În ianuarie câteva mii de oameni ies în stradă, strigă “Jos Guvernu’”, “PDL şi USL, aceeaşi mizerie”, vin intelectualii în Piaţă, Rogozanu face teoria “dispreţului Puterii” şi, în final, Emil Boc pică.
USL a intoxicat mesajele străzii prin propriile detaşamente de activişti şi a fost la un pas să obţină anticipatele. Însă atunci a apărut MRU şi i-am dat dreptate lui Costi Rogozanu. Săptămâna trecută, pe vremea asta, Guvernul lui Mihai Răzvan Ungureanu desecretiza contractul Chevron, un gest ce lăsa să se întrezărească viitorul practicilor de bună guvernare. N-o să conteze, n-o să ţină minte nimeni.
Dar eu n-o sa uit că, între cele două momente menţionate mai sus, Frunzăverde s-a certat cu Boc pentru ultima oară, o luptă pentru putere şi influenţă în PDL, cu cuţitele pe masă, cu sondajele izbite în ochii celuilalt şi cu mâinile întinse spre fondurile de campanie. Peste 48 de ore, prim-vicepreşedintele PDL a creat breşa prin care guvernarea s-a fâsâit ca o minge desumflată.
Astăzi, Dan Voiculescu a pus mâna pe Ministerul Agriculturii. Să nu uiţi, Costi Rogozanu, această zi în care clientela din spatele lui Daniel Constantin, liderul de carton al PC, a pătruns în acest minister, îi dă o raită şi ar putea chiar comanda redecorarea biroului noului ministru, pentru că momentul merită sărbătorit. Ancheta de astăzi, din EVZ, ar trebui să fie capul de afiş al jurnalelor de ştiri din aceste zile. Aceasta şi declaraţia de ieri a lui Victor Ponta, pentru că merg bine împreună: “Majorarea salariilor bugetarilor creează probleme de deficit, dar reprezintă o prioritate. Cam tot ce reprezintă pentru noi o prioritate, eu cred că se va întâmpla”. Dacă rezumăm, Victor Ponta nu ştie dacă va rezolva problema salariilor dar ştie că a rezolvat problema de 60 milioane de euro a lui Dan Voiculescu.
Avem alt premier dar acelasi mesaj neconcludent în privinţa bugetarilor. Surplusul e altul. Puciul baronului Frunzăverde a lovit ca un bumerang: zorii reformării clasei politice întruchipaţi de MRU au fost suprimaţi şi înlocuiţi cu aducerea la Putere a lui Dan Voiculescu. Pentru standardele din 2012, incompatibilitatea de la Ministerul Agriculturii, cu care Victor Ponta îşi începe prima zi de mandat ca prim-ministru, este scandaloasă. Părtaş la aşa ceva, Ponta întoarce România la începutul anilor ‘90 şi poate că ar trebui să recunoască cinstit că nu vrea alt model de capitalism decât cel sălbatic.
Dan Voiculescu a privatizat Institutul de Cercetări Agricole la un preţ de 75 de ori mai mic. A pus mâna pe aproape 4 ha de teren în Băneasa, în plin boom imobiliar, cu un preţ de câteva sute de mii de euro. Abia recent, Ministerul Agriculturii s-a constituit parte civilă, cerând recuperarea unei pagube de 60 milioane de euro. Procesul este în derulare, iar deceniul scurs în cadrul acestei anchete anevoioase reflectă evoluţia lentă a Justiţiei din România şi lipsa de voinţă politică. Numirea lui Daniel Constantin la Agricultură este în sine un caz de mare corupţie cu care noul Guvern porneşte la drum. Pe de-o parte, Voiculescu ar putea fi obligat să dea 60 milioane de euro, pe de altă parte îşi pune la minister omul care ar trebui să-l oblige să plătească.
Girând politic o asemenea mizerie, Victor Ponta şi Crin Antonescu reiau firul poveştii din punctul în care s-a rupt în noaptea când o mână de oameni au început să strige în stradă. E o rocadă peste capul lui Mihai Răzvan Ungureanu, între PDL şi USL, între două găşti întrerupte, pentru scurt timp, de un accident reformist. MRU e un efect al presiunii străzii, anulat instantaneu de puciul câtorva baroni. Primele acţiuni ale lui Ponta şi Antonescu sunt îndreptate spre cei care le-au dat puterea.