Vlad Filat, fostul premier moldovean condamnat pentru infracţiuni de corupţie, rămâne în aşteptate. Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a amânat pronunţarea deciziei privind revizuirea dosarului în care fostul premier a fost condamnat la nouă ani de închisoare.
Completul de judecată a programat următoarea şedinţă pentru 26 seprembrie
De ce a fost amânată examinarea cererii de revizuire a dosarului Vlad Filat
Anatol Ţurcan, preşedintele completului de judecată, a justificat amânarea prin faptul că dosarul este unul complex şi că instanţa a avut prea puţin timp la dispoziţie ca să poată lua o decizie.
„Nu putem anunţa retragerea în deliberare. Mai urmează şi perioada concediilor. De aceea suntem nevoiţi să amânăm următoarea şedinţă pentru 26 septembrie”, a spus Anatol Ţurcan.
Precizăm că CSJ urma să se pronunţe asupra cererii de revizuire la 25 mai anul curent. Adoptarea unei decizii a fost imposibilă, deoarece doi judecători din completul de judecată au plecat din sistem, fiind înlocuiţi cu alţii.
Pecizăm că nu există certitudine că actualul complet ar putea lua o decizie la 26 septembrie.
Anatol Ţurcan a picat, săptămâna curentă, promovarea evaluării integrităţii de către Consiliul Superior al Magistaturii. Judecătorul a contestat în instanţă decizia, reuşind să rămână în sistem o perioadă nedetminată.
Dosarul de nouă ani al fostului premier
Vlad Filat a mai fost condamnat la nouă ani de închisoare în 2016, într-un dosar în care a fost acuzat de fapte de corupție și trafic de influență. Dosarul a fost pornit în baza unui denunţ al controversatului afacerist Ilan Şor.
Fostul premier a fost eliberat din închisoare în 2019, după ce avocații săi au reușit să-i reducă pedeapsa cu 709 zile, pe motivul condițiilor proaste de detenție.
Anul trecut, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a constatat încălcarea dreptului său la un proces echitabil.
Filat s-a plâns la CEDO că audierile nu au fost publice și că instanțele naționale nu au luat măsuri eficiente pentru a asigura prezența martorilor apărarii. Echitatea generală a examinării dosarului fiind afectată.
Instanța europeană a admis că nu toate informațiile din dosar puteau fi făcute publice, pe motiv că ar fi putut afecta investigarea altor episoade din frauda bancară.
Pe de altă parte, CEDO a decis că nu era necesar ca toate şedinţele să se desfăşoare cu uşile închise.
Vlad Filat a mai fost judecat într-un dosar în care a fost acuzat de spălare de bani. Procurorii anticorupție au cerut șapte ani de închisoare. După un proces care a durat mai bine de cinci ani, fostul premier a fost achitat de Judecătoria Chișinău. Sentinţa a fost contestată în instanţa superioară.
Vlad Filat, dezamţgit de amânarea şedinţei
Fostul premier s-a arătat dezamăgit de amânarea şedinţei de către CSJ. „Durează de un an. Nu trebuie să ia acum o decizier privind achitarea mea. Trebuie să se respecte legea, este decizia CEDO”, a declarat Vlad Filat pentru EvZ.
Fostul premier a evitat să răspundă dacă va cere să-i fie returnată averea confiscată în 2016, în cazul dacă va reuşi să fie achitat după revizuire.
Presa de la Chişinău a scris că Vlad Filat a reuşit, prin diferite scheme, să-şi salveze averea de la confiscare.