Tudorel Toader, ministrul Justiției. Unii l-au apreciat și lăudat de la primele intervenții instituționale. Alții l-au hulit din prima, pentru că facea parte din partidul (ALDE) sau din coaliția pe care nu le agreau.
Când decizia lui convenea Opoziției sau grupului „feibucist” anti-PSD, ministrul era gratulat cu simpatie. Când declarațiile lui păreau favorabile politicienilor PSD, mai ales lui Dragnea, moldoveanul căpăta „alintul” de Gargamel. Sunt, însă, destui de mulți oameni, fără poziționări politice propagandistice, militante, care se informează permanent din mai multe surse și care își formează propria opinie în funcție de faptele (acestea includ și declarațiile) lui Tudorel Toader. Printre ziariștii tăioși, care dau și-n dreapta și-n stânga politicii, este și colegul meu Mirel Curea. Nu-i împărtășesc opinia că Tudorel Toader e un prost, dar, înainte de a expune teoria mea cu privire la neacreditarea a doi reporteri tv, jurnaliști de reală valoare și cu un bagaj enorm de cunoștințe din domeniul justiției, Ovidiu Oanță și Ionela Arcanu, voi reproduce o parte din textul postat de Mirel pe pagina lui de facebook. Critica e dură, dar cam în acest sens sunt toate mesajele disipate în spațiul public de când ministrul Tudorel Toader a anunțat măsura luată împotriva jurnaliștilor. „Băi, plictiseală patologică, meseria jurnalistului este să întrebe, la fel cum a ta ar fi să fii deștept. Jurnaliștii ăia doi își fac meseria, Arcanu și Oanță întreabă ceea ce cred ei că i-ar interesa pe oameni, în timp ce tu ești prost, îți dai cu stângul în știința Dreptului, din care ar fi trebuit să deprinzi perspectiva obiectivă, înțelepciunea, nicidecum isteria de andropauză și spumele securistice”, l-a ostoit Mirel pe ministru. Eu nu cred că-i prost șeful din fruntea Justiției, căci cu siguranță prevedea care vor fi reacțiile opiniei publice, ale jurnaliștilor din presa de toate culorile și ale politicienilor. În opinia mea, a declanșat scandalul voit și s-a cărat întrun concediu neprogramat, tocmai când PSD și alții îl somau să ia decizia cu privire la OUG 7.
Eu îl văd pe Tudorel-Gargamel, caricatural, ca pe un Van Damme în spagat între două camioane- știți, celebra secvență! – încercând să țină departe de ambele părți problemele reale ale Justiției, alegându-și drumul pe care trebuie să meargă ca să evite încălcarea legii în favoarea politicienilor cu dosare penale grele.
De vineri încoace toată lumea discută despre subiectul ofensei aduse jurnaliștilor, pe site-uri de presă, în emisiuni tv, pe rețelele de socializare, pe bloguri. Aproape nimic despre modificările la Legile Justiției, despre presiunea pusă de PSD, despre somarea ALDE de a-și convinge sau a-și retrage din guvern omul de la Justiție. Doar site-ul G4 media a făcut precizări din trecut, atunci când Toader era torpilat cu opinii din afara țării în care i se recomanda cum să acționeze. Foaaar-teee interesant! Se amintește declarația lui Frans Timmermans, făcută în timpul vizitei din 11 martie de la București:
„Am spus de multe multe ori, dacă aveți în vedere o nouă legislație, de ce nu veniți să ne cereți sfatul, de ce nu cereți sfatul unui organism independent cu multă expertiză, cum este Comisia de la Veneția, astfel încât că nu faceți pași în direcția greșită”, declarase prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. „Suntem la dispoziția dvs să vă ajutăm să faceți asta”, mai precizase Timmermans, care este şi unul dintre cei mai acerbi oponenţi ai planurilor Guvernelor României de a modifica legile justiţiei. „Știu că este nevoie de transpunerea deciziilor Curții Constituționale în legislație, dar haideți să o facem în așa fel încât să nu renunțăm la luptă împotriva corupției și să respectăm independența sistemului judiciar din România”, a mai adăugat oficialul european la acea dată, citat de G4media. Ei bine, ministrul Toader, fost membru și el al Comisiei de la Veneția, a făcut un joc de glezne de toată frumusețea. I-a plimbat pe toți cu vorba, în dulcele grai moldovenesc, și nu a ieșit din recomandările specialiștilor. De fapt, nu pare dispus să dea drumul unor acțiuni pe lângă lege, iar cerințele lui Timmermans sunt doar un exemplu. A intrat în concediu și a evitat Ordonanța pregătită de Guvern pentru săptămâna aceasta.
Doar Traian Băsescu a mirosit că Tudorel-Gargamel nu poate să facă ce i-a cerut PSD. Fostul președinte este de părere că ministrul nu poate da ordonanța de urgență pe justiție, cerută de PSD, pentru că aceasta ar încălca o decizie a Curții Constituționale.
„Tudorel Toader nu poate să vină cu ceea ce a cerut PSD. Sunt 2 subiecte: unul este să acopere cu OUG pe recurs în anulare pe sentințe din 2014 și până acum, ca să-i rezolve problema lui Dragnea. Nu se poate! Am fi ca într-o țară bananieră. Ei se leagă de deciziile CCR, dar ele se aplică pentru viitor. CCR a zis: se permite recurs extraordinar pentru sentințele aflate în curs de recurs extraordinar, ceea ce înseamnă 30 de zile, ori ei vor din 2014. Nu se poate!”, a declarat Traian Băsescu, în cadrul unei emisiuni de la RTV, sâmbătă seara.