Potrivit ultimului buletin ANM emis joi, 8 octombrie, după valul de căldură atipică începutului de octombrie, România se va confrunta cu un Cod galben de ploi abundente și torențiale în Dobrogea, Muntenia, local în Moldova, în estul și sudul Transilvaniei, dar și în nord-estul Olteniei.
Codul galben prognozat de specialiști va fi însoțit și de un cod portocaliu de vreme nefavorabilă, cu ploi și descărcări electrice. Noaptea de joi au avut loc ploi teorențiale în aproape 32 de județe din țară, producând inundații în unele zone.
Fenomene periculoase în următoarele ore
Administrația Națională de Meteorologie a emis un Cod galben de ploi torențiale, unde se vor semnala și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și izolat 40-50 l/mp. Potrivit meteorologilor, codul galben va fi valabil în intervalul 8 octombrie, ora 11.00 până vineri, 9 octombrie, ora 03.00.
Mai mult, ANM a emis și un Cod portocaliu de vreme rea, cu ploi și descărcări electrice valabil în intervalul joi, 8 octombrie, ora 11.00, până vineri, 9 octombrie, ora 03.00. Astfel zonele afectate de vremea instabilă sunt: județele Iași, Vaslui, Bacău, Vrancea, Buzău, Covasna și zona de munte a județelor Prahova și Brașov În județele Iași, Vaslui, Bacău, Vrancea, Buzău, Covasna și zona de munte a județelor Prahova și Brașov va ploua temporar abundent, iar prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 40…70 l/mp.
Cum va fi vremea vineri?
Conform specialiștilor, în intervalul menționat mai sus, în Dobrogea, cea mai mare partea a Munteniei, sud-estul Transilvaniei și Carpații Orientali și Meridionali vor avea loc averse cu caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și izolat 40-50 l/mp.
La nivelul întregii luni octombrie, a doua lună de toamnă, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în întreaga țară, dar mai ales în regiunile estice și sud-estice. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi excedentare în regiunile vestice, centrale, iar în restul țării vor fi în general apropiate de cele normale ale perioadei, cu o posibilă tendință deficitară în sud-estul extrem.