Fost premier al României și actual consilier al lui Marcel Ciolacu, Victor Ponta a vorbit despre dificultățile României legate de deficitul bugetar. De asemenea, s-a exprimat în legătură cu posibilitatea de a candida în alegerile din 2024.
Victor Ponta a comentat problemele pe care România le are cu deficitul bugetar. El a pus accent pe modul în care Executivul ar putea atrage fonduri europene prin îmbunătățirea relațiilor internaționale cu alte ţări.
Victor Ponta, despre problemele Guvernului României
Ponta afirmă că, în opinia sa, Guvernul României se confruntă cu multiple probleme pe care le abordează sistematic.
O problemă majoră o reprezintă deficitul și acumularea datoriei de 100 de miliarde de euro într-un interval scurt de timp. Menționează că, indiferent de statutul său, fie ca consilier sau nu, Ceaușescu a lăsat țara fără datorii și a fost executat pentru acest lucru.
În decursul a 30 de ani, până la mandatul lui Orban, guvernele, indiferent de performanța lor, au acumulat o datorie de aproximativ 50 de miliarde.
Totuși, de la preluarea guvernării de către Orban, aceasta a crescut cu încă 100 de miliarde.
„După aia a venit Cîțu, care acuma luptă, domne, să nu mărim taxele. Dar, tu ai făcut datoria, noi trebuie să plătim. Adică tu ai mâncat și mi-a venit mie chelnerul cu nota? Cum să facem dă tu, Florine, niște bani de la tine? Nu știu.
Ia de pe cardul ăla din America pe ceva. Asta cred că e problema cea mai mare. De ce? Că dacă nu o rezolvi și dacă ți se suspendă banii din PNRR, atunci chiar ne ducem spre faliment. Asta-i clar", a mai spus Victor Ponta.
Ce atribuții are în calitate de consilier al premierului Ciolacu
Când i s-a adresat întrebarea despre ce reprezintă, din perspectivă politică, funcția de consilier onorific al premierului Marcel Ciolacu, Ponta a răspuns că depinde de cât timp dorește premierul. Sau de cât timp își dorește el, fiind o înțelegere mutuală, ca să se exprime astfel.
„În al doilea rând, eu am perioada în care am fost premier și în care am făcut câteva lucruri bune și multe lucrurile. Ideea că Guvernul României trebuie să aibă o politică economică internațională, adică să-și urmărească interesele pe plan internațional am pus-o și în practică.
Am avut foarte multe vizite economice, am semnat acorduri, am adus investiții importante. Vorbesc de investiții din America, din Germania, din toată lumea. După mine, dl. Ciolacu este al 9-lea premier, vă dați seama, în 8 ani de zile. Uite România n-a dat faliment săraca cu nouă premier în 9 ani. Da, e prima dată de la mine când dl. Ciolacu e și șef de partid și e chiar premier”.
Fostul lider al guvernului a menționat că se ocupă exclusiv de sfaturi privind politicile economice internaționale. Mai precis, se referă la legăturile României la nivel guvernamental cu alte națiuni de unde pot fi atrase investiții.
A vorbit și despre situația financiare a țării. A explicat că, deși se numesc deficite, aceasta reprezintă faptul că statul cheltuiește mai mult decât colectează și importă mai mult decât exportă.
Singura soluție de a acoperi aceste deficite este de a convinge investitori străini. Care, de obicei, se bazează pe deciziile guvernelor lor, să investească în România.
„Eu am fost în locul domnului Ciolacu și știu foarte bine că cineva care mă toacă la cap de 50 de ori pe zi cu 50 de probleme mărunte, mă încurcă. Dacă e ceva ce mi se pare important, îmi permit să-i spun. Dacă nu, nu. Acum însă e o poziție mult mai confortabilă, cea pe care o am, că până la urmă eu am o opinie. Decizia e acolo.
În sfârșit, acum, după 8 ani de zile, e cineva care are puterea de decizie. Până la Ciolacu, fără să supăr pe cineva dinainte, decizia nu era la Palatul Victoria, ori 90% din viața noastră depinde de Guvern”, a mai spus Victor Ponta.
Fostul premier, răspuns echivoc despre alegerile 2024
Întrebat apoi dacă ia în calcul participarea la alegerile din 2024, fostul premier a dat un răspuns echivoc.
„Nu, nu candidez. Eu nu sunt candidat de profesie, doar să-mi văd numele pe buletin ca să iau bătaie. Poate să candideze cu șanse, candidatul unui partid puternic, adică PSD, PNL. Partidul din care eu fac parte Pro România e un partid mic. Mai sunt și alte partide din România”, a mai spus Victor Ponta la Antena 3 CNN.
Ponta consideră că fiecare lider are un moment în cariera sa, iar el, din nefericire, după evenimentele tragice legate de Colectiv și diverse acuzații, a petrecut o mare parte din timpul său public ocupându-se de situații „false”.
Totuși, nu se arată nemulțumit sau frustrat de această situație. Mai mult, a subliniat faptul că nu are intenția de a lua locul altora, în ciuda speculațiilor.