Fostul şef al Guvernului de la Chişinău, Vlad Filat, a fost achitat în dosarul în care este învinuit de spălare de bani, după un proces care a durat mai bine de cinci ani. Instanţa a dispus şi reabilitarea fostului premier. Înainte de pronunţare, Filat şi-a făcut planuri, de parcă ar fi cunoscut rezultatul.
Sentinţa fost pronunţată marţi, 7 mai, a doua zi după ce Vlad Filat şi-a sărbătorit jubileul de 55 de ani.
Sentinţa de achitare nu este definitivă, fiind cu dreptul de contestare în instanţa ierarhic superioară.
Achitarea lui Vlad Filat, planificată din timp?
Completul de judecată prezidat de magistrata Angela Catană a motivat sentinţa de achitare a lui Vlad Filat prin faptul că „nu există componenţă de infracţiune”.
Instanţa a pronunţat doar dispozitivul sentinţei, hotărârea motivată urmând a fi publicată ulterior.
Primele zvonuri despre posibila achitare a lui Vlad Filat au apărut încă anul trecut. După ce instanţa a respins demersul procurorului privind audierea martorilr din afara ţării. Una din principale argumente ale apărării fostului premier este că în instanţă nu au fost audiaţi martorii acuzării.
La şedinţa din 4 mai 2023, acuzatoarea Nadejda Busuioc a solicitat audierea, prin comisie rogatorie, a martorilor din afara ţării. Instanţa a respins demersul procurorului ca „neîtntemeiat”.
Este vorba despre reprezentanţii firmei de consultanţă GQRR din SUA. Acolo ar fi ajuns banii pe care Vlad Filat iar fi primit de la Banca de Economii prin intermediul lui Ilan Şor.
Cum comentează fostul premier
Imediat după pronunţarea sentinţei, Vlad Filat a făcut declaraţii pentru presă. El a precizat că s-a aşteptat „la orice”.
Eu nu am cum să comentez această sentință, este una care a dictat-o instanța. Atât cât acest proces durează deja 9 ani, iar 5 ani este în instanță, dincolo de faptul că eu sunt deja călit cu toate aceste situații.
Dar este vorba de familie, de mai multe multe elemente care fac ca starea asta de incertitudine să nu te lase să trăiești viața normală.
Urmează să vedem partea motivantă a sentinței. Eu cred că noi suntem la un început de drum, deoarece în R. Moldova încă nu am văzut să fie o achitare să nu urmeze cu o contestare din partea Procuraturii, a spus fostul premier.
Întrebat de EvZ dacă va cere despăgubiri în cazul dacă sentinţa va fi menţinută, Vlad Filat a declarat că nu exclude acest lucru.
Mai mult, politicianul a spus că va merge mai departe pentru a-i aduce pe banca acuzaţilor pe cei care i-au instrumentat dosarul. „Eu cred că în Republica Moldova deja a venit timpul când învinuirile ilegale, ținutul în instanță a oamenilor, fără a avea probe, trebuie să aibă consecințe. Cum ar fi cazurile lui Stoianoglo sau Chirtoacă”, a menționat Vlad Filat.
Achitarea lui Vlad Filat va fi contestată
Nadejda Busuioc a declarat jurnaliştilor că sentinţa va fi contestată la Curtea de Apel Chişinău. Anterior, acuzatoarea a cerut 7 ani de închisoare pentru Filat.
„Nu pot să comentez dacă m-am așteptat sau nu. Este hotărârea instanței de judecată. Urmează să studiem și să analizăm motivele expuse în conținutul sentinței integrale.
Și, având în vedere că acuzarea a pledat pentru vinovăția inculpatului Vladimir Filat în comiterea infracțiunii de spălare de bani și a considerat că există suficiente probe care confirmă comiterea de către acesta a infracțiunii incriminate, Procuratura Anticorupție va contesta cu Apel această sentință în termenul prevăzut de lege de 15 zile”, a punctat Nadejda Busuioc.
Filat a ştiut că va fi achitat?
