Veteranul de 100 de ani care a jucat fotbal cu Regele Mihai

Urmele războiului și ale timpului au rămas întipărite, după un secol de viață, pe chipurile a peste 240 de români. Sunt ultimii supraviețuitori ale celor trei regimuri care ne-au condus, din 1918 încoace: regalist, comunist și postdecembrist. „Evenimentul zilei” vă prezintă povestea lui Paraschiv Şimăn, argeșeanul care împlinește, vineri, 5 octombrie, un veac de existență, în anul Centenarului.

Vorbește greu, dar privirea îi este, încă, ageră. Parcă nu îți vine să crezi când îți spune că citește, și acum, ziarul și se uită, pasionat, la televizor. Paraschiv Şimăn este unul dintre cei 241 de români născuți în 1918. Veteran de război, bătrânul din comuna Lerești, este, alături de Neculae Busuioc, din Rucăr, al doilea „centenar” care trăiește în județul Argeș. El povestește, fără menajamente, cum a trăit în perioada în care România a fost, pe rând, Regat, Stat comunist și Republică post-decembristă.

 

A fost „băiat de Capitală”

 Peste doar două zile se împlinește un veac de când a venit pe lume Paraschiv Şimăn, un veteran care l-a cunoscut pe Regele Mihai. A fost mecanic, șofer și a făcut șapte ani de război. A fost încorporat în anul 1939 și a mai ajuns acasă în anul 1946. „Am avut doar 14 zile de concediu, la începutul armatei”, a povestit veteranul într-o înregistrare făcută de locuitorii din Lerești. Înainte să fie încorporat, a fost mecanic la Atelierele „Leonida”, celebrul Service Auto, din Bucureşti, situate, acum, lângă clădirea Guvernului, din Piața Victoriei. A lucrat acolo din 1932 şi până în 1939. „Era un atelier serios. Lucram pentru Chevrolet, Opel, firme serioase… Atunci se făcea treabă”, spune bătrânul veteran. Despre perioada petrecută în București spune: „Am fost băiat de Capitală. Erau fete frumoase acolo, dar nu ieşeam eu…. Veneau clienții la reparaţii auto şi ne luau pe preferinţe. Eu aveam foarte mulţi clienţi. Nu aveam timp să stau degeaba. Am muncit foarte mult în acea perioadă”, a povestit Paraschiv Simăn.

 

Coechipier cu Suveranul, la Sinaia

Bătrânul lereștean își amintește că a l-a cunoscut pe Regele Mihai. Pe fostul suveran al României spune că l-a întâlnit mai mult în București, dar și „în regiunea Prahova”, la Sinaia, după ce a fost încorporat. A fost și partenerul de fotbal al regelui. „Era foarte apropiat de oameni, cald, stătea de vorbă cu toți care eram acolo”, mărturisește Paraschiv Simăn.

A plecat în armată chiar în anul în care a izbucnit cel de Al Doilea Război Mondial, 1939. A fost militar într-o unitate de artilerie antiaeriană. Norocul lui a fost că era șofer și bun mecanic, fapt care l-a salvat de și nu fost trimis în focul luptelor de pe front. Conducea un camion Henshel.

„Eram şofer pe maşina de 8 tone. Mult pentru mine. Nu mergeam decât la deplasări mici. Acolo unde eram eu, erau puţini care ştiau bine mecanica. De aceea am rămas până la încheierea războiului. Dar când am aflat că am intrat în război, nu mi-a fost teamă, pentru că ştiam ce este de făcut”, povesteşte Simăn. A fost trimis, însă, în Ungaria, atunci când trupele române înaintau spre frontul de Vest. „Învățasem mai repede să mă pronunț în limba maghiară și se foloseau de mine ca să comunic cu localnicii. Făceam transporturi militare speciale”, a adăugat veteranul.

În Comunism, a lucrat la ARO

După război, s-a întors acasă. Ar fi vrut să se întoarcă la Atelierele Leonida, însă mama lui, bătrână, l-a convins să rămână în Lerești, „că nu mai avea pe nimeni”. „Mi-a spus să mă angajez la fabrica din Câmpulung, care abia se deschisese și așa am făcut”, a adăugat Paraschiv Simăn. Așa a ajuns la Uzina ARO. „Uzina avea vreo opt mașini, când m-am angajat, pentru aprovizionare și transport. Am lucrat ca șofer și am muncit ca și înainte”, a precizat bătrânul.

De acolo a ieşit la pensie în anul 1978. Între timp, s-a căsătorit „cu o fată bătrână, de 23 de ani, cea mai mare dintre cei 14 frați”. Din păcate, soția lui s-a stins în anul 1957. I-a rămas alături o fiică care îl îngrijește și în ziua de astăzi.

 

Secretul longevității

Întrebat când a fost mai bine, în timpul Regelui, a lui Antonescu, în timpul Comunismului sau după evenimentele din decembrie 1989, Paraschiv Simăn nu a ezitat: „Mai bine după Revoluție. Este mai multă deschidere, mai multă libertate, însă și prea multă libertate nu e bună. Sunt lucruri pe care copiii n-ar trebui să le vadă. Forma asta de libertate parcă este adusă de la alții…”. El nu regretă, însă, nici viața de după război. „Așa cum era (statul comunist n.r.) se ocupa de existența omului. Avea grijă de ce avea el. Puțin, mult dar avea grijă”, a mai spus veteranul. Are, însă, și un regret: „Ar trebui să se facă mai mult pentru acești tineri, să nu mai plece din țară”. Spune că secretul longevității lui este munca, indiferent în ce regim a trăit, și că nu ar putea pleca niciodată din România: „Eu consider că mi-am făcut pe deplin datoria de cetățean”.

 

Avem 241 de „centenari” în viață

La solicitarea „Evenimentul zilei”, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date ne-a transmis că, până la data de 29 septembrie 2018, erau în viață 241 cetăţeni români născuţi în anul 1918. De asemenea, în evidențele autorităților figurează 55.708 cetăţeni români născuţi în anul 1918, indiferent dacă aceştia se află sau nu în viaţă ori au domiciliul în România sau în străinătate. Oficialii de la Evidența Populației precizează, însă, că numărul celor născuți acum 100 de ani nu se știe cu exactitate deoarece înregistrarea în sistemul informatic a început abia în anul 1992, iar anterior acestui an datele fost înregistrate în R.N.E.P. în mod ocazional. Datele furnizate de

Evidența Populației arată că cei mai mulți români născuți în 1918 sunt în București – 37 și în județul Iași – 20. În ordine alfabetică, vă prezentă județele și numărul celor care au trăit 100 de ani: Alba - 6, Arad – 7, Argeş - 8, Bacău – 3, Bihor – 6, Bistriţa-Năsăud – 4, Botoşani – 5, Braşov-9, Brăila-1,Buzău – 4, Caraş-Severin – 1, Călăraşi -1, Cluj – 6, Constanţa – 8, Covasna – 6, Dîmboviţa – 8, Dolj – 3, Galaţi – 5, Giurgiu – 3, Gorj – 4, Harghita – 5, Hunedoara – 6, Ialomiţa – 1, Ilfov – 1, Maramureş – 7, Mehedinţi – 3, Mureş – 7, Neamţ – 4, Olt – 3, Prahova – 5, Satu Mare – 5, Sălaj -1, Sibiu – 6, Suceava – 8, Teleorman – 5,Timiş – 7, Tulcea – 3, Vaslui – 4,Vâlcea – 3,Vrancea – 2.