Liderul AUR, George Simion, a mers în Delta stimulat de scandalul generat de lucrările de dragare efectuate de ucraineni la Canalul Bâstroe. Acolo a auzit cu urechile lui ceea ce politicienii români vor să citească în rapoarte. Dunărea a scăzut cu peste un metru în trei zile.
Liderul AUR, George Simion a făcut ceea ce nici un politician român nu a cutezat. S-a dus pe Canalul Bâstroe. Ca să vadă cu ochii lui ceea ce instituțiile statului spun că trebuie să citească în rapoartele experților. Ceea ce este semnificativ este faptul că localnicii spun că la Chilia, Dunărea a scăzut cu peste un metru (100 de cm) în trei zile. O consecință a dragării Canalului Bâstroe.
Inclusiv portarul de la Administrația Deltei îi spune cu amărăciune la finalul filmării: "O scăzut Dunărea cu peste un metru. Eu sunt pescar de 20 de ani și n-am văzut așa ceva. Am rămas cu luntrele pe uscat"...
Canalul Bâstroe = distrugerea Deltei, a scris ulterior George Simion, care a adus acuzații directe pe pagina sa de Facebook: "Ce mi se pare de-a dreptul strigător la cer este că ucrainenii au folosit la operațiunea de adâncire a Canalului Bâstroe probabil motorină donată de România"
De ce s-a dus Simion în Deltă
„Am venit în Delta Dunării pentru că premierul Ciucă spunea că nu are informații despre ce se întâmplă aici. O să i le transmitem noi.
Localnicii din Chilia se plâng că apa (n.r. – nivelul) a scăzut cu 60 de centimetri. Uneori mai scădea cu 5-10-20 de centimetri. Dar nivelul apei a scăzut dramatic în ultimele zile, nu se mai găsește pește în Deltă”, a declarat George Simion.
Nu este prima declarație de acest fel, în iulie 2022, senatorul Claudiu Târziu într-o conferință de presă, cum vedeau problema adâncirii Canalului Bâstroe:
Iulie 2022, primul semnal de alarmă
„Acum două zile, noi am transmis un comunicat în care arătam că acordul pe care și l-a exprimat Ministerul de Externe cu privire la transformarea canalului Bâstroe de către Ucraina într-un canal navigabil de nave maritime este nu doar de neînțeles, din perspectivă românească, dar și un act de trădare națională.
Deja știm de ani buni că acel canal amenință Delta Dunării cu dispariția și afectează într-un mod uriaș interesele României. Canalul respectiv a început să fie săpat de către Ucraina în 2004 și a stârnit un scandal internațional.
Mai multe organizații internaționale, la care și România și Ucraina sunt parte, au arătat că prin acel gest Ucraina amenință biodiversitatea din Deltă, că amenință chiar să distrugă total Delta Dunării. Poziția românească a fost constantă de atunci și bine argumentată. Noi, ca stat român, nu am fost de acord niciun moment cu acel canal”, a explicat senatorul AUR Claudiu Târziu.
Vezi video