Video. Podcast „Hai România”. Soții Ceaușescu au fost supradotați și au făcut o echipă imbatabilă

Sursa foto Youtube/Podcast Hai Romania

Jurnalistul Ionuț Cristache a avut-o invitată în cadrul podcastului de pe canalul de Yputube „Hai România”, pe prof. dr. Lavinia Betea. Aceasta a vorbit despre viața soților Ceaușescu, dar și despre felul în care cei doi au acționat de multe ori. 

Nu de puține ori, soții Ceaușescu au fost judecați în limitele logice materiale. Totuși, ei au fost niște oameni supradotați. 

Soții Ceaușescu, supradotați

„Un anume psiholog Garner vine cu șapte tipuri de inteligență. Le sporește la opt ulterior, în care se găsește și inteligența intra-relaționară și inter-relaționară. Mai apoi, un alt psiholog celebru le va topi și va face o inteligență emoțională. Din acest punct de vedere, Nicolae și Elena Ceaușescu au fost niște supradotați”, a declarat Lavinia Betea.

Acest lucru este o explicație pentru toți managerii și pentru toți liderii politici. 

„Este imposibil să ajungi în politica de astăzi și în politca dintotdeauna pe baza de inteligență logico-matematică. Cea înzestrați cu un mare coeficient sunt în general spirite foarte critice. și spriritele acestea critice inhibă acțiunea pentru că tu trebuie să iei decizii în necunoașterea tuturor variabilelor ceea ce este tipic pentru orice fel de manageriat. Trebuie să nu ai mare simț critic ca tu să-ți imaginezi despre tine că tu răstorni munții, că eu sunt femeia ce a mai deșteaptă, cea mai frumoasă”, a subliniat Lavinia Betea.

O echipă imbatabilă

Datorită acestor lucruri, Nicolae și Elena Ceuașescu au reușit să facă conștient o echipă imbatabilă. Alexandru Bârlădeanu îi vedea pe cei doi ca fiind „sacul și peticul său”. Psihologii numesc acest gen de cuplu mariaj asortativ sau asortat unul cu celălalt. În cazul celor doi nu poate fi spus faptul că nu a existat iubire.

Elena Ceaușescu s-a atașat de un proscris

„Putea să fie un ideal romantic”, conform Laviniei Betea. 

Tânărul Ceaușescu a fost înzestrat cu o energie și o mobilitate debordantă pe care și le va păstra până la finele vieții.

„De regulă, oamenii aceștia hiperactivi în copilărie, pe parcursul vieții se descarcă destul de repede, se epuizează”, a spus invitata la podcast.

Acest lucru nu s-a întâmplat și în cazul lui. Aceasta caracteristică a fost esențială pentru el,, dar, totodată, este tipică liderilor politicii. Este un lucru extrem de rar ca să dureze pe tot parcursul vieții. Lavinia Betea a spus că vârstele pe care le aveau atunci când au fost executați se încadrează la senectute. 

 În ceea ce privește relația celor doi, nimeni nu a știu să spună cum s-au cunoscut. 

Lavinia Betea este de părere că a fost un coup de foudre: „Ea după canoanele clasice de frumusețe. Și după vârsta pe care o avea atunci, nu se poate spune că, ar fi fost o tânără care ar fi trecut neobservată”.

Elena Ceaușescu avea părul castaniu, ochii verzi, talia zvleta. Aceasta era destul de bine proporționată. De asemenea, ea avea mâinile frumoase, cu glezne groase, care erau la modă în acela vremuri.

„Ea s-a dovedit a fi un extrem de bun administrator al habitatului lui. O soție foarte grijulie după cum o descriu toți ceilalți. O mamă devotată în extrem. Era extrem de preocupată de problemele lui. 

Din momentul intrării partidului comunist în legalitate după 23 august 1944 s-a dovedit extrem de interesată de tot ce ținea de viața privată a unui conducător sovietic, fiind foarte dispusă să se comporte ca atare, să fie în plutonul fruntaș, la fel cum fusese în viața ei rurală”, a transmis Lavinia Betea. 

Partidul Muncitoresc la putere

Până la victoria de la Stalingrad, pe frontul de Est din cel de-al Doilea Război Mondial, nimeni nu credea că Partidul Muncitoresc va fi unul care va ajunge la putere.

„Chiar Gheorghiu Dej în discuțiile cu Maure pe care le are atunci când evadează în august 1944, din lagărul de la Târgu Jiu. Noi nu credeam că vom ajunge la putere. Speranța noastră cea mare era să intrăm în Parlament. Să devenim legali dată fiind asocierea dintre cele trei mari puteri, dată fiind victoria care se prefigura a aliaților”, a adăugat Betea.

Legătura dintre Elena și Nicolae a fost susținută și de lanțul puterii.

Conform invitatei din cadrul podcastului, „Patologia puterii ține de mediu toxic al puterii și care îl paște pe orice individ ce petrece multă vreme acolo. Acesta este un motiv pentru care sunt limitate perioadele de guvernare. Din punct de vedere psihologic într-o funcție managerială ești creativ, răspunzi repede la imprevizibilul care se ivește șapte ani cu o toleranță d plus minus doi ani.  Ceea ce se vede și la Ceaușescu. El după 1970 și ceva nu face altceva decât să devină repetitiv. După 68, nu mai creează, ci inventează, extinde ceea ce crede că își reușise”.

Ediția integrală a podcastului „Hai România”, poate fi vizionată aici