Colonelul în rezervă SRI Ion Dedu a făcut o serie de dezvăluiri incendiare în cadrul ediției de marți, 2 iulie, a podcastului „Legea Junglei”, despre implicarea SRI în cazul Ioan Niculae, dar și a generalului Florian Coldea în celebrul caz Omar Hayssam.
Colonelul în rezervă SRI Ion Dedu a comentat declarațiile recente făcute de Ioan Niculae. Omul de afaceri care a afirmat că, în 2015, pe când era închis la Penitenciarul Găești, a fost vizitat de șeful FBI în România. Acesta i-ar fi solicitat informații despre Liviu Dragnea, Elena Udrea și Adriean Videanu.
Potrivit colonelului SRI, vizitatorul lui Niculae nu ar fi putut face acest lucru fără știrea SRI. „În niciun caz! Dar ar fi avut obligația șeful penitenciarului de la Găești. E ca și cum cetățean străin vine la tine la poartă”, a subliniat Ion Dedu.
Dacă acest lucru s-a întâmplat, s-a realizat cu complicitatea statului, a subliniat invitatul podcastului „Lega Junglei”. „Poate că au fost niște legături. Nu poți să te duci să culegi informații din penitenciar. Trebuia să le obțină oficial sau într-un alt mod. Dar pe teritoriul României nu poți să faci culegere de informații pentru că este spionaj. Mai ales că suntem în Uniunea Europeană și în NATO. Nu poți să faci culegere de informații cu statele membre”, a precizat Ion Dedu.
De ce a fost interceptat Ciolacu
Un alt subiect abordat pe larg în cadrul podcastului a fost cel al interceptărilor realizate de către SRI.
„Am auzit că a fost interceptat și actualul premier în 2015. A arătat într-o emisiune TV mandatul de supraveghere. Nimeni nu se întreabă însă din ce motiv a fost supravegheat. Eu m-aș fi întrebat. Și chiar dl premier ar fi trebuit să se întrebe: «Ce am avut eu de am fost supravegheat»”, a declarat Ion Dedu.
Se pare însă că premierul Ciolacu a acceptat situația ca atare. „Zice că nu s-a mai dus, nu l-a mai interesat. Dar de ce a apărut (mandatul – n.r.)? Cine l-a dat? Nu cred că o instituție își ia mandate pe oameni, așa, la derută.”, a explicat ex-colonelul SRI.
Un alt aspect evidențiat de Dedu este că, în acest caz, presa nu mai manifestat niciun interes vizavi de subiect. „Dacă este un abuz al autorităților, trebuie lămurit. Dacă este altceva...”, a declarat colonelul. Potrivit acestuia, în ambele cazuri opinia publică trebuie să fie informată.
Legătura lui Coldea cu cazul Omar Hayssam
Fostul colonel SRI a adus în prim-plan și un caz mai puțin cunoscut. Este vorba de un memoriu depus în primăvara lui 2005 de către un cabinet de avocatură al unei firme olandeze venite în România, care dorea să participe la privatizarea SC Băneasa SA. „Memoriul arăta că acolo a fost un aranjament și că această societate a fost luată de Omar Hayssam ,care a făcut depozite acolo“, a explicat Ion Dedu.
Conform cabinetului de avocatură, memoriul a fost depus și la Ministerul Justiției, dar... a dispărut: „Temerea noastră este generată de faptul că și copia aceluiași memoriu depusă la Ministerul Justiției, spre știință doamnei ministru Monica Macovei, la fel ca și memoriul depus la Președinția României, se pare că s-a rătăcit fără urmă.”
Evenimentul citat a survenit cu doar câteva săptămâni înainte de răpirea jurnaliștilor români din Irak. Caz în care a fost implicat și cetățeanul sirian Omar Hayssam, care ar fi trebuit să fie în controlul SRI. „În mod normal ar fi trebuit să fie Serviciul Român de Informații, zona de Antitero. Pe vremea aceea, Coldea era la Antitero. Era adjunct”, a precizat colonelul Dedu. Care a mai declarat că, în perioada aceea s-au realizat și interceptări. „Eu stau și mă întreb, prin interceptările alea, nu or fi apărut și anumite legături ale lui Hayssam care le avea cu diverse persoane politice actuale?”, a subliniat Dedu. Care a mai punctat că, imediat după episodul recuperării jurnaliștilor români din Irak, Florian Coldea a ajuns prim-adjunct la SRI.
Înregistrarea integrală a ediției de marți, 2 iulie, a pocastului „Legea Junglei” poate fi vizionată integral aici.