Liderii coaliției de guvernare se vor reuni, marți, 22 februarie, pentru a dezbate noi măsuri ce trebuie aplicate de la data de 1 aprilie, când ordonanța prin care s-a impus compensarea facturilor și plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale va expira. Printre cei care vor veni cu propuneri în acest sens se află și președintele PNL. Între timp, ministrul social-democrat al Finanțelor este amenințat cu plecarea de la șefia portofoliului.
Tensiune maximă în coaliția de guvernare. Criza energetică pune pe jar șefii formațiunilor politice care și-au dat mâna pentru a guverna România. PSD susține reglementarea prețului la energie electrică și reducerea TVA-ului la 5%, în timp ce PNL dorește reducerea generală a TVA-ului, precum și a contribuțiilor sociale.
Sub presiunea timpului, liderii coaliției de guvernare trebuie să prezinte, în această săptămână, noi soluții pe care le vor aplica după data de 1 aprilie, cu scopul de a sprijini populația în explozia de prețuri la facturile de energie și gaze.
Florin Cîțu pune pe masă soluții pentru criza energetică
În ședința de marți, 22 februarie, a coaliției de guvernare, președintele PNL, Florin Cîțu, va susține măsurile anterior amintite, anume reducerea TVA-ului și a contribuțiilor sociale, au transmis surse liberale.
PNL susține că soluțiile prezentate vor avea efecte pozitive pentru economia țării. Reducerea TVA-ului va avea un impact major în ceea ce privește lupta BNR cu inflația crescândă, în timp ce reducerea contribuțiilor sociale va genera salarii mai mari pentru toți angajații, nu doar pentru cei care muncesc la stat.
Ministrul Adrian Câciu, amenințat cu remanierea
Mai mult decât atât, Florin Cîțu „va susține orice scădere de taxe și contribuții, precum reducerea accizei la carburant”, au mai informat surse din interiorul PNL, dar cu o singură condiție.
Președintele liberalilor vrea ca estimările pozitive ale ministrului de Finanțe, Adrian Câciu, pe acest subiect, să se adeverească. În caz contrar, șeful social-democrat al portofoliului Finanțelor trebuie să plece acasă.
„PNL garantează pentru efectele pozitive asupra economiei ale măsurilor liberale”, au mai transmis surse din interiorul PNL.
Surse de finanțare a sprijinului financiar
În acest context, se ridică, inevitabil, problema finanțării sprijinului financiar oferit de stat.
Surse politice din cadrul formațiunii liberalilor au dezvăluit, anterior, că una dintre sursele de finanțare a măsurilor mai sus enumerate ar fi reprezentată de încasările de TVA din anul 2021 și anul 2022, acestea fiind de trei ori mai mari pentru energie electrică, gaze și combustibili, impozitul pe veniturile suplimentare de la producția de gaz (80% din ce este vândut peste 85 lei/MWh) și la energie electrică (80% din ce este vândut peste 450 lei/MWh).
O altă sursă de finanțare ar fi reprezentată de veniturile obținute de Ministerul Finanțelor, din vânzarea de certificate de CO2 la preț mai mare de 90 euro/certificat, fiind vorba de cel puțin 2 miliarde de euro în 2022. Anul trecut, veniturile raportate în acest sens au fost cel puțin duble față de cele estimate inițial.