Vestul Europei se apropie de sfârșitul pandemiei? Se poate redeschide economia?

Fără îndoială, distanțarea socială are efect în Occident. În unele țări, cifrele scad, atât în ceea ce privește victimele Covid-9, cât și numărul de noi îmbolnăviri. Ziarul Belgian Le Soir face o radiografie a situației din țările occidentale grav afectate de Sars-Cov- 2

 

.

Pandemia noului coronavirus a provocat cel puţin 112.510 de decese la nivel mondial de la apariţia sa în luna decembrie în China, potrivit unui raport întocmit de AFP din surse oficiale.

Peste 1.824.950 de cazuri de infecție au fost oficial diagnosticate în 193 de țări și teritorii de la începutul epidemiei.

Totuși, acest număr de cazuri diagnosticate nu reflectă decât o fracțiune din numărul real de infecții, un număr mare de țări testând doar cazurile care necesită tratament în spital. Printre aceste cazuri, cel puțin 375.500 sunt astăzi considerate vindecate.

 

Italia

 

Italia a anunțat duminică 431 de decese cauzate de boala Covid-19 în ultimele 24 de ore, cel mai mic bilanţ din 19 martie, în urmă cu mai bine de trei săptămâni.

Niciodată de la această dată, numărul morţilor nu a fost sub pragul de 500. Acest număr total de decese înregistrate de protecția civilă este aproape o treime mai mic decât cel anunțat sâmbătă (619).

Italia este una dintre țările lumii cel mai grav afectate de pandemie, cu aproape 20.000 de morți potrivit bilanţurilor oficiale.

"Presiunea asupra structurilor noastre spitaliceşti continuă să scadă", a declarat șeful protecției civile, Angelo Borrelli.

Pentru a noua zi consecutiv, numărul pacienților de la terapie intensivă a scăzut, cu 3.343 de paturi ocupate de acești pacienți grav bolnavi, cel mai scăzut nivel din 23 martie.

"Am reușit, cu măsurile adoptate, să reducem presiunea asupra a ceea ce este un element cheie al sistemului nostru de sănătate", a salutat Luca Richeldi, pneumolog la spitalul Gemelli din Roma.

Acest control al contaminării se remarcă în special în Lombardia, regiunea nordică cu capitala la Milano, cea mai îndoliată de peste jumătate din decesele înregistrate în peninsulă. Autoritățile medicale au recensat 111 decese în ultimele 24 de ore: niciodată în aproape o lună (14 martie), această cifră nu a fost atât de scăzută.

Numărul morților este "mult mai mic decât ieri și, după atâtea zile, există o tendință descendentă", a declarat Giulio Gallera, șeful Sănătății în regiune.

 

Spania

 

Spania, unde numărul de decese în 24 de ore provocate de Covid-19 a crescut din nou duminică, rămâne "departe de victorie", a insistat șeful guvernului Pedro Sanchez, în timp ce le-a cerut spaniolilor să evite orice relaxare.

Cea de-a treia țară îndoliată din lume de pandemie, după Statele Unite și Italia, Spania a înregistrat duminică 619 decese în 24 de ore, potrivit bilanțului autorităților, o cifră în creștere după trei zile consecutive de declin. Sâmbătă, acest număr fusese de 510, cel mai mic din 23 martie.

În total, 16.972 de persoane au murit din cauza bolii în această ţară de la începutul epidemiei, din care peste 6.000 în regiunea Madrid. În schimb, numărul de cazuri noi confirmate în 24 de ore (aproximativ 4.100), a scăzut duminică, comparativ cu sâmbătă, ajungând la 166.019, în timp ce numărul persoanelor vindecate a crescut la 62.391.

Deşi s-a trecut de vârful epidemiei, potrivit autorităților, "suntem departe de victorie, de momentul în care vom readuce normalitatea în vieţile noastre", a spus Pedro Sanchez în timpul unei alocuţiuni televizate. "Cu toții vrem să ne întoarcem pe străzi (...), dar există o dorință și mai mare de a câștiga războiul și de a evita o recidivă", a adăugat el.

Aceste declarații vin în ajunul reluării muncii pentru mulți spanioli, după două săptămâni de "hibernare economică", menită să reducă răspândirea virusului. Pe 30 martie, toate activitățile economice non-esenţiale erau închise, o măsură care a afectat în mod special construcțiile și industria.

Țara se află în izolare generală din 14 martie, care a fost prelungită până pe 25 aprilie inclusiv. Dar, zilele trecute, Sanchez a indicat deja că izolarea ar trebui să continue.

