Pe 13 octombrie, în cadrul celei de-a patra părți a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), plenul APCE a adoptat Raportul cu privire la respectarea de către România a obligațiilor de membru al Consiliului Europei.
În acest contet, PNL a transmis că raportul APCE este favorabil, iar progresele pe care România le-a făcut în domenii precum justiția, respectarea drepturilor omului sau gestionarea crizei de refugiați din Ucraina au fost recunoscute și apreciate.
Președintele delegației României la APCE, deputatul PNL, Ionuț Stroe, este cel care a lucrat îndeaproape cu cele două co-raportoare, Krista Baumane (Letonia) și Edite Estrela (Portugalia) pe tot parcursul acestui an, pentru a obține un document care să reflecte corect situația din România.
Astfel, raportul este unul favorabil, iar progresele pe care România le-a făcut în domenii cheie, precum justiția, respectarea drepturilor omului, respectarea drepturilor minorităților ori gestionarea crizei de refugiați din Ucraina au fost recunoscute și apreciate. De asemenea, în cadrul Comisiei de monitorizare de azi, toate amendamentele delegaților români, susținute de Ionuț Stroe, au fost aprobate cu o largă majoritate, dar și cu susținerea raportoarelor, dovedind astfel pertinența și corectitudinea lor.
APCE felicită țara noastră pentru proiectele noilor legi ale justiției
”APCE felicită autoritățile române pentru că au arătat voință politică și un angajament ferm în a-și respecta obligația de a respecta standardele democratice. De asemenea, APCE felicită țara noastră pentru proiectele noilor legi ale justiției, apreciind în mod special atenția acordată recomandărilor Comisiei de la Veneția, GRECO și MCV, în procesul de redactare. În egală măsură, suntem felicitați și pentru progresele făcute în sancționarea corupției la nivel mediu și înalt, iar activitatea DNA este și ea descrisă în mod pozitiv.
Eforturile României de a combate discursul care instigă la ură, prin alinierea la standardele Consiliului Europei, dar și prin modificarea regulilor de procedură din Parlament sunt, de asemenea, apreciate. Tot în domeniul apărării drepturilor omului, România este numită ,,exemplu de bune practici la nivel european”, când vine vorba de respectarea drepturilor minorităților naționale.
Nu în ultimul rând, este recunoscută și reacția rapidă și exemplară pe care țara noastră a avut-o în gestionarea crizei refugiaților din Ucraina. Documentul adoptat de plenul APCE este o victorie pentru țara noastră, o recunoaștere la nivel european a drumului corect pe care România se află în acest moment și a reformelor pe care PNL le implementează”, ”, se arată într-un comunicat al PNL.