului în care va fi împins PSD?