 

Franţa

 

Timidă acalmie pe frontul luptei cu virusul, dar francezii trebuie să rămână în izolare după un weekend de Paște petrecut în case și înainte de un discurs al lui Emmanuel Macron, luni seara, când preşedintele ar trebui să anunțe o prelungire a izolării.

"Începând de sâmbătă, observăm 220 de internări la terapie intensivă și 255 de externări” - a indicat direcția generală de sănătate printr-un comunicat de presă. Bilanțul este negativ pentru a patra zi consecutivă, dar cu doar 35 de pacienți, deci vorbim despre o scădere foarte ușoară".

Iar Covid-19 continuă să ucidă. În total, 14.393 de persoane au murit în Franța, 561 în doar 24 de ore, potrivit ultimului raport oficial de duminică.

"Epidemia continuă în țara noastră într-un mod dinamic și continuă să lovească puternic, insistă DGS. Vedem începutul unui platou foarte înalt, dar trebuie să rămânem vigilenți, deoarece serviciile spitaliceşti și de terapie intensivă au grijă de un număr foarte mare de pacienți.

Nu trebuie să ne relaxăm eforturile, ci trebuie să continuăm să reducem numărul de contacte în fiecare zi pentru a stopa împreună transmiterea virusului".

De altfel, condițiile de izolare au fost înăsprite în mai multe regiuni și 160.000 de polițiști și jandarmi au fost mobilizați în acest weekend pentru a împiedica deplasarea celor indisciplinaţi.

Presiunea asupra spitalelor rămâne puternică, iar mobilizarea "a câteva mii de voluntari" va fi încă necesară în următoarele luni, a declarat directorul general al spitalelor din Paris, Martin Hirsch, în ziarul "Le Parisien".

 

Marea Britanie

 

Sâmbătă, Regatul Unit a anunțat încă 917 morţi, aducând numărul total la aproape 10.000 de decese pe teritoriul său, iar guvernul insista asupra importanței respectării izolării în weekendul de Paște.

Parcurile din Londra și anumite plaje din Sud au fost vizitate de mulți amatori de plimbări și jogging, determinând uneori poliția să intervină pentru a trimite acasă grupuri prea mari sau cei care se bronzau la soare, situaţie care provoacă frica de o relaxare și mai accentuată.

Cu peste 900 de decese înregistrate două zile la rând în spitale, fără a lua în calcul căminele de bătrâni, Marea Britanie este țara din Europa unde Covid-19 este cel mai ucigaș în prezent, în timp ce Italia sau Spania înregistrează un declin al bolii.

Pandemia a luat o întorsătură spectaculoasă în această săptămână odată cu internarea premierului Boris Johnson la în terapie intensivă, luni, secţie pe care a părăsit-o joi seara.

Potrivit presei britanice, premierul în vârstă de 55 de ani se recuperează în spital, făcând sudoku și vizionând filme precum "Stăpânul Inelelor" sau comedia romantică "Love Actually", și a primit copii ale ecografiilor făcute de logodnica sa de 32 de ani, Carrie Symonds, însărcinată.

"Premierul continuă să facă progrese", a declarat ministrul de Interne, Priti Patel, la conferința de presă zilnică a guvernului, sâmbătă, cerând totuși să nu se uite "gravitatea situației de urgență națională" dezvăluită de "cifrele dure".

Guvernul trebuie să decidă în următoarele zile despre o posibilă prelungire a izolării, decretată pe 23 martie şi stabilită iniţial pentru trei săptămâni. Această ipoteză pare foarte probabilă, deoarece autoritățile au afirmat că vor aștepta până când va trece vârful epidemiei pentru a relaxa măsurile în vigoare, Powis avertizând sâmbătă că este vorba despre un "maraton" și nu despre un "sprint".

În medie, 84 de amenzi pentru nerespectarea acestor măsuri au fost aplicate zilnic în Anglia și Țara Galilor, potrivit poliţiei.

Statisticile autorităților din domeniul sănătății rămân "alarmante" pentru profesoara de microbiologie Simone Clarke. Ea subliniază că Regatul Unit urma să treacă, duminică, pragul de 10.000 de morți, după ce l-a trecut pe cel de "1.000 de morți în urmă cu doar două săptămâni".

Și "acum este clar că tinerii sau cei cu antecedente medicale sunt mult mai expuși decât am crezut", a adăugat cercetătoarea, în timp ce serviciul de sănătate a anunțat sâmbătă moartea unui copil de 11 ani.