Înainte de a fi pronunţată sentinţa, Vlad Filat a acceptat invitaţia jurnalitului Gheorghe Gonţa de a participa la emisiunea Puterea a patra” de marţi seara. Despre participarea fostului premier la emisiune a anunţat Gheorghe Gonţa pe pagina de Facebook cu jumătate de oră înainte de pronunţarea sentinţei.
Astfel, apar suspiciuni că fostul premier a exclus posibilitatea de a fi încătuşat în sala de judecată. Deşi Filat a declarat presei că se aştepta la orice.
Întrebat de EvZ cum şi-a sărbătorit ziua de naştere, Filat a răspuns că s-a gândit mai mult la sentinţa de a doua zi.
Apărat de cei mai scumpi avocaţi
Vlad Filat a fost apărat de un complet de avocaţi aleşi pe sprânceană, cunoscuţi în Chişinău pentru onorariile încasate, pe care nu şi le permit să le oamenii de rând.
De exemplu, Ion Vâzdoaga este avocatul fostului preşedinte Igor Dodon.
Viorel Berliba este doctor în drept. Anterior, acesta a fost reţinut şi plasat în arest preventiv împreună cu Sergiu Brânză, decanul facultăţii de drept al Universităţii de Drept, pentrucă ar fi luat bani de la studenţii doctoranzi pentru susţinerea tezelor de doctorat.
Tudor Osoianu este doctor în drept şi cercetător ştiinţific superior la Institutul de cercetări Juridice, Academia de Ştiinţe a Moldovei.
Cristina Bancu este concubina lui Vlad Filat. Anterior, aceasta a făcut parte din Casa de avocatură a lui Igor Popa. Iar relaţia dintre avocată şi clientul său ar fi început pe când acesta se afla la închisoare.
După pronunţare, Filat şi Bancu au fost petrecuţi până la maşină de Berliba şi Vîzdoaga.
Fostul premier a renunţat ulterior la serviciile lui Igor Popa şi a refuzat să-i achite datoriile pentru serviciile prestate de peste un milion de euro. Filat l-a acuzat pe Popa că ar fi lucrat împotriva sa la comanda lui Vladimir Plahotniuc.
Igor Popa a respins acuzaţiile. La solicitarea fostului premier, Popa, care deţine licenţă de avocat în Germania, a fost lipsit de licenţa de avocat în Republica Moldova. Motivul a fost dezvăluirile publice despre cazul Filat.
Vlad Filat a refuzat să răspundă la întrebarea EvZ din ce mijloace îşi duce existenţa. Anterior el a declarat că i-au fost confiscate toate bunurile.
Învinuirile aduse lui Vlad Filat
Copiile mai multor documente care au ajuns la EvZ arată că Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), fondat şi condus de Vladimir Filat, a beneficiat de banii sustraşi din Banca de Economii cu mâna „uşoară” a lui Ilan Şor. Şi că aceşti bani au fost folosiţi pentru servicii de consultanţă. De care a beneficiat PLDM în campania electorală.
Vlad Filat este învinuit că, în perioada anului 2013, a spălat bani în proporții deosebit de mari, utilizând un intermediar cu care se afla în relații de afinitate, pentru realizarea transferurilor.
Astfel, la 1 iulie 2013, învinuitul ar fi încheiat un contract de asistență în campania electorală pentru un partid politic la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cu o companie de consultanță din Washington, SUA.
Pentru serviciile contractate, învinuitul ar fi achitat către compania nerezidentă, suma totală de 12.847.902 lei. Eefectuând periodic transferuri din conturile companiilor gestionate prin intermediar, în care erau depozitate mijloace financiare obținute prin infracțiuni de corupție din Banca de Economii.
Fostul premier a pledat nevinovat.
În iunie 2016, Filat a fost recunoscut vinovat de magistrații Judecătoriei sect. Buiucani. El a fost condamnat la 9 ani de închisoare și amendat cu 60 de mii de lei. A fost privat de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice pe un termen de 5 ani. I-a fost retrasă și distincţia de stat „Ordinul Republicii”.
În decembrie 2019, după ce a stat la răcoare patru ani și două luni, Judecătoria Chișinău a decis să-l elibereze condiționat înainte de termen. Filat a revenit la cârma PLDM.