La momentul de față, la nivelul Uniunii Europene, există, în mod oficial, populația Rroma. Și fac referire la acei oameni ce s-au autointitulat pe atunci, eveniment atestat în 1372, țiganii care au ajuns în acest spațiu geografic. Era vorba despre o denumirea cu origini grecești folosită pe atunci chiar și în Imperiul Bizantin. Istroicul Alex Mihai Stoenescu, în cadrul podcastului „HAI România” din data de 5 iulie 2024, pune următoarea problemă: „Rromii sunt indo-europeni, ca și noi. Discriminarea rasială nu se justifică”.
Tot cu ocazia prezenței sale la podcastul de la Evenimentul Istoric, Alex Mihai Stoenescu vrea să răspundă și la întrebarea „Ce rasă sunt țiganii?”. El amintește că, din punct de vedere istoric, există trei rase pe acest Pământ: cea albă, cea neagră și cea galbenă. „Iar rromii de astăzi, ei ce rasă sunt?”, se întreabă istoricul. Tot el punctează și posibila confuzie ce apare atunci când vorbim teoria raselor, care ar avea destul de multe ambiguități, mai ales când ne referim la rasialitate și rasis, ura împotriva de rasă.
Aceeași rasă
„Rasismul este o formă exagerată, extremistă chiar de folosire a sensului cuvântului rasă, rasă antropologică. Eu am pus această întrebare, am cercetat și am scris o carte pe această temă”. Iar un dintre temele susținute de către istoric în cartea de care amintește este că atât noi, cât și restul europenilor, facem parte din rasa indo-europeană. Și că, proveniența rromilor din teritoriul Indiei îi include și pe aceștia în această categorie. „Nu doar ei sunt mai închiși la culoare, măslinii la piele. A se observa cetățenii din sudul Italiei, din Creta, și așa mai departe. Și ei tou europeni sunt”.
Ceea ce vrea să spună, astfel, Alex Mihai Stoenescu, este că și românii și rromii sunt indo-europeni din punct de vedere al rasei și că rasismul nu este deloc justifcat. „Discriminarea rasială este o prostie, ei sunt aceeași rasă cu noi. Iar această confuzie trebuie remediată în spațiul public. La nivel european, legislația menționează foarte clar acest aspect, dar se pare că nici pe la Bruxelles nu sunt foarte multe capete luminate să explice ceea ce se întâmplă cu adevărat”.
Istoria rromilor, explicată de Alex Mihai Stoenescu
„Ţiganii din Europa şi din România: studiu imagologic” este numele cărții despre a vorbit mai sus istoricul Alex Mihai Stoenescu și reprezintă un volum lansat în anul 2014 prin care se prezintă istoria acestei populații, a rromilor. Autorul descrie în această carte cum, trăind împrăștiați pe tot continentul european și neavând o țară, un teritoriu al lor propriu, țiganii sunt, în ciuda oricărei impresii, cu adevarat o minoritate europeană.
Însă, Alex Mihai Stoenescu explică cum comunitatea Rroma nu este chiar una întâlnită în definițiile date minorităților nationale, lingvistice sau etnice. Istoricul prezintă prin acest volum istoria acestui popor având la bază analize legislative, dar și informații istorice, informații care au fost adunate cu atenție.