Dacă Dan Voiculescu n-ar fi în USL, alianţa opoziţiei ar lua cu cinci- şase procente mai mult la viitoarele alegeri.
Acest lucru reiese din sondajele de opinie de uz intern comandate în ultima vreme de liberali şi social-democraţi. Altfel spus: mai multe funcţii de împărţit între mai puţine partide, dacă, bineînţeles, USL va ajunge să guverneze. Fără îndoială, Dan Voiculescu este, cum spunea Victor Ponta, o "vulnerabilitate a USL". Nu singura, cum optimist aprecia şeful PSD. Asocierea cu fostul colaborator al Securităţii este dăunătoare pentru Ponta şi Antonescu. Sunt percepuţi ca doi politicieni tineri, care au făcut pactul cu tenebrosul trecut comunist. Degeaba scrie Ponta pe blog că a fost în Piaţa Universităţii, dacă defilează la braţ cu Voiculescu.
Pentru a estompa percepţia publică negativă, copreşedinţii USL au pus la punct o strategie detaliată. Alungarea conservatorilor din USL nu este posibilă până la alegeri, din cauza forţei mediatice a familiei Voiculescu. Cei doi au ales varianta corecţiei publice aplicată conservatorilor. Tensiunile legate de susţinerea lui Sorin Oprescu la Primăria Capitalei le-a permis să-şi exercite autoritatea. Ambii au avut mesaje contondente la adresa PC. Ambii i-au dat cu rigla peste degete lui dom' profesor Voiculescu. "Sunteţi un partid mic, aşa că ciocu' mic" a fost esenţa mesajului liderilor USL pentru conservatori.
Admonestarea publică a lui Dan Voiculescu ar trebui să-i răcorească în special pe alegătorii PNL, care nu şi-au rezolvat disonanţa cognitivă provocată de prezenţa PC în USL. Mă îndoiesc că o astfel de strategie este eficientă. Nu în condiţiile în care, acum câteva luni, Dan Voiculescu era "partenerul" lui Crin Antonescu, iar Adriana Săftoiu, care s-a împotrivit alianţei dintre liberali şi conservatori, era catalogată de preşedintele PNL drept o" altă femeie pedistă, actualmente în PNL, moralistă second-hand, achiziţionată pe vremea lui Dinu Patriciu şi Călin Popescu Tăriceanu", care, pe deasupra, "scoate ţipete ascuţite".
Cea mai importantă consecinţă a tensiunilor din USL este faptul că, de acum înainte, PC va fi un partener de rangul doi. Dacă Uniunea va ajunge la guvernare, conservatorii vor fi nevoiţi să se mulţumească cu firmiturile, care vor cădea de la masa ospăţului socialisto- liberal. Vor intra în parlament, dar nu au nicio garanţie că vor profita din plin de beneficiile guvernării. Nu cred că au vreo garanţie că vor rămâne în guvern. Chiar dacă au primit ieri asigurări în acest sens de la Crin Antonescu, s-a putea ca într-o zi Victor Ponta, din poziţia de premier, să-i dea afară din executiv, pentru că au pretenţii prea mari. Şi vor avea cu siguranţă, pentru că bătălia pe insuficientele resurse ale statului va fi crâncenă. Atunci nu se vor împărţi doar nişte candidaturi, ci sute de milioane de euro.
Nu-l văd pe Crin Antonescu să sară în apărarea colegilor "conservatori" din Alianţa de Centru-Dreapta (ACD), dacă Victor Ponta, presat de baronii roşii, care nu vor să împartă prada guvernării cu ei, le va face vânt din guvern. S-ar putea ca o astfel de mutare tactică să-i facă cu ochiul liderului PNL, în perspectiva preziden ţialelor din 2014. Debarasarea de Voiculescu ar fi bine primită de alegătorii acestuia. L-ar ierta că s-a "făcut frate cu necuratu' până a trecut puntea" şi ar fi satisfăcuţi că fostul colaborator al Securităţii a primit ce-a meritat. Doritori să ia locul PC la guvernare se vor găsi cu sigu ranţă. UDMR abia aşteaptă. Dacă se menţine trendul actual, după redistribuirea voturilor, USL are şanse să se apropie de 60% pondere în parlament. Astfel, mandatele conservatorilor nu vor mai conta în ecuaţia susţinerii executivului. Traian Băsescu a declanşat războiul cu "soluţia imorală" pentru a-şi conserva capitalul de imagine. Strategia a funcţionat. De ce n-ar proceda la fel Ponta şi Antonescu? Dan Voiculescu este calul de bătaie cel mai potrivit. Din cauza capitalului său negativ de imagine, oricine îi este adversar este simpatic electoratului. Mă aştept să continue corecţiile aplicate liderului PC de către Ponta şi Antonescu, pentru că sunt aducătoare de voturi importante.