România. Jurnalistul Ion Cristoiu a fost invitat la podcastul Hai România, în ediția moderată de jurnalistul Dan Andronic. Au fost atinse diverse subiecte, care mai de care mai interesante și relevante pentru publicul român. Fragmente din istorie, turismul cultural din România sau dorința tinerilor români de a studia în străinătate sunt doar câteva „gânduri” pe care cei doi le-au adus în atenția privitorilor.
În cadrul podcastului, cei doi au abordat un topic interesant și au pus accentul pe problemele turismului cultural, statul român privind cu dezinteres total spre acest sector. Având un stat dezinteresat, automat avem un popor care prezintă aceeași lipsă de interes.
Turismul cultural în România, o adevărată problemă
Ion Cristoiu povestește în cartea sa „Zig-Zag printre gândurile mele” despre bine cunoscutul sat Siliștea-Gumești, locul de naștere al celebrului scriitor Marin Preda, dar și locul unde se desfășoară acțiunea romanului „Moromeții”. „De cum am pătruns în sat, am început să întreb de casa Moromeţilor, de Fierăria lui Iocan, de şcoala la care Niculae Moromete a luat premiul," spune autorul în cartea sa.
Cu toate acestea, satul Siliștea-Gumești a reprezentat o mare dezamăgire pentru Ion Cristoiu. El continuă în cartea sa, spunând: „În orice țară din lume, norocul de a avea un sat descris într-un roman celebru, știut, citit de foarte mulți oameni, ar fi fost exploatat la maxim. Școala unde a învățat Nicolae Moromete ar fi fost transformată într-un muzeu memorial „Marin Preda”. Excepție făcând un pliant sărăcăcios, vizitatorului nu i se oferă nimic din ceea ce alte muzee asemănătoare din lume pun la dispoziție turistului hămesit după suveniruri.”
Cu toate că Marin Preda a fost unul dintre geniile literaturii românești, satul unde acesta s-a născut nu reprezintă un interes pentru statul român. Când pleacă în vacanțe peste hotare, oamenii sunt deschiși să viziteze orice le iese în cale. Orice este bine exploatat, așa cum a precizat Dan Andronic. În schimb, atunci când privim spre România, privim spre un dezinteres glorios pentru propriile valori. „Cel mai oropsit domeniu din România a fost cultura” a adăugat Dan Andronic. În plus, a adresat o întrebare relevantă, pentru care răspunsul se lasă așteptat, în special din partea statului român. „Dacă noi ne săpăm singuri groapa culturală, de ne mirăm că ne prăbușim în ea?”
Ion Cristoiu a povestit cum a ajuns în Siliștea-Gumești, satul Moromeților. De asemenea, din punct de vedere cultural, nu faptul că Marin Preda s-a născut acolo primează, ci faptul că satul apare în romanul scris de același autor.
Lipsa modernizării din spațiile culturale
Ion Cristoiu a subliniat un aspect foarte important în cadrul podcastului. Și anume faptul că, în România, lipsa modernizării din spațiile culturale este o problemă majoră.
„Problema este că noi nu avem modernizat spațiul cultural, muzeele. Nu mai există vitrine.” Așa cum precizează atât Ion Cristoiu, cât și Dan Andronic, un astfel de spațiu cultural are nevoie să spună o poveste pentru a atrage oamenii curioși. Nu este suficient doar ca un mare artist să se nască într-un mic sătuc pentru ca acesta să devină cunoscut. Însă, pentru ca această poveste să poată fi spună este nevoie de ajutor din partea statului român. Din păcate, dezinteresul statului și lipsa modernizării spațiilor culturale atrag cu sine un mari probleme pentru turismul cultural.
Ediția integrală a podcastului „Hai România” de luni, 8 iulie, poate fi vizionată aici.